Gravid

Baby går selv efter brystet

af Nana Toft 3. februar 2011
Foto: Colourbox
For den lille baby er det ren instinkt, at den søger efter morens bryst, da den vil have mad. Men amning er ikke altid så ligetil og kan give anledning til mange frustrationer.

Jeres helt nyfødte barn sætter i et hyl, og så går der typisk ikke meget mere end et splitsekund, før det instinktivt møffer sig op over din mave. Babyen er nemlig på jagt efter mad. Og til det får den hjælp af to medfødte reflekser: søgerefleksen og sutterefleksen.

Læs også: Amningen ABC

Råmælk mod infektionerNår du bliver gravid, er der et væld af hormoner, der nærmest besætter din krop. Allerede omkring otte uger inde i graviditeten begynder kirtler og mælkekanaler i brysterne at vokse, og i femte eller sjette måned er de klar til at producere mælk. Ganske få dage før fødslen producerer din krop råmælk, som er skræddersyet til jeres barn. Både fordi den er nem at fordøje, og fordi den indeholder vigtige antistoffer, der beskytter mod infektioner. Efter tre-fire dage er den første råmælk væk, og så begynder den rigtige mælk at løbe til. Det er også her, jeres barn begynder at tage næring til sig.

Husk at tømme brystet heltDen første mælk, der kommer ud ved amning, hedder formælk. Den er tynd og er kun med til at slukke tørsten. Senere kommer bagmælken bedre kendt som den fede mælk, der er fuld af næringsstoffer. Det er derfor, sundhedspersonalet anbefaler, at du tømmer det ene bryst, før du går over til det andet. Jo oftere du lægger barnet til brystet i begyndelsen, desto mere mælk producerer du også på sigt. Nogle børn vil spise oftere, når de er omkring fem uger, og igen når de er i tremånedersalderen. Det kaldes et appetitspring. Og så er der ikke andet for end at lægge dem oftere til brystet for på den måde at øge mælkeproduktionen.

De fleste har problemer med amningNogle kvinder er heldige, mens andre aldrig får gang i mælkeproduktionen. Og de allerfleste kvinder har større eller mindre problemer undervejs i ammeperioden. Hvis man ikke kan amme eller ikke har nok mælk, så må man give flaske. - Der sker også det, at hvis du som ammende stresser dig selv, bliver nedløbseffekten dårlig. Når dit barn når omkring de seks måneder, kan du begynde at overveje fast føde. Her er børnene åbne for forandringer. Du kan fortsætte med at amme delvist, så længe du og barnet ønsker det, siger sygeplejerske Kristina Aamand.

Spædbarnsvenlige sygehuseI 1991 præsenterede WHO og UNICEF Det Spædbarnsvenlige Initiativ. Det betyder, at du får højt kvalificeret vejledning og information om amning fra personalet på sygehuset, når du føder. Der findes for tiden 12 godkendte spædbarnsvenlige sygehuse i Danmark, og på 10 andre fødesteder har personalet vist interesse for initiativet. Målet er, at ingen holder op med at amme, fordi de får forkert eller mangelfuld vejledning - og at ingen ammer, fordi de føler sig presset.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Bogen om amning, Politikens Forlag, Wikipedia, Netdoktor.dk

Sammenklappeligt badekar, der passer ind i ethvert badeværelse. Køb det i mama.dk-shoppen. Du sparer 10%.

Læs også:Drik vand når du ammerAmning skal læres

Hvis du har problemer med amning så er der mange muligheder for hjælp, eksempelvis:Få en ammerådgiver fra foreningen Forældre & FødselFind info om at give flaske på flaskebarns hjemmeside