https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/parforhold/par-der-omfavner-hinanden/sommerpar-prim-ny.jpg
Familieliv

Sex efter fødslen - sådan kommer du i gang

16. oktober 2014
af Nya Vecht & Line Bassøe. Redigeret af Anne Romanelli
En fødsel er fantastisk, men der er også visse ting, som følger med i tiden efter en fødsel, der måske er knap så fantastiske. Som når lagengymnastikken skal i gang igen...

Tabu: Det ser anderledes ud
Man har simpelthen ikke lyst til sex det første lange stykke tid, basta! Man har ikke engang lyst til selv at kigge derned af frygt for, at det ligner et dårligt lappet patchwork-tæppe! Når man så endelig har sex den første gang efter fødslen, er det så angstfremkaldende. Man kan ikke lade være med at tænke på, hvad der sidst kom ud dernede.
Camilla, 29

Løsning: Face your fear!
Tag et spejl, og se på, hvordan du ser ud mellem benene efter fødslen. Hvis du har kigget før, så kan du se nogle ændringer. Måske har du fået lidt skæve kønslæber, muligvis er de blevet lidt større, mere mørke eller andre forandringer. Forandringer eller ej, så er det vigtigt, at du er fortrolig med din egen krop. Når du har sex med din kæreste, så vær til stede nu og her. Mærk din krop, hvordan føles det? Tænk ikke på hverken fødslen, nettolisterne, eller om du kan nå endnu en vask i dag. Smid alle tankerne over på natbordet, og fokuser på, hvor din kæreste rører dig, hvordan det føles, og hvordan du kan røre ved ham. Dukker tankerne op igen, så er det over på natbordet med alle dem igen. Efterhånden vil du blive bedre til at være i kroppen under sex. I starten vil det være en god idé at skifte stilling oftere, så kroppen koncentrerer sig om den nye følelse, og tankerne ikke kommer til.

Læs også: Få lysten til sex tilbage

Tabu: Det gør ondt
Man er virkelig længe om at hele. Hele bækkenet er stadigt ømt, selv når man holder op med at bløde. Nu er det tre måneder siden, jeg fødte, og mit bækken føles stadig, som om jeg har fået tæsk med et baseballbat. Desuden er arvæv, som man jo får efter en fødsel, meget mindre elastisk, så man håber bare på, at han kan være forsigtig, for der skal meget mindre til under sex, før det gør virkeligt ondt.
Anja, 31

Løsning: Massér og eksperimentér!
Hvis du er blevet klippet eller er bristet under fødslen og har fået arvæv, kan du selv dagligt massere vævet med mandelolie. Det vil blødgøre vævet. Det er normalt, at man kan være øm op til tre måneder efter fødsel ved dette. Jeg vil anbefale dig at se din læge, så han kan tjekke, om du er i orden fysisk, så du måske kan slappe mere af, når I har sex. Der er visse stillinger, som er mere skånsomme end andre, hvilket I kan eksperimentere med. Det er godt at bruge rigeligt med glidecreme ved samleje, når I starter op, dels så er du fri for at tænke eller stresse over, om du er klar og fugtig, dels 'slider' det ikke lige så hårdt på de ømme steder.

Læs også: Din krop efter fødslen

Tabu: Han kan ikke mærke noget
Da min kæreste og jeg skulle have sex første gang efter fødslen, var der gået en måned. Jeg var virkelig nervøs, og det gik helt galt under selve akten, fordi min kæreste stoppede midt i det hele og spurgte mig, om jeg ikke kunne prøve at knibe sammen, fordi han intet kunne mærke. Det var så ydmygende og gjorde, at der gik rigtig lang tid, før vi havde sex igen. Selv nu, et år efter, tænker jeg over den bemærkning, hver gang vi går i seng sammen.
Nadja, 33

Løsning: Acceptér og knib!
Du skal ikke straffe dig selv og din kæreste længere. Jeg kan godt forstå, det har været i dine tanker. Vi er ikke helt strammet op efter en fødsel, men det bliver vi, og din kærestes bemærkning kan være en god motivation til at huske bækkenbundstræningen hver dag fremover. Det kan være, at din kæreste havde ret - dengang. Jeg tror, den slags bemærkninger trigger os ekstra meget, fordi vi er så sårbare på det felt, og fordi vi inderst inde ved, at bemærkningen er sand. Men en nybagt mor og en opstrammet sexbombe hænger desværre ikke altid helt sammen. Giv dig selv lov til at komme videre nu og få et dejligt forhold med sex. Når tanken dukker op næste gang, så sig til dig selv, at bemærkningen var sand engang, men at det heldigvis ikke er sådan længere.

Læs også: Sådan laver du knibeøvelser

Tabu: Kæresten ville ikke
Jeg havde i grunden rigtigt meget lyst til sex forholdsvist tidligt efter min fødsel, mit problem var nærmere min kæreste. Han var på ingen måde i stand til at komme i 'den rette stemning' efter at have set en baby komme ud dernede. Det var utroligt frustrerende og gjorde, at jeg følte mig virkelig ulækker og uattraktiv. Så det endte med, at vi måtte have en snak om det og så ellers gå stille og roligt frem. Men jeg tror, at det tog to måneder fra den snak, til vi havde sex igen.
Emilie, 30

Løsning: Skab fortrolighed!
Skriv et brev til hinanden. Men hvor du skriver, hvad din kæreste ville skrive til dig, og han skriver, som om han er dig. Byt breve, læs, og tag derefter en lang snak omkring, hvilke følelser der er rigtig beskrevet, og hvilke der er forkerte eller fordrejede. Der sker meget med parforholdet og vores sindstilstand, efter vi har deltaget i en fødsel og bliver forældre. Det er en god idé at bruge tid på at lære hinanden at kende igen som kærester. En måned, hvor I kæler med hinanden uden at have samleje, skaber en god fortrolighed. I kan massere hinanden på skift den ene aften, ligge tæt nøgne en anden aften, og ae hinanden 30 minutter hver den tredje aften. I skal ikke have fokus på kønsdelene og ikke røre ved dem, fordi så bliver det nemt et mål omkring orgasme/udløsning frem for processen om at lære hinandens kroppe at kende igen.

Læs også: Plej parforholdet efter fødslen - 10 gode råd

Læs også