https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/mor-i-tre-aldre/sara10prim.jpg
Familieliv

Mor som 30-årig

4. november 2013
af Sarah Galán
foto: Nellie Møberg
Da Sarah Emilie Hansen blev gravid, var hun lige flyttet sammen med sin kæreste gennem et år.

Sarahs 3 råd

til dig, der bliver mor som 30-årig

  • Prioritér din tid, og acceptér de forandringer, der sker, når du bliver mor. Lad være med at tro, at du kan nå det samme som før.
  • Stol på din egen fornuft, for du bliver bombarderet med en masse oplysninger, råd osv. Som 30-årig kan du fint stole på din egen livserfaring og fornuft!
  • Sørg for at pleje dine forhold, både til kæresten/manden og til vennerne. Man går lidt rundt i sin egen osteklokke som nybagt mor, så man kan godt ryge lidt ud af kredsen, især i forhold til dem, som ikke har børn.

"Det var ikke noget, vi havde planlagt, og de fysiske rammer var der egentlig ikke helt - vi boede i en lille lejlighed, min kæreste er fem år yngre og var nok ikke helt så klar til børn som mig, og hans job var ikke så stabilt. Men vi var blevet enige om, at jeg skulle stoppe med p-piller, fordi vi syntes, det var noget skidt, og så vidste vi jo, at skete det, så skete det," fortæller Sarah.

Hun følte sig selv ret klar til at blive mor og havde følelsen af, at 30 år var det magiske tal for hende. Og kort efter at Malik var kommet til verden, havde hendes kæreste vænnet sig så meget til tanken, at han allerede var klar til en mere. Til december bliver Malik storebror.

Udfordringer

For Sarah har det været en udfordring, at spontaniteten bliver begrænset, når man bliver mor som 30-årig:

"Det gælder især i forhold til de af mine veninder, som ikke selv har stiftet familie. Jeg har mange veninder, som endnu ikke har fået børn, og de tager for eksempel ud og rejser sammen i længere tid. Der kan jeg godt sidde og tænke 'Åh, det ville jeg gerne!'," fortæller Sarah.

Også i arbejdslivet kan det være en udfordring at være 30-årig mor.

"Jeg har aldrig haft de vilde karrieredrømme, hvor jeg stræbte efter mere. Men efter min barsel stod jeg uden job, og der fik jeg det indtryk, at kvinder i min alder med ét barn bliver valgt fra, for vi er mindre fleksible, og der er stor sandsynlighed for, at nummer to kommer snart. Det lykkedes heldigvis, men det var ikke nemt for mig at få job," siger Sarah.

Fordele

Som 30-årig følte Sarah sig mættet i forhold til at leve sin ungdom ud, og det passede rigtig godt med ønsket om at blive mor.

"Jeg havde afsluttet min uddannelse, der var mere ro på job og bolig end tidligere, og mentalt følte jeg ikke, at der var noget, jeg manglede at leve ud. Jeg var træt af at feste en masse, havde ikke rejselængsel eller mål, jeg gerne ville nå, inden jeg fik børn. Så jeg følte virkelig, at jeg var klar. Samtidig havde jeg også fundet min kæreste, og vi havde det godt sammen, så det hele passede rigtig godt."

Læs også om Pernille, der blev mor, da hun var 20 år, og Heidi, der blev mor som 40-årig

Læs også