https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/november/pernillemelsted-prim.jpg
Selvudvikling

Pernille Melsted: Den grimme sandhed om forandring

4. maj 2018
Redigeret d. 4. maj 2018 (udgivet første gang d. 17. december 2013) - af forfatter, foredragsholder og shadow coach Pernille Melsted. Foto: Robin Skjoldborg
”Al forandring starter med accept af det grimme, det skamfulde og det uønskede. Det lyder væmmeligt. Og det er det også lidt…”, siger skyggecoach Pernille Melsted.

Klar til sandheden? Here goes: Al forandring starter med accept af det grimme, det skamfulde og det uønskede

Det lyder væmmeligt.

Og det er det selvfølgelig også lidt. For det ville jo være vidunderligt, hvis forandring udelukkende skete ved hjælp af magisk tænkning, positive bekræftelser og fokus på det, der (trods alt) fungerer.

Lyt til feminas podcast Kloge Koner: Vis mig din misundelse - og jeg skal sige dig, hvem du er

SKAL man tænke positivt?

En sød deltager på en skyggeworkshop, jeg holdt i Aarhus, havde forbehold mod 'alt det negative'. Hun var bange for, at hvis hun sagde til sig selv, at hun var *utilfreds* eller *vred* eller *ked af det* - så ville blive en slags selvopfyldende profeti. Hun havde lært at tænke positive tanker. At negativitet skal holdes nede med optimisme, smil og glade sætninger.

Men samtidig syntes hun heller ikke rigtig, at det virkede. Altså, hendes problemer var ikke forsvundet, fordi hun pligtskyldigt gentog sine affirmationer både morgen og aften.

Min holdning er, at AL forandring starter med accept af det grimme, det skamfulde og det uønskede.

Og med 'accept' mener jeg ikke, at man skal acceptere det og ikke gøre noget ved det. Jeg mener accept som i 'erkende ærligt overfor sig selv' hvordan det virkelig står til. Uden vaseline på linsen, flødeskum på toppen og lyserødt filter.

Bare sådan hardcore ærlighed. Som fx:

Jeg hader mit arbejde. Jeg er for tyk. Jeg har mistet lysten til min kæreste. Jeg er rasende på min søster. Jeg hader der, hvor jeg bor. Jeg tjener for lidt og bruger for mange penge.

Du behøver hverken skrive det i din datingprofil eller din jobannonce eller udbasunere det til næste familiefrokost.

DU MÅ BARE IKKE LYVE FOR DIG SELV.

Hvis ikke du allerinderst inde har et rum, hvor det er trygt nok at lade virkeligheden bo, præcis som den er, så ender du med at sidde fast. Så ender du med at blive fanget i fornægtelsens spind. Og er du dér, har du ingen mulighed for at ændre noget som helst.

Når du tør sige det, der nager dig HØJT (og det er fint bare at sige det højt inde i dig selv), så har du mulighed for at ændre det.

Det er i accepten - erkendelsen - at kimen til forandring ligger. Aldrig i fornægtelsen eller fortrængningen.

Hvis du kontinuerligt bruger flere penge, end du tjener, bliver du ikke rig af at tænke, at *penge kommer til dig, let og ubesværet*.

Men du har muligheden for at få plus på kontoen ved at erkende - vedstå - at du har et overforbrug.

Er det dejligt at sige til sit eget spejlbillede? Næ.

Føles det lækkert? Næ.

Bliver man i godt humør af den tanke? Næ.

Men nogle gange er the only way out through. IGENNEM mørket, det grimme, det usexede, det lidet flatterende.

For lige dér på den anden side af sandheden, ligger friheden. Friheden til at træffe anderledes valg. Friheden til at bryde et mønster. Friheden til at få hjælp. Eller hvad der nu skal til.

Fornægtelsen og fastholdelsen i den rosenrøde version, skaber NUL forandring.

Så du kan jo spørge dig selv ...

Hvad det er for en sandhed, du nægter at forholde dig til præcis, som den er.

Hvor er sidder du fast? Hvor er du utilfreds? Hvor har du ikke de resultater, du ønsker?

Hvad skal du erkende? At du er ensom? At du har rod i din økonomi? At du hader dit job? At du er doven? Uansvarlig? Rasende? Lost? Utro? Bange?

Stil dig foran spejlet og sig det til dig selv. [jeg LOVER, at universet eller karmapolitiet ikke straffer dig for at sige sandheden højt bare en enkelt gang]

Jeg er ____________

Træk vejret.

Og spørg så dig selv, hvad der skal til for at ændre din situation. Hvad skal du tage ansvar for? Hvad skal du bede om hjælp til?

Now go do that.

(Og sig så ikke, at det grimme - og alt det, du har gemt i skyggen - ikke kan føre noget godt med sig).

Det her er vejen til forandring. Den hurtige. Den effektive.

OM PERNILLE MELSTED

Pernille Melsted er forfatter og coach og foredragsholder med speciale i skyggearbejde. Hun er uddannet af, har undervist hos og haft et tæt, personligt samarbejde med Debbie Ford i mange år.

Få Pernilles 16 siders gratis guide til skyggearbejde på www.pernillemelsted.com.

Læs også