Amning: Billeder af amning
Gravid

Amning: "For mange mødre bliver mødt med grimme ord og onde blikke"

23. januar 2018
af Redaktionen
foto: Karina Maria Nederby
Amning er naturligt og dejligt, mener Karina Maria Nederby, som maler "amme-kunst" for at være med til at minde folk om, hvor smukt et øjeblik det kan være for mor og barn. Mød hende her og se hendes fine billeder.

Det er ikke altid let. Nogle gange kommer til aldrig til at fungere. Nogle mødre har ganske enkelt ikke lyst. Men når det virker for både mor og barn, så er amning en smuk ting. Det er intimitet, nærhed, fornemmelsen af hud mod hud.

Alligevel er det ikke altid velset, og amning i det offentlige rum har skabt debat verden over med grumme overskrifter og, heldigvis, stor opbakning til de ammende.

Og netop dén debat er en del af grunden til, at Karina Maria Nederby begyndte at male ”amme-kunst”.

LÆS OGSÅ: Amning: 9 typiske problemer med amning - og hvordan du løser dem

(artiklen fortsætter under billedet)

https://imgix.femina.dk/27265835_10155124697396766_1381935406_o.jpg

- Jeg synes, at amning er så vigtig og der skal fokus på at normalisere amning. For mange mødre bliver mødt med modgang, grimme ord og onde blikke. Derfor prøver jeg igennem min kunst at skildre, hvor smuk amning er og hvad amning faktisk er. Det er enormt ærgerligt, at folk har et misforstået syn på noget så naturligt, som at give sit barn næring. Der er jo ikke nogen, der synes det er forkert eller seksuelt, når andre dyr dier hos deres mor, siger hun.

Til amme-hjørnet

Udgangspunktet var dog Karinas egen søn og den ro og nærhed, hun oplevede sammen med ham, når hun ammede. Karina havde indrettet et hjørne af hjemmet med en ammestol, men der manglede ligesom noget:

- Der manglede en repræsentation af amningen. Nærheden. Kærligheden og den omsorg amning er.

- Jeg besluttede derfor at lave et maleri af min søn og jeg i vores ammestol, mens vi ammede. Jeg synes, at maleriet blev så fint og fangede det, der er indbegrebet af amning for mig. Den ro og det naturlige mellem en mor og et barn.

LÆS OGSÅ: Naja havde problemer med amning: "Jeg følte mig som en dårlig mor"

(artiklen fortsætter under billedet)

https://imgix.femina.dk/img_8082.jpg

Moderskab sidder ikke i brysterne

Og så begyndte hun at male for andre. For man kan nemlig få malet sit helt eget amme-billede. Det har flere mødre allerede gjort ved at kontakte Karina via hendes Facebookside, og for Karina er det en glæde at forevige andre mødres amme-øjeblikke.

- Når jeg maler for dem, så bliver jeg så glad, for hvert eneste billede er en repræsentation af ægte kærlighed. Jeg laver også malerier af flaskestunder. Kærligheden er ikke mindre mellem mor og barn, hvis man ikke kan amme. En god mor sidder ikke i brysterne.

- Det har egentlig aldrig tidligere sagt mig noget at male for andre. Det bundede dog i, at jeg ikke malede noget, som havde betydning for mig. Det har amning. Amning fylder så meget i mit liv og giver min søn tryghed og et stærkt immunforsvar og som mor varmer det mit hjerte, at kunne give min søn den start på livet, siger Karina.

- Og amning er meget mere end bare mad. Amning er næring for krop og sjæl. Jeg blev ikke selv ammet, så amning betyder meget for mig. Derfor betyder det også meget for mig, at kunne forevige andre mødres amme-stunder.

https://imgix.femina.dk/img_0136.jpg

Læs også