https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/billede2udflugttillnstrupprim.jpg
Familieliv

Tag på familiehøjskole

8. juli 2014
af Frida Paustian
foto: Presse og privat
Sluk mobilen, slip kontrollen, spring ud i fællesskab, sport, udflugter, sang og få alle måltider serveret. Dine børn vil elske det og dit liv vil måske være en lille smule forandret bagefter. På et familiehøjskoleophold får du nemlig det hele.

Flyglet triller toner ud af døren fra foredragssalen, hvor 100 stole står klar til at rumme fællesskabet. Her emmer af liv, energi og ånd. Et stort vindue tegner udsigten til boldbaner med masser af plads til idræt af enhver art.

Jeg er, sammen med min familie, trådt ind af døren på Nordjyllands Idrætshøjskole, hvor vi skal tilbringe en uge på familiekursus med i alt 90 mennesker i alderen 4 og 90 år.
Vi skal ikke tænke på noget som helst, hverken mad eller hvad vi skal lave. På opslagstavlen hænger der et skema for alt, hvad der sker i vores kommende uge, og det er tydeligt, at der er sørget for ALT. Vi skal blot sige ja og deltage.

For os betyder det, at vi kan forsvinde fra hverdagens trummerum og putte os i en livslomme, hvor kontrol, mobiltelefoner og indkøb forsvinder. Hvilket er en meget særlig og sjælden mulighed i et voksenliv, hvor vi er vant til møder, mails og hverdagslogistik.

Tag på øhop med familien

Ildsjæle
Efter en god nats søvn kaldes der, efter god morgenmad, til vanlig morgensamling med højskolesang, daglige beskeder og dagens oplæg. I dag tages der udgangspunkt i Tommy Krabbe Andersens bog 'Ildsjælenes bog' og myten om Ikaros, der flyver for tæt på solen og brænder ud. For hvordan undgår du at brænde ud, hvis du brænder for noget? Hvis der er noget der i øvrigt kendetegner denne uges undervisere og børnepassere, så er det, at de sprudler af energi og brænder for det de laver. Det smitter af på os alle.

En højskoledag
Lige inden morgensamlingen slutter, springer der pludselig et team af unge børnepassere gennem lokalet i pirattøj og med en kuffert i hånden. De glædes højlydt over den skat, de har gemt i kufferterne. Desværre for de arme pirater, afbrydes deres glæde af en hulemand med stort og viltert hår, som målrettet løber mod skatten, tager den og stikker af. Piraterne har akut brug for hjælp! De beder de mindste børn om hjælp til at finde skatten. Og vupti er der gang i en skattejagt, som varer hele formiddagen. For børnene mellem 8 og 12 år er bål, snobrød og klatring, mens der for de ældste børn er benhård 'militær' træning. De voksne kan hver morgen tilmelde sig en kreativ eller fysisk aktivitet, som eksempelvis billedkunst, keramik, løb, klatring, volleyball, mountainbike eller pilates. Der er plads til alle, og der er hold for enhver smag - og form.
Aftenerne byder på fælles aktiviteter som enten bål, udfordrende klatring for de modige, konkurrencer eller afslappet højskolesang, som hver dag afsluttes af godnathistorie for børnene, der kort efter dejser omkuld i deres senge… Og det gør deres forældre og bedsteforældre som regel også!

Brug ferien på at indrette børneværelser - få inspiration her

De fremmede mennesker
Der er noget helt særlig og unikt over den måde, vi er sammen på. Da vi ankommer, møder vi 90 fremmede mennesker, som vi under enhver anden form for ferie, blot ville have nikket høfligt til, men som vi på denne uge, meget hurtig, kommer tættere på, og som til sidst føles som en familie, vi helst ikke vil skilles fra. For det føles godt, når vi er sammen, og det er takket være en helt igennem super organisering, energi og kreativitet, som du ikke finder på nogen andre ferier. Det er teambuilding på højt niveau, som gør det umuligt at være super individualist bagefter, for fællesskabet er ikke en afdanket hippie fra 70´erne, men derimod den hippeste måde at betræde fremtiden på. Hvis du altså spørger mig!

Så hvis du gyser ved tanken om socialt samvær, så er højskole nok ikke noget for dig. Kender du derimod følelsen af inderlig glæde ved at møde interessante mennesker, som sætter tydelige spor i dig, så kan jeg på det varmeste anbefale et højskoleophold, hvad enten det er en uges familiekursus, seniorkursus eller et års ophold.

Nordjyllands Idrætshøjskole
Læs mere om Nordjyllands Idrætshøjskole på www.nih.dk
Hvor du også kan booke familiekurser. Men du skal være kvik, for de ryger hurtigt.

Lær børnene at slappe af i ferien

Mere info
Priser:
Voksen: 4.450
Børn u/16 år: 2.400

I prisen er alt inklusiv. Du behøver ikke tage pungen op af lommen på noget tidspunkt.
Du får fuld kost, logi, sengetøj, linned, håndklæder, al undervisning, aktiviteter og ture.
Vi blev overraskede over, at vi slet ikke behøvede at bruge penge i en hel uge. Set i lyset af det, er det en ganske rimelig pris for en uges ferie inklusiv aktiviteter.

Du kan typisk booke familiekurser i uge 27,28,29,30 eller uge 31

Der findes masser af andre højskoler både med og uden idræt.
Læs mere på www.hojskolerne.dk

Læs også