Pernille Melsted: Om at føle sig forkert som mor
Familieliv

Pernille Melsted: "Skrækken for ikke at slå til som mor fylder meget"

16. november 2017
af Birgitte Borup. Redigeret til web af redaktionen
Foto: Panthermedia, PR
Kig på, hvilke egenskaber hos andre mødre, der forarger dig. Det er vejen til et mere fredfyldt moderskab, mener forfatter og underviser Pernille Melsted.

Forfatter og underviser Pernille Melsted om tabuer i moderrollen

Hvorfor fylder skrækken for ikke at slå til som mor så meget?

– Vi finder meget af vores identitet i moderskabet. Mange har et forhåndsdefineret billede af sig selv som mor og en bestemt moderpersona, de gerne vil være. Der er mange regler, der skal overholdes, og så snart der er mange regler, er der også meget, der står i skyggen – altså som man føler er forbudt. Når skyggen fylder for meget, bliver moderskabet et fængsel. Et moderskab med lutter speltboller og hjemmelavet mos kan være ufrit, mens de mødre, der også giver sig selv lov til at stikke af fra reglerne og stikke deres børn en mad med pålægschokolade en gang imellem, har det nemmere.

Hvorfor har vi ofte så travlt med andres forældreskab?

– De færreste tør jo kritisere hinanden i det virkelige liv, men de sociale medier gør det ekstremt synligt, hvordan forældre forholder sig til hinanden. Der er en enorm polarisering. Ve den mor, der giver sit barn en citronmåne med tilsætningsstoffer med i skole, mens der omvendt også er mobning den anden vej, så mødre, der går for meget op i korrekt ernæring, også latterliggøres.

LÆS OGSÅ: Pernille Melsted: Den grimme sandhed om forandring

Vi dæmoniserer andre mødre

– Vi dæmoniserer andre, hvis vi selv oplever tvivl eller hemmelig længsel. Kvinden med topjobbet, der arbejder 60 timer om ugen og har sit barn i institution fra kl. 7 til kl. 17 og ikke vil være ved, at hun nogle gange savner mere tid med sit barn, bliver nødt til at gøre de andre forkerte for at kunne forsvare sit valg for sig selv. Det samme gælder kvinden, der har gået hjemme i fire år med tre børn og ikke vil være ved, at der er dage, hvor hun bare HADER Postmand Per og længes efter højere lixtal og dybere samtaler. Vi reagerer stærkt, når vi selv oplever tvivl. Men når vi har fred med vores eget valg, vil andres valg ikke hidse os synderligt op.

Hvad kan man gøre for at finde fred med sit moderskab?

– Det kræver noget soul-searching. Begynd med at interessere dig for dine kæpheste. Definér, hvilke synspunkter der får dig op i det røde felt. Spørg dig selv: Er der noget i det, mine modstandere siger, jeg godt kunne tænke mig noget mere af? Hvad savner du? Få selvindsigt og stå ved dine følelser. Og husk, at det kræver ærlighed og ydmyghed at tage gassen af ballonen, når vi har pustet os selv op til at være noget bestemt.

https://imgix.femina.dk/1745-pernille-melsted.jpg

Læs også