Gravid

Brug vådservietter med omtanke og undgå skadelig kemi

2. september 2010
af Anja Bay
Foto: Vanna Envall
Vi ved det. Vådservietter indeholder stoffer, som kan påvirke baby. Men det skal altså også være nemt. Vælg din vådserviet, brug den rigtigt og kun en gang imellem, så er der ingen ko på isen.

Er man hverken miljøekspert eller kemiker, så er vådservietternes indholdsstoffer mildest talt uigennemskuelige. Kigger du for eksempel seks forskellige vådservietter efter i varedeklarationen, vil du opdage, at de indeholder en hel del - som de færreste ved, hvad er. De seks, vi kiggede efter, indeholdt tilsammen 46 forskellige stoffer.

Tør efter med vand- Man bør egentlig tørre efter med vand, når man bruger en vådserviet, så kemikalierne ikke sætter sig på babyen. Men meget få gør det i praksis, fortæller miljø- og sundhedsvejleder Tino Rabe Tønnesen, der sammen med Lene Midtgaard står bag bogen Familie uden kemi. Hans bedste råd til at undgå unødvendige kemikalier i vådservietterne er kun at bruge vådservietter, når du er på farten.

Hold dig fra…Der er tre ingredienser, du skal prøve at styre uden om. Det er lotion, parabener (der er konserveringsmidler), og parfume. Benzyl alcohol er et parfumestof, der findes i flere vådservietter, men også i andre babyprodukter, cigaretter, mad og tekstiler. Det er direkte allergifremkaldende, siger Tino Rabe Tønnesen. Han anbefaler også at holde sig fra konserveringsmiddelet iodopropynyl butylcarbamate. Og selv om parabenerne methylparaben og ethylparaben er blevet frikendt af Miljøstyrelsen for at være hormonforstyrrende, så anbefaler Tino Rabe Tønnesen at holde sig fra parabener generelt.

Vælg de svanemærkede - Flere vådservietter indeholder desinficerende stoffer som for eksempel cetylpyridinium chloride. Det kan huden slet ikke tåle i det lange løb, forklarer Tino Rabe Tønnesen.- Som forbruger vil jeg vælge de Svanemærkede vådservietter. Men man skal også huske at bruge dem som nødløsning i stedet for den nemme løsning, siger Tino Rabe Tønnesen, der understreger, at det jo ikke bare er vådservietten med parfume, lotion og parabener, som giver barnet allergi med et slag.

Gode råd ? Medbring våde vaskeklude eller skumservietter i en plasticpose på ture i stedet for vådservietter.? Vask med sæbe er tit kun nødvendigt, når dit barn har haft afføring. Brug en mild sæbe uden parfume.? Er babys numse rød, skal man sørge for aldrig at bruge vådservietter, for så går kemien i kroppen. Brug i stedet kogte klude, når babys numse er rød. Klip en stofbleop i små stykker, kog dem, afkøl dem, og læg et stykke stof ind mellem numsen og bleen.

Undgå ?PARFUME: Parfumerede vådservietter til børn. Vådservietter mærket parfumefri og uden parfume kan indeholde parfume. Parfumestoffer kan du genkende i varedeklarationen under betegnelser som parfume, limonen og aroma. Kig ekstra godt efter benzyl alcohol, der er et særligt allergifremkaldende parfumestof.? LOTION: Indeholder vådservietten lotion, som er med til at gøre den blød og cremet, kræver den typisk mere konservering på grund af vandindholdet i lotion. Vand giver nemlig bakterier gode levebetingelser.? PARABENER: Uanset om de får grønt lys fra Miljøstyrelsen eller ej. Der er gode alternativer til parabener som for eksempel citric acid, der er udvundet af citrusfrugter.

Læs også:Er vådservietter farlige?Gode råd om vådservietterLuft ud og undgå allergi