Det tredje tigerspring sker, når dit barn er ca. 12 uger gammelt.
Gravid

Bad

1. marts 2005
af Ulla Nielsen
Du behøver ikke bade et nyfødt barn med det samme og slet ikke hver dag. Vent, til både du og barnet har overskud og lyst til det. Indtil da kan du

Du behøver ikke bade et nyfødt barn med det samme og slet ikke hver dag. Vent, til både du og barnet har overskud og lyst til det. Indtil da kan du nøjes med etagevask af barnet på puslebordet.

Når du bader dit barn, begynder du med at samle alt det, du skal bruge. Så sørger du for, at vandets temperatur er passende. Prøv med en albue: Vandet må hverken føles koldt eller varmt. Der skal også være lunt i det rum, du bader barnet i. Sørg for at have håndklædet parat, så du nemt kan svøbe barnet, når du tager det op af badet. Du skal have vaskekluden inden for rækkevidde, så du ikke bliver nødt til at tage det våde barn op for at hente den.

Til et lille barn bruger du et lille badekar med masser af vand, til et større barn skal du bruge et større kar med mindre vand. Så er der ikke så meget vand at pjaske ud over dig og omgivelserne, når han begynder på det.
Kom eventuelt lidt olie i vandet. Undgå noget med parfume og lad være med at bruge sæbe. Du skal ikke bruge shampoo til barnets hår ved hvert bad, kun når der er brug for det, for eksempel hvis barnet har svedt meget og helst ikke oftere end én gang om ugen.

Når du vasker og tørrer barnet, gælder det om at komme om bag ørerne og ind i alle hudfolder på halsen, i armhulerne og i knæhaserne. Her skal huden holdes ren og tør, så den ikke bliver rød og begynder at væske. Nogle forældre opdager pludselig, at deres baby lugter grimt, og så er det ofte fordi, der sidder gylperester og døde hudceller i folderne på halsen eller bag ørerne og rådner. Det kan være svært at komme ind alle vegne, for den nyfødte holder armene tæt til kroppen og kan ikke selv strække halsen med det tunge hoved. Men du kan eksempelvis sætte dig på en stol eller et toiletsæde og lægge barnet på ryggen på dine lår, så hans eller hendes hoved hænger lidt ud over kanten. Så vil han strække halsen ud, så du kan komme til. Støt barnets hoved med en hånd, så han ikke "taber" det.
Armhulerne kan også være svære at komme til. Men prøv dig frem og se, om der er noget, der får din baby til at strække armene ud til siderne.
Du må ikke flå i barnets arme, så det føles som om, du river vingerne af en kylling. Hvis du presser dit barns arm blidt udad - lige over albuen - kan det være, han eller hun selv slipper spændingen i armen og strækker den ud.

Når du bader barnet, holder du godt fast om den overarm, der er længst væk fra dig, så hovedet hviler på din underarm. Så har du den anden hånd fri til at vaske med. Du skal ikke skrubbe, bare blidt lade vaskekluden føre vandet rundt på dit barn. Lad endelig eventuelle rester af fosterfedt blive siddende - det beskytter barnets hud. Start med ansigtet, mens vandet stadig er rent. Vask det forsigtigt, indtil barnet vænner sig til at få vand i ansigtet og sørg for, at han eller hun ikke får vand i øjnene.

Et bad er en stor oplevelse for et lille barn, og han eller hun bliver hurtigt træt. I starten skal du derfor ikke bade barnet i for lang tid. Hold øje med barnet og tag det op, før han eller hun bliver for træt. Vær parat til at give en tår mælk efter badet, og så er det puttetid.
Du må aldrig gå fra et lille barn i badekarret. Hvis du har en hjælper og et karbad, er det sjovt at tage et bad sammen (vask på "udsatte" steder først hos dig og baby og skyl). Karbad med baby giver en dejlig nærhed og mulighed for sjove vandlege. Det kan bare være svært, når man skal op. Da er der brug for hjælperen med varme håndklæder til at tage barnet.
Væn også dit barn til brusebad. Når det sidder sikkert selv, kan det eventuelt sidde i sit badekar under bruseren. Det kan være en idé, at far og barn har det daglige bad sammen som et ritual, ligesom mor har amningen. På den måde har far også noget dagligt og fast med barnet, som begge kan glæde sig til at udvikle sammen - og hvor far har kompetencen frem for mor. Samtidig kan mor på den måde få noget tid for sig selv, hvor hun kan lægge benene op og koble helt fra.

Læs også