https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Familieliv

Skal han have dræn i?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Min søn på 15 måneder fik ved et-års undersøgelsen konstateret væske i det ene øre og vi blev sendt til øre-, næse- og halsspecialist.Specialisten

Min søn på 15 måneder fik ved et-års undersøgelsen konstateret væske i det ene øre og vi blev sendt til øre-, næse- og halsspecialist.
Specialisten målte min søns hørelse og mente, at han ikke burde kunne høre på det dårlige øre. Vi oplever dog ikke, at han hører dårligere på det ene øre. Men lægen mente, at han måske er udstyret med en superhørelse! Vi skal til specialist igen om et par måneder, og hvis det ikke er blevet bedre, skal han have lagt dræn, hvilket jeg jo helst vil undgå.
Jeg er meget forvirret over at få at vide, at jeg har et ørebarn, som ingen symptomer har. Men jeg er nu blevet nærmest overopmærksom på små tegn. Fx er min søn begyndt at gå for et par uger siden, men han har stadig problemer med balancen, og falder nogle dage ret ofte. Er det normalt?
Han pludrer også meget, men siger endnu ikke rigtige ord. Men det er jo meget normalt, eller hvad?
Kristine

Kære Kristine
Det er et godt tegn, at I ikke har bemærket, at jeres dreng har problemer med ørerne. Det tyder på, at problemet ikke er så stort. Det hænger sandsynligvis også sammen med, at han kun har fået konstateret væske på det ene øre, og derfor nok hører normalt på det andet.
Væske i mellemøret og mellemørebetændelser er velkendte fænomener i mange småbørnsfamilier. Der anbefales dræn, når væsken ikke er forsvundet efter tre-seks måneder, eller hvis et barn har haft tre eller flere akutte mellemørebetændelser på tre måneder. Nedsat hørelse og dermed taleproblemer kan være andre årsager til, at lægen vælger at lægge dræn. Det foregår oftest hos ørelægen, hvor der så også er en narkoselæge til stede, for indgrebet kræver, at barnet bliver bedøvet. Det er hurtigt overstået, og der er sjældent komplikationer.
Det er helt naturligt, at du bliver "overopmærksom" på dit barn, når du bliver konfronteret med, at han har et problem, I ikke var klar over. At din dreng kæmper lidt med balancen er helt normalt for børn, der lige har lært at gå.
De fleste børn siger enkelte ord i et-års-alderen. Du skriver, at din dreng pludrer meget, så mon ikke ordene kommer helt af sig selv snart?
Det vil være godt for ham, hvis I sørger for, at han opholder sig i et røgfrit miljø, og hvis han kan undgå alt for hyppige infektioner. Det sidste er jo nemmere sagt end gjort i dagens Danmark om vinteren og i særdeleshed, hvis han passes i vuggestue sammen med mange andre forkølede børn.

Kirsten Holm,
børnelæge

Læs også