Gravid

Bliver det en dreng eller pige?

22. september 2009
af Mette Møllevang
Foto: Colourbox
Om det bliver en dreng eller en pige kan du ikke påvirke, og så alligevel. Men det varer cirka 16 uger, før du kan se det.

Befrugtningen
Der er ingen videnskabelige beviser for, at man kan gøre noget ad naturens vej for at påvirke, om det skal være en dreng eller en pige. Men det siges, at jo oftere man har samleje, desto større er sandsynligheden for at få en dreng. Hyppig sex øger chancen for at ramme det nøjagtige ægløsningstidspunkt, og de sædceller, der bærer Y-kromosomet, skulle være hurtigere end de andre.

Omvendt siges det, at det øger sandsynligheden for at få en pige, hvis man har sex to dage før ægløsningstidspunktet, da de sædceller, der bærer X-kromosomet, har en længere holdbarhed.

0. uge:
Allerede i det øjeblik, at æg- og sædcelle mødes og forenes, afgøres dit barns køn. Det er bare endnu for tidligt at måle eller scanne det udefra. Mænd og kvinder har 23 kromosompar. De er helt ens - på nær ét par, kønskromosomerne.

Kvinden har to X-kromosomer, manden har et X og et Y. Alle kvindens ægceller indeholder X'et. Halvdelen af mandens sædceller indeholder X'et, og den anden halvdel indeholder Y'et. Når æg- og sædcelle smelter sammen under befrugtningen, er det sædcellen, der afgør, om barnet bliver en dreng eller en pige. Hvis sædcellen indeholder et X, bliver det en pige, og hvis den indeholder et Y, bliver det en dreng.

9. uge:
Drengefosteret og pigefosteret udvikler sig ens de første ni uger. I niende uge begynder de indre kønsorganer at danne sig, men endnu er der ingen synlig forskel på dreng og pige. Det lille foster vejer i uge 10 blot cirka 15 gram.

10. uge:
Kønskromosomerne begynder at bestemme, og fra nu af - og resten af livet - bliver der større og større forskelle på de to køn.

11. uge:
Drengefostrets testikler og pigefostrets æggestokke er dannet.

12. uge:
En moderkagebiopsi (fostervandsundersøgelse) kan give svar på, om du venter en dreng eller pige - hvis du gerne vil vide det.

13. uge:
Det lille drengefoster begynder at danne det mandlige kønshormon testosteron. Det lille pigefoster har allerede millioner af anlæg til æg i æggestokkene, selvom de endnu er umodne.

14.-16. uge:
Ved en ultralydsscanning vil man kunne se, om det bliver en pige eller dreng.

Kilder: Mennesket, Videnskabens Verden, Bonniers. Graviditet, fødsel og den nye familie, Hygiene
Products A/S. Lille mirakel, Desmond Morris. Politikens graviditetsbog, Lene Skou Jensen.

Læs også