https://imgix.femina.dk/2021-03-04/ninnathomsenpng.png
Forældreskab

Mødrehjælpen er klar med hjælp til nybagte forældre: Nettet er en jungle af informationer

4. marts 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: PR
Mødrehjælpen har lanceret en ny hjemmeside spækket med informationer til en god start på forældreskabet. Direktør Ninna Thomsen oplever, at informationsudbuddet er svært at navigere i, og at mange forældre er rådvilde.

Klokken er tre om natten, og dit nyfødte barn vil hverken sove eller ammes. Du har prøvet alt, og nu er du endt på en Google-søgning, der leder dig i retning af en Facebook-tråd, som ikke gør dig klogere - faktisk kun mere forvirret.

Det er blandt andet den type natlige frustrationer, som Mødrehjælpen vil til livs med deres nye hjemmeside ”En god start.” Hjemmesiden er blevet til i et samarbejde med Egmont Fonden og har været på vej siden sommeren 2019.

Her kan du finde råd om snart sagt alt, hvad der vedrører graviditet, forældreskab og barnets første tre år. Om barsel, amning, parforholdet, om leg og søvn.

Direktør for Mødrehjælpen, Ninna Thomsen, fortæller, at de blandt andet har oplevet et stigende behov for hjælp hos de unge forældre.

- Det er forældre og familier, der af forskellige grunde er i en sårbar situation, og der har vi kunnet se en stigende rådvildhed, mens vi helt generelt har kunnet se, at udbuddet af informationer til gravide og nye forældre var en jungle, siger hun.

Det er med til at skabe stor usikkerhed hos den nye familie, at man ikke ved, hvad der er rigtigt og forkert.

Råd i øst og i vest

Det bliver problematisk, når den nye familie forsøger at finde svar på alle typer spørgsmål på Google, og der samtidig er blevet skåret ned på det offentlige udbud af fødselsforberedelse.

Samtidig har mange mødre- og fædregrupper haft svære kår for at mødes under corona-pandemien, og det er ellers her, at mange hverdagsspørgsmål kan deles og bekymringer kan blive mindre.

Dermed bliver behovet for at google måske endnu større. Og det gør den moderne familie jo – googler.

- Så kommer man ind på alle mulige sider på grund af algoritmer, og jeg skal ikke udskælde Hestenettet, men det er et eksempel på, at man kommer ind på nogle sider, hvor der bliver givet råd i øst og i vest, siger Ninna Thomsen og fortsætter:

- Det er med til at skabe stor usikkerhed hos den nye familie, at man ikke ved, hvad der er rigtigt og forkert.

Derfor har de gjort sig umage med at skabe en side med enkelte råd, hvor de har inddraget viden fra jordemødre og sundhedsplejersker, ligesom de for eksempel linker til børnelægers viden om børnesygdomme.

- Det er let tilgængelig viden, som hviler på et fagligt grundlag, siger Ninna Thomsen.

De håber, at de dermed udvisker behovet for at besøge 20 forskellige hjemmesider den nat, hvor barnet ikke vil ammes eller sove – det hele skulle gerne være samlet på samme sted på hjemmesiden. Og med det hele mener de virkelig det hele: Ikke kun det sundhedsfaglige, men også det sociale aspekt af at blive til en familie.

Tilknytningen mellem forældre og barn

Noget, som lige nu måske kan være svært at finde gode råd til på samme sted, fordi de enkelte sundhedsmyndigheder er meget fokuserede på den specifikke opgave, de er sat i verden til at løse, forklarer Ninna Thomsen.

Det kan for eksempel være en sundhedsplejerske, der blot skal hjælpe med amning, men hvis opgave ikke er at fokusere på, at parforholdet også kører på skinner. I de første tre år af barnets liv er det dog vigtigt, at de enkelte dele af forældreskabet bliver betragtet som et samlet billede.

- De første år er afgørende for barnets udvikling og for det tætte tilknytningsmønster, der bliver skabt i relation mellem barn og forældre. Hvis mor og far er meget i tvivl, selv ender i en krise eller er meget usikre på forældreskabet, kan det få betydning for den tilknytning, man skaber til barnet, forklarer Ninna Thomsen.

Hør tre mænd fortælle, hvorfor øremærket barsel til far er en god idé i videoen herunder:

Læs også