Gravid
17. maj 2010

Babys ni reflekser

Gribe-, sutte- og blinkerefleks … Få styr på dit barns medfødte bevægelser.
Af: Anneline Højrup
https://imgix.femina.dk/media/1941faaf26e647c796413b1bd2769d84.jpg

Foto Istockphoto

Allerede ved fødslen kan dit barn helt ubevidst nogle ting, som skal sikre dets overlevelse. Det fødes med reflekser - ni af slagsen for at være helt præcis. En refleks betyder, at en bestemt sansepåvirkning udløser en bestemt reaktion. Det vil sige, at nervecellerne får os til at gøre noget, uden at vi har lært det først, og reaktionen er den samme hver gang.

Ikke alle reflekser forsvinder
De reflekser, vi fødes med, kaldes "primitive reflekser". De fleste af dem bliver hæmmet og erstattet med bevidste bevægelser i løbet af det første leveår. Vejrtrækningsrefleksen og blinkerefleksen beholder vi dog hele livet.

Reflekserne:

1. Griberefleksen
Hvis du presser noget mod barnets håndflade, for eksempel din finger, vil barnet gribe fat om den og holde fast. Refleksen er så stærk, at du de første ca. fire uger vil kunne løfte barnet op, blot ved at det griber om dine fingre. Man kender ikke den præcise årsag til griberefleksen, men den kan stamme fra aberne, hvor den lille unge skulle kunne holde fast i morens pels. Forsvinder efter tre til fire måneder.

2. Søgerefleksen
Hvis du stryger barnet på kinden, eller det mærker brystvorten på kinden, vender det hovedet til siden og åbner munden for at spise. Søgerefleksen sikrer sammen med sutterefleksen, at barnet finder brystet og får noget at spise. Refleksen forsvinder efter tre til fire uger, når barnet har erfaringer med at blive ammet.

3. Sutterefleksen
Hvis barnet får noget ind i munden, for eksempel brystvorten, din finger eller sin egen hånd, vil det sutte med rytmiske bevægelser. Sutterefleksen sikrer sammen med søgerefleksen, at dit barn får mad. Refleksen forsvinder ikke, men integreres med andre færdigheder, når barnet begynder at spise mad, der skal tygges.

4. Kravlerefleksen
Hvis du rører barnet under fødderne, når det ligger på maven, vil det bevæge sig kravlende fremad. Kravlerefleksen får barnet til at mave sig op til brystet, når det ligger nyfødt på din mave. Refleksen forsvinder efter tre til fire måneder for måske at komme igen, når barnet skal lære at kravle.

5. Gangrefleksen
Hvis du holder barnet under armene, så fødderne rammer underlaget, vil barnet lave gå-bevægelser. Det vides ikke. Måske er gangrefleksen en del af den senere evne til at flytte benene og gå. Refleksen forsvinder efter to måneder, og herefter gør barnet kun gå-bevægelser, når kroppen er i vand og benene lette.

6. Babinskirefleksen
Hvis du berører ydersiden af barnets fod fra tæer mod hæl, vil barnet sprede tæerne og derefter krumme dem sammen. Babinskirefleksen danner måske grundlag for de senere fodbevægelser, når barnet går. Refleksen forsvinder i løbet af 8 til 12 måneder.

7. Mororefleksen
Pludselig støj eller bevægelser vil få barnet til at kaste hovedet bagover, slå hurtigt ud med armene og krumme ryg, arme og ben sammen. Du kan komme til at udløse refleksen, hvis du for eksempel lægger barnet pludseligt ned eller siger en høj lyd. Mororefleksen ses også hos nyfødte aber, som i modsætning til os har gavn af den, fordi refleksen kan få dem til at holde fast i morens pels og undgå at falde af, når hun bevæger sig rundt. Den forsvinder efter cirka seks måneder.

8. Blinkerefleksen
Barnet blinker hurtigt med øjenlågene. Blinkerefleksen beskytter barnets lysfølsomme øjne mod skarpt lys og fremmedlegemer, og den forsvinder aldrig.

9. Vejrtrækningsrefleksen
Barnet ånder rytmisk og regelmæssigt ind og ud. Vejrtrækningsrefleksen sikrer, at barnets krop får ilt og skiller sig af med kuldioxid. Den forsvinder heller aldrig.

Kilde: Netdoktor.dk.

Læs også:


Hjælp jeres barns pincetgreb på vej


Hvad kan din baby hvornår?


Dit lille barns sanser

Læs også