https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2014/oktober/612x325boernloeber.jpg
Familieliv

Lær dit barn at få venner - 5 gode råd

23. december 2014
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Gode venner er en forudsætning for at trives og udvikle sig. Det siger psykoterapeut Iben Sandahl, som her giver gode råd til, hvordan du hjælper dit barn med at danne venskaber.

Måske er dit barn en udadvendt spirrevip, som er yderst populær og ingen problemer har med at finde venner. Eller måske har du et barn, som lige har brug for lidt hjælp til det med at danne nye kammeratskaber - og det er både ok og helt normalt.

Læs også: 7 tips til at hjælpe dit generte barn

Men det er vigtigt, at du som forælder i sidstnævnte tilfælde giver dit barn den hjælp, det har brug for - for venner er vigtigt for barnets trivsel og videre udvikling.

- At have venner er på flere planer en forudsætning for at udvikle sig. Dels lærer børnene en masse gennem legen, bl.a. at kommunikere, dels hører fællesskab og trivsel sammen. Og trives dit barn, har det overskud til at lære, siger psykoterapeut og tidligere skolelærer Iben Sandahl til dr.dk.

Voksenstyring kan fremme børns venskaber

Ifølge Iben Sandahl kan de fleste børn have glæde af, at de voksne går ind og styrer lidt. Voksenstyring er i denne forbindelse ikke noget negativt.

Læs også: Sådan opdager du mobning (og sådan gør du bagefter)

- Vi kan grundlæggende ikke konstruere et venskab, men vi kan facilitere, at det kan komme til at opstå, ved at sørge for, at børnene kommer til at lege med flere forskellige klassekammerater. I de små klasser ved børn ikke på forhånd, hvem de vil lege godt med, men gennem aftaler finder de ud af, at 'August er god at spille bold med' og 'Amalie og jeg leger gode fantasilege sammen', forklarer hun.

I galleriet nedenunder giver psykoterapeuten sine 5 bedste råd til, hvordan du hjælper dit barn med at få venner.

Rådene er møntet på skoleelever, som er Iben Sandahls ekspertise, men kan også bruges til mindre børn.

Læs også