https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/2012/boernefamilie/graeskar-prim.jpg
Familieliv

Sådan bruger du hele græskarret

29. oktober 2012
af Alive.dk
Græskar er - foruden at være verdens største bær - en helt fantastisk spise, som kan bruges til stort set alt. Udover at være yderst nyttigt, har det

Græskar er - foruden at være verdens største bær - en helt fantastisk spise, som kan bruges til stort set alt. Udover at være yderst nyttigt, har det en smuk farve og er meget dekorativt. Det er måske også sådan, de fleste forældre kender græskarret - nemlig som uhyggelig dekoration til Halloween.

Sylt, mos, bag og kog
Græskarkødet har en sødlig, fyldig smag, som passer perfekt til baby og børnevenlig madlavning. Man kan bage græskarret helt i ovnen, for så bagefter at skrabe det bløde kød ud og bruge det til mos. Man kan også skære det ud i mundrette stykker, og lægge dem i et fad sammen med rodfrugter. I USA bruges græskarret oftest i det søde køkken til tærter, som serveres til Halloween og den amerikanske højtid Thanksgiving.

Det passer til græskar
Græskarret er egentlig temmelig smagsneutralt, og det er derfor en god idé at tilberede det sammen med andre, mere smagfulde ingredienser. Særligt krydderier som salvie, rosmarin og timian går godt i spænd med græskar. Hvis man vil have en stærkere smag, er det oplagt at bruge frisk eller tørret chili. Syrlige smagsnuancer passer også godt sammen med græskar, så husk at smag det til med citron, æbleeddike eller tilbered græskarret sammen med appelsiner.

Brug kernerne
Når kødet er befriet fra græskarret, har man en masse kerner tilovers. Der er absolut ingen grund til at smide disse ud, for de kan nemlig tørres og bruges som snack eller topping på suppe. Der er flere måder at riste kernerne på. Den mest enkle er at fjerne alt kød, lægge dem på en bradepande og dryppe dem med olie. Man kan eventuelt drysse dem med salt, paprika, eller cayennepeber og derefter tørre dem i ovnen ved 125 graders varme i ca. en time eller til de er gyldne. Husk at vende dem ca. hvert kvarter.

Dekorativ Halloween-pynt
Når alt kødet er brugt, er skallen tilbage og det er her græskarret er sjovt - også for børn. Som de fleste har set amerikanerne gøre det, kan man skære sjove, uhyggelige og venlige ansigter i græskarrerne. Sæt derefter et fyrfadslys i græskarret og stil det i vindueskarmen eller udenfor om aftenen. Der er masser af inspiration at hente på internettet, hvis fantasien ikke er tilstrækkelig.

Prøv også:
Fastelavnsboller
Burger

Læs også