https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/parforhold/foedder-der-stikker-ud-af-dynen/fsexlystenigenprim.jpg
Familieliv

Få lysten til sex tilbage

22. september 2014
af Stine Troense/Magasinet Mor
Når dine bryster er fulde af mælk, dit maveskind et par størrelser for stort og alle dine gøremål handler om baby, kan det være svært at føle dig sexet og have lyst til din mand. Det findes der heldigvis råd for – hvis I begge er indstillet på at arbejde for god sex.

Servicetjek af forholdet

  • Lav en hyggestund ud af at tale sammen, gerne med god, sagte musik i baggrunden og en god kop the eller kaffe
  • Skriv servicetjekket ind i kalenderen, og planlæg et check fx hver tredje uge
  • Tal om de ting, som virker - styrk hinanden´
  • Fortæl om de ting, der har været svære - uden at dømme og kritisere - og undgå at diskutere
  • Tal om, hvordan I bliver et godt team
  • Tal om hvilke drømme I har sammen
  • Slut af med at sige tak for hinandens opmærksomhed og den gode snak
  • Kys, kram og fortæl ganske kort hvorfor du stadig er i forholdet

Sex er ikke alt for et forhold. Men det spiller en stor rolle! Og derfor er det vigtigt, at du og din mand kommer i gang med at dyrke sex igen. Det virker måske uoverskueligt for dig, der lige er blevet mor, men fortvivl ikke.

"Sex er en del af vores identitet og næsten lige så vigtig for os som mad og drikke. Nogle gange har vi bare svært ved at mærke vores behov for sex, og det kan der være forskellige årsager til. Men uden sex glider et par oftest fra hinanden", siger Tanja Glückstadt, der er privatpraktiserende sexolog i Valby.

"Det er en stor omvæltning at blive mor. Lige pludselig er der en tredje at forholde sig til og det rigtigt svært at få den betragtning med ind i parforholdet. Især de første tre måneder er man optaget af at finde ud af, hvad det vil sige at have sådan en lille en. Det hele handler om at få en hverdag op at stå, og så glemmer man desværre ofte hinanden."

Planlæg et servicetjek
I en hektisk hverdag, hvor han kort sagt er optaget af sit arbejde og hendes dag består i at amme, koge sutter og skifte bleer, kan det være svært at finde fred og ro samt overskud til at tale med hinanden. Men det er lige præcis samtalen, der skal puste liv i flammen igen.

"Ligesom vi sender bilen til servicetjek, kan et par have brug for at planlægge et tidspunkt, hvor parforholdet skal have et grundigt servicetjek. Hvis forholdet ikke fungerer, koster det på sex-kontoen, så det gælder om at identificere problemerne og gøre noget ved dem. Det kan virke akavet og kunstigt at skrive servicetjekket ind i kalenderen, men hvad er alternativet? Et forhold uden sex eller med dårlig sex. Så hvorfor ikke give det en chance og prøve at forstå, hvad der rører sig i den anden", spørger Tanja Glückstadt.

Tanja Glückstadt forslår gerne sine klienter at udfylde en liste med 10 ting, som de hver især holder af, at den anden gør.

"Det kan være, at hun ønsker sig en lige så kærlig velkomst som den, han giver babyen, når han kommer ind ad døren. Omvendt savner han måske, at hun virker mere imødekommende, giver barnet fra sig og spørger, hvordan hans dag er gået. Så går øvelsen ud på, at de skal gøre mindst én af tingene på listen inden ugen er omme. Og at de værdsætter det, selvom det kan føles uspontant og dikteret. På sigt kommer det måske ind på rygraden at gøre ting for hinanden for at skabe glæde og vise, at man lægger mærke til hinanden," siger Tanja Glückstadt.

Gør rammerne romantiske
Når et par igen har fundet team-følelsen frem og intimiteten, respekten og lysten til hinanden er genoprettet, er det vigtigt at de fysiske rammer også indbyder til sex. Er soveværelset romantisk med dæmpet lys og hygge eller blot et sted, hvor I - og baby - sover? Og har I overvejet, at I da bare kan afbryde lagengymnastikken, hvis baby vågner? Med den indstilling undgår I præstationsangst og stress, når I endelig er kommet i gang med alt det sjove.

Læs også:
Fyr op under sexlysten
Har du lyst?

Læs også