https://dk-femina-backend.imgix.net/media/d4b19812a18540258811e0af4509953c.jpg
Gravid

5 myter om amning

27. juni 2012
af Magasinet Mor
Din gravide krop gør sig allerede fra den spæde start klar til at være buffet for dit barn. Sammen med de svulmende og spændte bryster begynder også ammestuehistorierne og de mange gode råd om amning at dukke op. Så hvad er rigtigt og forkert? Her får du svar på fem myter om amning

1. Du kommer ikke til at amme, hvis du har meget store, små eller skæve bryster
Forkert . Man kan ikke se på kvinden, hvordan ammeforløbet bliver. Amning handler om støtte, teknik, barn og mor. Størrelse og form har intet med det at gøre.

2. Din mor, mormor eller søster kunne ikke amme, så du kan heller ikke
Forkert. Genetik har ingen indflydelse. Men verbale og følelsesmæssige påvirkninger har til gengæld en stresseffekt, så luk ørerne for skrækhistorier.

3. Du får hængebryster af amning
Forkert. Brystvævet forandrer sig, ja, men for nogle bliver det faktisk bedre, og de bliver mere tilfredse med deres barm. Den myte må aldrig være en grund til, at man fravælger at amme.

4. Dit barn risikerer allergi, hvis du ikke ammer de første tre måneder
Rigtigt. Men barnet risikerer også allergi, hvis det fuldammes. Baggrunden for at risikoen er størst i den gruppe, hvor der bliver givet helt eller delvist tilskud er, at barnets tarme er supersensitive og optager næring virkelig effektivt i de første måneder. Smart for at sikre overlevelsen, men usmart fordi allergener som for eksempel modermælkserstatning lavet af komælk også passerer ufiltreret ud i blodbanen.

5. Du er en dårlig, forkert eller uansvarlig mor, hvis du må opgive amning
Forkert. Du er den allerbedste mor for dit barn, du kan være, hvad end du ender med at amme, give flaske eller begge dele. Og du kan altid søge hjælp til amning, hvis du er usikker eller synes, det går skævt.

Læs også: Derfor er amning vigtig

VIDSTE DU, AT ...
… du kan opleve at have mælk i brysterne i en rum tid efter, du holder op med at amme? Mange kvinder oplever, at de nærmest allerede er klar til amning, når de bliver gravide med deres andet barn.

… dit bryst består af mælkekirtler, fedtvæv og bindevæv? Hvert bryst indeholder omkring 15 til 20 mælkekirtler med hver sin mælkegang. Mælkegangene udmunder i en lille beholder, der ligger bag brystvorten.

Læs også: Amning - sådan får du en god amning

Læs også