Nyfødt
Gravid

Derfor opdager nogle ikke deres graviditet før fødslen

25. januar 2016
af Anne Romanelli
Der hænder, at kvinder føder, uden at de har været klar over, at de var gravide. Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre? Det fortæller en overlæge her.

Forleden var det fremme i medierne, at en 16-årig svensker havde født hjemme på toilettet uden at ane, at hun var gravid. Og også her i Danmark er der eksempler på kvinder, som først har opdaget deres graviditet under fødslen – f.eks. 20-årige Maja Rathkjen. Men hvordan er det overhovedet muligt, at man ikke opdager en graviditet, når menstruationen udebliver, vægten stiger, og baby sparker? Det er der ifølge Charlotta Grunewald, som er overlæge på Karolinska Universitetshospital i Sverige, flere gode forklaringer på.

Når menstruationen udebliver

Overlægen siger således til Nyheter24.se ifølge metroXpress, at fænomenet oftest ses hos meget unge kvinder, som ikke har haft regelmæssig - eller slet ingen - menstruation endnu. De overser således signalerne om graviditet, da det ikke er underligt, at menstruationen udebliver. Det samme gælder for ældre kvinder, som tror, at deres menstruation er stoppet, og at de derfor ikke kan blive gravide længere. Nogle kvinder kan faktisk også godt have menstruation - både regelmæssig og uregelmæssig - selvom de er gravide, forklarer Charlotta Grunewald.

Når vægten stiger, og baby sparker

Det kan også ske, at en kvinde undgår at bemærke sin graviditet, fordi hun enten var overvægtig inden, eller fordi livmoderen er placeret på en særlig måde i hendes krop. - Som regel tager man 13-15 kilo på. Men hvis man er overvægtig, kan det ske, at man slet ikke bemærker det. Det kan dog også ske for normalvægtige kvinder. Det kan være, at barnet ikke vokser, som det skal. Eller at livmoderen ligger på sådan en måde, at kvindens mave ikke bliver så fremtrædende. Man kan helt enkelt tro, at man bare er blevet tyk, siger Charlotta Grunewald. Hun tilføjer, at livmoderens placering også kan betyde, at den bliver en form for 'støddæmper', så man måske ikke så godt kan mærke, at baby sparker, og derfor ikke er opmærksom på de nye livstegn i maven.

https://imgix.femina.dk/gravid.jpg

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også