to børn der kigger på tablet
Familieliv

Nu lanceres børnekanalen YouTube Kids

5. februar 2019
af Michelle Løvstrup
Thejls: Foto: Panthermedia
For mange børn er YouTube et virtuelt slaraffenland fyldt med deres yndlingstegnefilm, men videotjenesten lægger også "hus" til en masse indhold, der bestemt ikke er for børn. Nu er der godt nyt til dig, der gerne vil holde bedre styr på, hvad dit barn ser på videotjenesten.

Voldelige videoer, farlige challenges og eksplicitte kommentarer er alt samme noget, vores børn risikerer at møde, når de uskyldigt klikker rundt mellem Gurli Gris, Baby Shark og alle de andre ellers hyggelige programmer på videotjenesten YouTube - og det kan være svært som forælder at forhindre.

Indtil i dag, hvor Google-appen YouTube Kids endelig kommer til Danmark som et børnevenligt alternativ til den populære videotjeneste. Kids-versionens har været tilgængelig i USA siden 2015, og appens formål er at gøre livet på YouTube mere sikkert for børn og skærme dem mod internettets til tider rå sider. Alle programmer, der vises på YouTube Kids, er derfor blevet gennemgået og filtreret for bl.a. voldeligt indhold.

LÆS OGSÅ: 10 youtubere dit barn følger (og som du får point derhjemme for at kende)

- YouTube Kids gør det muligt for børnene at tilgå spændende videoer og emner, som de ønsker at udforske, men på en mere sikker måde, fordi der er indbygget forældrekontrol, fortæller Gregory Day, der er YouTubes chef for børn, familie og læring i Europa.

Appen giver blandt andet forældrene mulighed for at fjerne kommentarsporet på videoer, sætte timer på skærmtiden, ligesom man også har muligheden for at til-eller fravælge de forskellige programmer, og på den måde styre, hvilke programmer børnene kan se.

Hvor meget censur er for meget?

Stine Liv Johansen er ekspert i børns brug af YouTube og lektor ved Aarhus Universitet, og hun er ikke overbevist om, at den børnevenlige version af videotjenesten er et godt alternativ. Det siger hun til P4 Morgen:

- Jeg er meget skeptisk overfor, om det er det gode indhold, der kommer igennem. Det har noget at gøre med, at vi i Danmark måske har nogle andre kriterier (end i USA, red) for, hvad vi synes er godt og passende indhold for børn. Måske slår appen hårdt ned på bandeord, og det vil sige, at nogle børneyoutubere, som en gang i mellem siger et bandeord, vi ikke synes er så slemt i dansk kontekst, men som ellers laver sjovt og fint indhold, vil blive sorteret fra.

Stine Liv Johansen slår også ned på, at meget af det indhold, man vil kunne finde på YouTube Kids, er letomsættelige videoer som eksempelvis ”Tommelfinger, tommelfinger, hvor er du?”-sangen og andre lignende.

- Spørgsmålet er, om man synes, det er den slags indhold, ens børn skal konsumere i rå mængder, eller at man måske hellere vil hjælpe dem med at finde indhold med flere vitaminer. Bare fordi det er sikkert, er det ikke nødvendigvis godt, og derfor ville jeg måske finde nogle andre steder at finde mit indhold. I Danmark har vi tradition for at lave indhold, også til ganske små børn, som faktisk viser dem noget om verden, og giver dem et ståsted at se på tingene ud fra, fortæller hun til P4 Morgen.

LÆS OGSÅ: Eksperten: "YouTube erstatter ikke dit barns nære relationer"

I stedet råder hun forældrene til at sætte sig ned og kigge på datterens eller sønnens mediebrug, og foreslå dem at lave nogle gode playlister med sange, tegnefilm og andet, barnet selv kan lide. På den måde kan man selv styre, hvad børnene kigger på, samtidig med, at man kan få indhold med mere dybde.

- Deres mediebrug udvikler sig selvfølgelig hele tiden som de bliver ældre, så man skal finde ud af, hvad de interesserer sig for, og så find noget indhold, der kan være med til at understøtte det, siger hun til P4 Morgen.

Fakta om YouTube Kids

- Hvor det almindelige YouTube er beregnet til brugere fra 13 år og opefter, henvender YouTube Kids sig til børn i alderen 3-12 år. Børn behøver ikke en Google-konto for at bruge YouTube Kids.

- YouTube Kids kan downloades gratis via Google Play og Apple Store.

- Det er ikke muligt at uploade videoer eller kommentere på indholdet på YouTube Kids - det er kun muligt at se videoer.

- Alle annoncer i YouTube Kids er tydeligt markeret som reklame. Eksempelvis er reklamer for mad eller læskedrikke, videospil eller trailere til film, der henvender sig til børn over 13 år, ikke tilladt på YouTube Kids, ligesom annoncer, man kan klikke sig videre fra, heller ikke er tilladt.

Læs også