rouladegade
Familieliv

Rosa fra Rouladegade: ”Jeg vil gerne være som en storesøster for børnene”

14. juni 2019
Fredag, 14. juni 2019 - 7:23 Af Karoline Mathilde Rasmussen Foto: DR
Den bageglade Rosa fra Rouladegade ser hver kage, hun bager med børnene, som et lille eventyr. Et kageventyr, som forhåbentligvis kan være med til at give børn en lang barndom – som gerne må fortsætte helt ind i voksenlivet.

Dette interview blev bragt første gang i 2018.

"Nu er vi fuldstændig klar til udspionering!" er en sætning, som formentlig vækker genklang, hvis du har små børn. Ordene kommer fra Rosa Gjerluff Nyholm, når hun svinger kagerullen som Rosa fra Rouladegade. 30 overraskelseskager er det blevet til, og selv bliver Rosa til stadighed overrasket over, hvor forskellige børn er.
Vi har bedt hende om at færdiggøre 5 sætninger om børn, hvornår de er bedst, og om at sætte sig selv på spil i form af en kage.

Det bedste ved at arbejde med børn er...

- At jeg kan give noget videre, jeg selv var glad for I min egen barndom. Jeg vil gerne være som en storesøster for børnene. En storesøster, som kan være med til at give dem en lang barndom. Man kan forlænge den lidt ved at dyrke den og ikke blive revet ind i diverse PISA-tests og den slags. Vi bruger to dage på at udspionere og bage en kage til et andet menneske. Det er et projekt, jeg dyrker som voksen, og i virkeligheden er det jo meget barnligt, men det er også sådan noget, der gør, at man kan blive i barndommen – også som voksen.

- Det er også ret dejligt at give noget til andre, som giver dem en stor glæde i livet. Jeg har min helt egen platform, hvor jeg kan vise det eventyr til hele Danmarks befolkning. Det er jo helt vildt.

LÆS OGSÅ: Børns trivsel kan aflæses i deres tegninger

Det mest overraskende ved børn…

- Svarer lidt til at sige, hvad det mest overraskende ved mennesker er. Men måske er det mest overraskende i virkeligheden, hvor forskellige de er. Jeg har lavet fjernsyn med så mange børn gennem ti år, og hver gang vi caster, bliver vi forbløffede over netop det!

Det vigtigste jeg har lært af børn er...

- At det hele ligger der for dem. Da jeg startede med at arbejde med dem, tænkte jeg, at børn var meget drevet af drifter, egen behovsopfyldelse og lidt egoistiske ønsker. Men så en dag stod jeg med lille Johan på 5 år, som skulle lave en kage til sin morfar. Hans morfar godt kunne lide kaffe, og så sagde han: Jeg kan ikke lide kaffe, men hvis det er det, min morfar godt kan lide, så skal vi putte det i kagen.” Det overraskede mig meget. Hvor jeg før tænkte, at børn har svært ved at sætte deres egne behov til side, fandt jeg ud af, at hvis man giver dem tiden, muligheden og den gode grund til det, så kommer al omtanken frem.

Det sjoveste et barn har sagt til mig er...

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns kærlighedssprog

- Nok sidst jeg optog Rouladegade, og vi var ude for at udspionere. Lige da det var allermest spændende, kommer pigens violinlærer, som vi skal bage kagen til. Vi må ikke blive set, og det her lille barn er ved at dø af spænding over situationen. Midt i det hele vender hun sig mod mig og siger "Hey Rosa, plejer der egentlig ikke at være musik, når man udspionerer?". Hun havde set programmet så mange gange, og hun vidste, at der plejer at være underlægningsmusik. Jeg synes, det er enormt sjovt, hvordan fiktion og virkelighed bare kan smelte sammen for børn.

En kage, der betyder specielt meget for mig, er...

- Dem alle sammen, må jeg indrømme. Det er jo 30 små eventyr, vi har haft, og det er dybt personligt hver gang. Jeg kommer ind i familierne på forskellige måder, på besøg hos mormor, der spiller banko med sine venner, og jeg kommer ind i farfars fodboldhule. Der er ikke én kage, der betyder mere end andre. Det er ret vildt, at en 5-årig bruger to dage på at bage en kæmpe kage for efterfølgende at aflevere den til en, de holder af. Det smukkeste er, at børnene er ved at revne af stolthed, fordi de er så nervøse for, om kagen bliver taget god imod. De sætter jo sig selv på spil, og de giver noget af sig selv gennem kagen. Jeg kan godt stå med tårer i øjnene, når de giver kagen, fordi jeg bliver så rørt.

LÆS OGSÅ: 5 råd til at få dit barn ned i gear

Rosa Gjerluff Nyholm, født i 1989. Kendt fra Rosa og Rouladegade, Lille NØRD
Datter af Elisabeth Gjerluff Nielsen, og så er Rosa faktisk også selv lige blevet mor. Hun er igen i år en del af Cirkus Summarums ensemble.

Cirkus Summarum 2018

Børnecirkusset har 10 års fødselsdag, og endnu engang byder DR Big Bands cirkusorkester og Muskelsvindfonden på en underholdende cirkusforestilling spækket med musik, magi og velkendte ansigter fra DR Ramasjang. Cirkus Summarum kan opleves i løbet af sommeren i både Aarhus og København.
Årets Cirkus Summarum-artister er Signe Lindkvist, Jacob Riising, Hr. Skæg, Rosa og Rødderne fra Rouladegade, Motor Mille, Klovnen Chico, Bamse, , Kristian fra Ramasjang Mysteriet, Sprinter Galore og Heino. Billetsalget starter den 20. marts for København og den 22. marts for Aarhus. Begge dage kl. 09.00.

Læs også