https://imgix.femina.dk/media/article/tand_1.jpg
Familieliv

Sut kan skade børns tænder – men dette er værre!

11. marts 2016
af Anne Romanelli
Langvarig brug af sut kan skade både barnets tandstilling og evne til at tale. Men der er noget, som er endnu værre end sutten.

Som forældre er det en god idé at være opmærksomme på, at sutten ikke er i barnets mund mere end højst nødvendigt, og når barnet når 3-årsalderen, er det under alle omstændigheder ved at være tid til at droppe sutten.

Ellers kan det have negativ indflydelse på barnets tand-, kæbe- og sprogudvikling, advarer tandlæger og andre specialister.

Sådan vænner du dit barn af med sutten

Men én ting er faktisk værre - nemlig når barnet sutter på tommelfinger.

Tommelfinger sværere at vænne sig fra

Det fortæller den norske specialtandlæge Nils Jørgen Selliseth til nyhedssitet Side2.no:

- Som specialtandlæge behandler jeg tand- og kæbestillingsfejl hos børn og unge, og inden for mit område ser jeg nok oftere, at tand- og kæbestillingsfejl skyldes langvarig tommelfingersutning frem for langvarig brug af sut, siger han ifølge dagens.dk.

- Brug af sut bliver jo, som barnet bliver ældre, socialt uacceptabelt, og så går det i sig selv i løbet af to-tre år. Problemet med tommelfingersutning er, at vi altid har tommelfingeren med os, og derfor er den meget vanskeligere at vænne sig af med at bruge, tilføjer specialtandlægen.

Værste skader opstår efter 3-årsalderen

Men inden du haster hen og flår tommelfingeren ud af dit barns mund, er det værd at vide, at ligesom med sutten ses de store tandstillingsskader typisk først, hvis barnet sutter løs på tommelfingeren også efter 3-årsalderen.

Dine spisevaner i graviditeten kan give dit barn huller i tænderne

Øyvind Asmyhr fra Den Norske Tandlægeforening fortæller således, at en nordisk undersøgelse fra 2013 viser, at børn sjældent får langvarige skader af at bruge sut eller sutte på tommelfinger, når bare de stopper i netop 3-årsalderen.

- Hvis dit barn sutter efter 3-årsalderen, er der en større risiko for, at barnet vil udvikle et unormalt bid, så der ikke er kontakt mellem over- og undermundens tænder ved sambid, siger han.

Læs også