https://imgix.femina.dk/media/ed454dbd9bb04c89805c035da807fc0a.jpg
Familieliv

Legetøj der udvikler

3. december 2008
af Tine Stevnhoved
Bil, bold eller Barbie? Hvilket lejetøj udvikler dit barn bedst?

Vælg det bedste legetøj
Bil, bold eller barbie... Hvad udvikler dit barn?

Børn gennem tiden har altid leget med legetøj, fordi de er nysgerrige. Det mener legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold, der forklarer:

- Børn aber først og fremmest efter deres forældre ved at lege med små kopier af de voksnes ting, fordi de er nysgerrige. Det hjælper dem med at udforske og eksperimentere med de gældende regler og grænser, siger han.

- Når børn leger, fortæller de en historie og bruger legetøjet som redskaber til at gøre historien mere virkelig. Dog vil det ikke være et problem for et barn at lege uden legetøj.

Hvilken type legetøj?
Man skelner mellem traditionelt legetøj, teknisk-mekanisk legetøj og elektronisk legetøj. Det er vigtigt, at lade børn lære det traditionelle og manuelle først.

Hvis man præsenterer sit barn for alt for avanceret legetøj, oplever det et nederlag, fordi det ikke kan takle det, og man risikerer at ødelægge barnets legeverden. Man bør lade barnet blive fascineret af at opdage det nye i hverdagen i stedet for at give det adgang til nogle universer, der hører hjemme på et senere alderstrin.

7 gode råd om legetøj

1. Køb mærkevarer. De er af bedre kvalitet, holder længere og giver dit barn et bedre forhold til materielle ting.

2. Større børn leger både ud fra virkeligheden og fra fantasien. Et dukkehus er virkelighed, Power Rangers er fantasi. Giv dem noget fra begge verdner.

3. Børn bør ikke kun have plastiklegetøj, men også legetøj af træ, metal osv.

4. Dukker behøver ikke kunne skrige og tisse. Især ikke til små piger.

5. Børn leger sig igennem fem hovedområder: Mennesker, dyr, redskaber, systemer/strategier, naturting. De har behov for noget fra alle disse verdener.

6. Giv bare børn kønsspecifikt legetøj.

7. Det er vigtigt for legen, at barnet leger med andre børn. Vælg legetøj, hvor to kan lege sammen med hver sin hovedrolle.

Læs også:
Gode computervaner
Legetøjsguiden
Dit barns mentale udvikling
Leg uden for meget kemi

Læs også