Gravid

Derfor giver graviditeten dig større fødder

Af Lisbeth Madsen, Traffic Center, Aller Media 14. marts 2016
Vand i kroppen og en del ekstra kilo får dine fødder til at hæve op under en graviditet. Men selv når du er sluppet af med vandet og de ekstra kilo, bliver dine fødder muligvis ved med at være større. Her er forklaringen.

Det er et velkendt fænomen, at en graviditet kan få dine fødder til at vokse, uden at det kan tilskrives vand eller ekstra kilo fedt i kroppen.

Men indtil nu er der ikke lavet forskning, der dokumenterer fænomenet, og som fastslår, at tilstanden er permanent. 

Læs også: 8 ud af 10 gravide har skadeligt stof i kroppen

I en ny undersøgelse udført ved University of Iowa har forskere imidlertid lavet en måling af kvinders fødder under og 5 måneder efter deres graviditeter.

– Jeg hørte så mange kvinder tale om, at de måtte købe nye sko efter deres graviditet, siger en af forskerne, Neil Segal, til LiveScience.com om baggrunden for undersøgelsen.

Over halvdelen får længere fødder

I undersøgelsen blev både fodens længde og svang målt under og efter graviditeten.

Læs også: Graviditet gør din krop yngre

Resultatet var, at gennemsnitligt blev kvindernes svang lavere, mens deres fødder blev mellem 2 og 10 millimeter længere. I alt var det mellem 60 og 70 procent af kvinderne, der havde længere fødder og lavere svang efter fødslen.

Forskerne mener på baggrund af resultaterne, at den øgede vægt lægger pres på fodens svang, som derfor flader mere ud og er med til at gøre foden længere. 

Læs også: Din store bagdel er en fordel for din baby

Derudover producerer de gravide kvinder hormoner, der er med til at blødgøre ledbåndene, så knoglerne kan brede sig mere. 

Da forskerne også kan konstatere, at de større fødder er kommet for at blive, er der tilsyneladende en rigtig god undskyldning for nybagte mødre til at skifte hele skoskabet ud efter fødslen!

Her finder du et kæmpe udvalg af sko på nettet >>

20 myter - venter jeg en dreng eller en pige?:

gravid søvn

Myte 1: Hvis du foretrækker at sove på din venstre side, får du en dreng. Hvis du derimod helst vil sove på højre side, venter du en pige.

Myte 2: Hvis dine hænder er meget tørre under graviditeten, får du en dreng. Bløde hænder betyder derimod en pige.
Myte 3: Hvis en dreng i tumlingealderen (1-3 år) viser interesse for din gravide mave, venter du en pige. Ingen interesse indikerer, at du er gravid med en dreng.
Myte 4: Hvis du har stor trang til citroner under graviditeten, får du en pige.
Myte 5: Læg mærke til, hvordan du samler en nøgle op. Hvis du tager fat i nøglens runde ende, venter du en dreng. Hvis du derimod tager fat i nøglens lange ende, får du en pige. 
Myte 6: Hvis din alder og årstallet for undfangelsen begge er lige eller ulige tal, får du en pige. Hvis det derimod er ét lige tal og ét ulige tal, får du en dreng. 
gravid

Myte 7: Ræk dine hænder frem foran dig. Hvis du automatisk holder håndfalderne opad, venter du en pige. Nedad betyder derimod en dreng.

Myte 8: Et barn bliver samme køn som den af forældrene, der var mindst stresset under undfangelsen. 
Myte 9: Hvis dit højre bryst er større end det venstre under graviditeten, får du en pige. Hvis det venstre er størst, venter du en dreng. 
Myte 10: Hvis du som gravid drømmer, at du venter en pige, får du en dreng - og omvendt.
Myte 11: Spis noget hvidløg. Hvis du kommer til at lugte meget af det, venter du en dreng. Ingen lugt indikerer, at du får en pige. 
Myte 12: Hvis din graviditet giver dig meget uren hud/acne, kan du forvente at få en pige.
Myte 13: Du kan også forvente at få en pige, hvis du tager meget på i ansigtet under din graviditet.
Myte 14: Hvis du synes, at din graviditet gør dig meget klodset i dine bevægelser, er det sikkert fordi, du venter en dreng. Er du derimod en yndefuld gravid, får du en pige.
Myte 15: Hvis du lider af ekstrem kvalme under din graviditet, får du sandsynligvis en pige.
Myte 16: Har du stor trang til saltet mad, venter du en dreng. Har du mere lyst til søde sager, får du derimod en pige.
Myte 17: Har du store humørsvingninger under din graviditet, får du en pige.
Myte 18: Dingl en kæde med vedhæng over din håndflade. Hvis kæden svinger frem og tilbage, venter du en dreng. Hvis den svinger rundt i en cirkel, venter du en pige.
Myte 19: Kig på din gravide mave. Du venter en dreng hvis maven sidder lavt, eller hvis al vægten sidder fremad. Du venter en pige, hvis maven sidder højt, eller hvis vægten er mere fordelt rundt om livet.
Myte 20: Mørke brystvorter, når du er gravid, er tegn på, at du venter en dreng. Se også her, hvad den kinesiske kalender forudsiger om dit barns køn

Se også: