https://dk-femina-backend.imgix.net/media/49a5feafae984d1f9652292a89f162aa.jpg
Gravid

Det kan blive for koldt at sove ude for baby

28. november 2014
af Niels Jørgensen. Redigeret af Anne Romanelli.
Foto Colourbox
Putter du din baby ude i barnevognen om vinteren, så vær opmærksom på temperaturen. Spædbørn er nemlig sårbare over for kulde og er op til 1-årsalderen ikke i stand til at beklage sig i tide, når de fryser.

En baby kan som hovedregel sove ude, når den har genvundet sin fødselsvægt - men er det meget koldt, eller regner det, bør du vente, til baby er fem-seks uger gammel.

En nyfødt baby tåler nemlig ikke at få fugtig eller kold luft ned i lungerne, da den skal bruge alt for meget energi på at varme luften op og få den sendt videre ud i systemet. Specielt en baby under seks måneder er særligt udsat, når det gælder kuldepåvirkning.

Følg disse 5 soveråd

• Børn må ikke sove ude, når temperaturen er under 10 minusgrader. Vinden kan gøre det koldere, end temperaturen viser...

• Der skal være læ for blæst, regn og dug. Selve barnevognen skal også være vind- og vandtæt til alle sider.

• Barnet skal være klædt på, så kun ansigtet er frit. Giv barnet tøj på, der holder på varmen, som for eksempel uld, bomuld eller kunststoffer med tilsvarende egenskaber. Dynen eller voksiposen skal dække barnets krop både opadtil og til siderne. Føler man barnet i nakken, må barnet hverken være svedigt eller koldt.

• Kun sunde og raske børn bør sove ude i koldt vejr - og altid under opsyn. Brug babyalarm og kig hyppigt ned til baby, mens det sover.

• Barnet må højst sove ude i kulden i to timer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Læs også:
Lær dit barn at sove igennem
Få din nattesøvn tilbage

Læs også