amning
Gravid

Naja havde problemer med amning: "Jeg følte mig som en dårlig mor"

13. december 2017
af Johanne Klindt Gahrn
foto: Najas private
Problemer med amning kan være hårdt – ikke mindst for moren. Vi har talt med Naja, der skulle have hjælp til amningen for at få det til at lykkes om, hvordan det føltes.

Mange mødre har et naturligt ønske om at kunne amme deres børn. Men hvad nu hvis det ikke går så let, som man havde håbet, eller man slet og ret ikke kan få det til at fungere? Naja Dittlau Jensen er en af de mødre, der havde problemer med amning af sin nyfødte datter. Løsningen for hende blev at tage på en privatklinik for at få hjælp. For tanken om ikke at kunne amme sit barn, havde hun svært ved at acceptere.

- Jeg havde hele tiden forestillet mig, at jeg skulle amme. Det er en tryg måde at lære sit barn at kende på, og der er noget nærvær ved at amme, som jeg godt kan lide. Jeg havde godt tænkt, at jeg måske ikke kunne, men jeg ville have rigtig svært ved at acceptere det.

Skal amning føles som glasskår?

De første dage efter Naja havde født sin datter Vigga, var hun træt og ikke mindst lykkelig for det lille ny menneske, der var kommet til verden. Men midt i al glæden, var der også en anden følelse, der meldte sig: Frustration. Hun kunne ikke få amningen til at fungere, så det, der for Naja og hendes datter skulle have været en rolig og hyggelig stund, blev i stedet til en følelse af nederlag og afmagt.

- Det gjorde virkelig ondt, når jeg skulle lægge hende til, og jeg kunne ikke forstå hvorfor. Jeg havde endda min søster på besøg, som også prøvede at hjælpe med forskellige stillinger, men det lykkedes ikke. Det var vildt frustrerende. Selvfølgelig på grund af smerten, men også fordi jeg jo kunne se, hun ikke fik noget mad. Jeg følte ikke, hun sank, og det gjorde det heller ikke nemmere, at hun græd fordi hun var så sulten. Det endte med, at jeg fik vabler på det ene bryst, fordi hun ikke kunne få rigtig fat og havde en forkert sutteteknik.

LÆS OGSÅ: Amning: 9 typiske problemer - og hvordan du løser dem

I de to døgn Naja lå på barselsgangen efter fødslen prøvede hun flere gange at få jordemødrenes hjælp, men de var der kun i to minutter ad gangen, kiggede på hvordan hun gjorde, konstaterede at det så rigtigt ud og gik igen. Og Naja husker stadig tydeligt, da en jordemoder forklarede hende, at det var meningen, det skulle føles som glasskår de første par uger hun ammede.

- Det lød helt uforståeligt. Det kunne ikke være rigtigt, at det skulle gøre SÅ ondt.

- Jeg følte mig som en dårlig mor, da det ikke kunne lade sig gøre i starten. Jeg kunne ikke give Vigga noget mad, og det er jo det, kvindekroppen er bygget til. Så med alle hormonerne oveni tudede jeg helt vildt meget, og var rigtig ked af det i den periode.

Kunne græde af glæde

Heldigvis for Naja, havde hendes forældre foræret hende et ophold på Det Private Barselshotel.

- Vi opgav at ringe mere efter jordemødrene på barselsgangen. De havde alligevel ikke tid, og vi vidste, vi skulle ud på Det Private Barselshotel kort tid efter. Der vidste vi, de havde styr på det. Og det var virkelig godt at komme derud.

- De lagde mig ned, lagde hende til for mig, og det gjorde slet ikke ondt. Jeg kunne græde af glæde! Jeg var simpelthen så lettet over, at hun endelig fik næring. Hun fik masser af mælk. AL råmælken kom ud. Det var fantastisk at høre suttelydene, og jeg blev tryg ved, at det nok skulle komme til at fungere.

LÆS OGSÅ: Gode råd når amning gør ondt

De første to døgn gjorde jordemødrene på privatklinikken det hele for Naja og stod for amningen, så hun ikke skulle gøre andet end at ligge. Efter de to dage, begyndte de at lære hende, hvordan hun selv skulle gøre, og på fjerdedagen kunne hun klare amningen selv uden problemer.

- Jeg har efterfølgende tænkt, at hvis vi ikke vi var kommet på Det Private Barselshotel, så havde jeg opgivet at amme. Jeg havde da nok forsøgt nogle uger, men jeg kender nogle stykker, som forsøgte nogle uger og endte med at opgive på grund af smerter og åbne sår på brysterne.

- Jeg tror, der er mange der ville have gavn af at få noget mere vejledning. Selvom det måske ikke er lykkes med amningen de første par uger, er det ikke for sent at nå at lære det. Men mange gange kræver det bare, at man kender de rigtige sidde- og liggepositioner og den rigtige teknik.

Naja Dittlau Jensen, 26

Har datteren Vigga på 10 uger og arbejder som ergoterapeut

Læs også