Gravid

Det er dyrest at få børn i denne alder

28. april 2016
af Anne Romanelli
Ny dansk undersøgelse viser, at kvinder, der får børn, når de er over 30, tjener markant mere i løbet af livet end kvinder, der får børn tidligere end dette.

Kvinder, der føder deres første barn, når de er 30 år eller derunder, tjener væsentligt mindre end kvinder, der føder deres første barn senere i livet.

Og det gælder både for kvinder med lange og korte uddannelser.

Det konkluderer en ny undersøgelse af mere end 1,5 million danske kvinder, som er foretaget af Økonomisk Institut på CBS.

Din alder bestemmer - sådan er dine graviditetschancer

Stort løndyk efter første fødsel

Undersøgelsen viser også, at mødre mister mellem 2 og 2½ år af deres samlede arbejdsindtægt, hvis de får deres første barn, før de fylder 25. Og generelt oplever kvinder et markant løndyk i flere år efter deres første fødsel.

- Den gennemsnitlige lønindkomst reduceres for kvinder i årene efter deres første fødte barn. Denne reduktion er mellem 37 procent og 65 procent af lønindkomsten før første barn, og det tager i gennemsnit kvinderne 6 til 8 år at indhente denne midlertidige reduktion af deres lønindkomst, siger Fane Naja Groes, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til videnskab.dk.

Hvorfor tallene ser ud, som de gør, konkluderer undersøgelsen dog ikke noget om:

- Det er klart, at der kan være alle mulige forklaringer på, at tallene ser ud, som de gør. Eksempelvis kan vi ikke se kvindernes motivation i vores data. Derfor kan vi ikke kontrollere for, om kvinder, der er meget motiverede for at få en høj løn, også vælger at få deres første barn sent, siger Fane Naja Groes.

Så gamle er danske kvinder, når de ikke længere kan få børn

Fødealder bestemmes af flere faktorer

Anette Borchorst, der er professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, mener, at forklaringen skal findes i en kombination af kvindens eget valg og forholdene på dagens arbejdsmarked:

- Det er vigtigt at kombinere økonomiske, sociologiske og politologiske forklaringer, når man skal forklare, hvorfor kvinder rammes af en ’børnestraf’. En kvinde i den fødedygtige alder har et blinkende skilt i panden med teksten ’potentielt tre børn’. Det ved arbejdsgiverne jo godt. Som arbejdsmarkedet er indrettet nu, kan kvinder vælge mellem at få børn og tage den ’straf’, der følger med - eller helt undlade at få børn. Men det er vigtigt at holde fertiliteten høj, så der er nogen til at finansiere vores velfærdsstat i fremtiden. På det punkt mangler vi nogle gode løsninger, siger hun.

Læs også:

Så gamle var førstegangsfødende i 2015

Her er førstegangsmødre yngst og ældst

Tre mødre taler ud: Om at blive mor som hhv. 20-, 30- og 40-årig

40 stjerner der blev mor efter 40: