Familieliv
1. oktober 2018

Lægebesøg: Sådan hjælper du dit barn til ikke at være bange

Det er aldrig sjovt at blive stukket i låret med en nål eller kigget i halsen med en spatel, men som forælder skal du være den stærke, der holder i hånd og beroliger, når din guldklump skal til lægen eller på hospitalet. Her får du Bamselægen fra Ramasjangs seks gode råd til at gøre dit barn mere tryg hos lægen.
Af: af Michelle Løvstrup Thejls
Bamselægen undersøger et barn

Foto: DR

For nogle børn er en tur til lægen forbundet med stort ubehag og frygt, der ikke sjældent ender i gråd. Som mor kan det være hårdt at se sit barn være bange og ked af det, og det er ikke altid lige let at komme på, hvad man skal gøre i situationen. Men der er heldigvis hjælp at hente på Ramasjang i programmet "Bamselægen", hvor børn kan ringe til Bamselægen Sandra, hvis deres bamse er kommet til skade. Sammen med barnet tjekker bamselægen bamsen, og gør oplevelsen spændende og lærerig for barnet.

”Bamselægen”, hedder i virkeligheden Sandra Meinich Juhl, og når hun ikke helbreder forslåede bamser, arbejder hun på Herlev Hospitals børne- og ungeafdeling, så Sandra er vant til at møde skræmte børn i sit daglige arbejde – og til at berolige dem.

- Børn reagerer meget forskelligt på at skulle til lægen. Nogle synes, at det er sjovt og spændende - andre bliver bange, blandt andet fordi, de ikke ved, hvad der skal ske. Og det prøver vi at afmystificere lidt, når vi laver et program som Bamselægen. Vi forsøger at forklare, hvorfor lægen gør, som han/hun gør, og forklare det i børnehøjde. Børnene skal klædes bedre på til at komme til lægen, siger hun.

Her får du bamselægens bedste tips til at gøre dit barn roligt og trygt, når I skal til lægen

- Tal med dit barn om, hvad der skal ske. Når dit barn skal vaccineres, er det en god idé at fortælle det til barnet inden. Men du skal ikke love noget, du ikke kan holde. Du skal eksempelvis aldrig sige ”det gør ikke ondt”, for det gør jo ondt at blive vaccineret. Det er svært for dit børn og kan faktisk på sigt gøre dem mere bange, for næste gang de skal til lægen, vil de huske tilbage på sidste gang, hvor det jo faktisk gjorde ondt, selvom man sagde det modsatte. Så ved de ikke, hvad de skal tro på. På den anden side skal du heller ikke på forhånd gøre vaccinationen eller blodprøven til det helt store skrækscenarie. Den gode løsning vil være at sige: ”Nu skal du have et lille prik, og det er hurtigt overstået”. Så har du ikke lovet for meget eller for lidt. Hvis du ikke ved, hvad der skal foregå, kandu tale lidt med dit barn om, at lægen nok vil lave en undersøgelse. Så kan du prøve at tale om, hvorfor lægen gør det, hvorfor er det spændende, og hvad det er, lægen skal kigge efter.

- Husk selv at slappe af. Du spiller en stor rolle som forælder. Det kan godt være, at du siger alle de rigtige ting, men hvis dit barn kan mærke, at du som forælder er utryg, smitter det. Du skal derfor også selv beslutte dig for forinden, at det er en god idé at tage dit barn til lægen, så du med hele din attitude og kropssprog viser dit barn, at det ikke er farligt at være til lægen, men at det faktisk er en god og dejlig ting.

- Vær nærværende. Hvis din datter eller søn er rigtig bange eller meget syg, kan det være en god idé at lade ham/hun sidde på skødet, hvis undersøgelsen tillader det. Det betyder nemlig meget med kropslig kontakt. At have mors eller fars arm rundt om sig gør situationen mere rolig for dit barn og skaber tryghed.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd til at aflevere dit barn trygt i institution

- Afled barnet. Det kan være en meget god idé at aflede dit barns opmærksomhed, hvis det for eksempel skal stikkes eller undersøges på anden vis, der er ubehagelig. Det kan du gøre ved at fortælle en historie, læse en tegneserie eller have et sjovt spil eller YouTube-video med på telefonen. Vi ser tit børn her på hospitalet, der har fået tryllecreme på hånden, og som sidder på skødet af mor eller far og ser en sjov video, der slet ikke bemærker, at de får lagt drop. Det kan faktisk godt lade sig gøre.

- Ros barnet. Det er en rigtig god idé at rose dit barn. For eksempel, hvis han eller hun var god til at åbne munden eller sidde stille under undersøgelsen.

- Tal med dit barn om, hvad der skete. Hvis det for eksempel blev vaccineret, kan det være en god idé at tale om det, der skete og sige ting som: ”Det var da hurtigt overstået” eller ”det var ikke længe, det gjorde ondt, og det gik hurtigt over igen”. Det er en god idé at spørge dit barn, om han/hun kan huske, hvorfor man bliver vaccineret eller får taget blodprøver. På den måde får du afmystificeret det, der er foregået. Hvis man prøver at vende situationen til noget spændende, vil mange faktisk opleve, at børnene synes, det er enormt sjovt at snakke om. Du kan også sætte fokus på de gode ting ved lægebesøget ved at spørge: Hvad var sjovt derinde? Havde lægen en sjov plakat hængende? Fik du et klistermærke? En troldefigur? Hvad var ellers sjovt ved besøget?

LÆS OGSÅ: Hr. Skæg fra Ramasjang: "Det bedste ved børn er deres manglende filter"

Læs også