https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2014/november/julemand612.jpg
Familieliv

Klumme: Hvilken julekalender skal du se med dit barn?

30. november 2014
af Julie Nielsen
Kandidatstuderende i historie og oldtidskundskab, Julie Nielsen, anbefaler varmt, at forældre introducerer deres børn for julekalenderen 'Alletiders Julemand', som fra 1. december i år vises på TV 2.

I år genudsendes 'Alletiders Julemand' på TV 2 - og jeg vil varmt anbefale den. Pyrus-julekalenderne kombinerer nemlig sjov med læring.

I 1994 havde TV 2 premiere på 'Alletiders Jul'. Her blev vi introduceret til rigsarkivet i København, rigsarkivar Bertramsen, hans datter Josephine Brahe og ikke mindst de to nisser Gyldengrød og Pyrus. I 'Alletiders Nisse' fra 1997 kom Kandis med - holdet var samlet.

Jeg er fra den generation, der voksede op med Pyrus. Da den første julekalender, kom var jeg 6 år gammel, og den gik rent ind. Jeg sad klistret til skærmen hver eneste dag (jeg måtte ikke være oppe til klokken 20:00, så jeg så genudsendelsen dagen efter). Pyrus havde det hele; der var underholdning, læring og magi.

Pyrus vækker historieinteresse

Efterhånden som jeg blev ældre og begyndte at få historie i skolen, opdagede jeg, at jeg allerede vidste noget om meget af det, der blev snakket om. Jeg vidste godt, hvem Christian den 4. var - det var jo ham der byggede Rundetårn! Jeg vidste også noget om Valdemar Sejr, Kong Frederik den 7. og Grevinde Danner, H.C. Andersen og Saxo, og jeg vidste også, hvem Egtvedpigen var, og hvad solvognen var for en størrelse.

Alt det og meget mere kunne jeg takke Pyrus for. Det vækkede en historieinteresse i mig - jeg fandt ud af, at historie ikke var noget tørt og kedeligt noget, men ganske underholdende og farverigt. Selvfølgelig var jeg også fascineret af magien, og andre fra min generation har sikkert lige som jeg holdt hænderne op for øjnene i slutningen af denne remse i håb om at komme med ind i bogen:

"Anorium stellarium quisitus kalorius acceleratum desselaratum BUUM!"

Selvom jeg ikke kom med ind i bogen en eneste gang, stoppede det mig ikke fra stædigt at gøre det igen og igen - det kunne jo være det lykkedes næste gang.

Som en voksen kvinde på 26 år sidder jeg stadig og ser Pyrus-julekalenderne, når de bliver genudsendt. Det er en blanding af nostalgi og ny glæde, der drager mig hver gang. Jeg er nu blevet universitetsstuderende, og jeg er netop gået i gang med min kandidat i oldtidskundskab og historie. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at Pyrus har en lille finger med i spillet, hvad angår mit valg af uddannelse.

Pyrus er fængende fortælling

Når det bliver december, tænker jeg ofte på, at mange af de andre julekalendere ikke har lige så lærerigt et indhold, som Pyrus-kalenderne har. Derfor er det heldigt, at TV 2 er gode til at genudsende lige netop Pyrus-julekalenderne, så børn nu til dags også får glæde af dem.

Jeg har spurgt TV 2 om, hvorfor de valgte at lave Pyrus-julekalenderne, og forhørt mig om deres overvejelser i forbindelse med det lærerige indhold:

"TV 2's julekalendere samler hvert år i omegnen af én million danskere foran skærmen hver aften i december, og de er et vigtigt holdepunkt for de danske familier, der - midt i juletravlheden - hver dag får en halv times hygge og spænding i selskab med skønne karakterer. Pyrus er en af vores populære julekalendere, som vi er meget glade for, og derfor genudsender vi også 'Pyrus - Alletiders Julemand' i år.

En god TV 2-julekalender skal først og fremmest være en fængende fortælling, som hele familien kan samles om. Vi kigger især på forfatternes fortællelyst, for det er sådan, de bedste historier opstår, og vi har ikke som sådan et krav om, at vores julekalendere skal 'undervise' børnene - men vil selvfølgelig altid gerne gøre børnene klogere.

Netop julekalendere er meget traditionsbundne, og derfor er det vigtigt for os at variere emner og temaer, når vi producerer nye julekalendere, så seerne også i december oplever fornyelse og variation i programindholdet på TV 2."
- Katrine Vogelsang, Fiktionschef, TV 2

Pyrus formidler historien godt

TV 2 lægger altså meget vægt på traditionerne og at samle familien - og selvom de ikke selv stiller krav om undervisningsværdi til deres julekalendere, vil jeg mene, at de har kombineret hygge med læring på den bedste måde.

Jeg besluttede mig for at se, på hvad andre mener om Pyrus-julekalenderne. Derfor lavede jeg et spørgeskema, som jeg lagde ud på de sociale medier. Over halvdelen havde haft gavn af noget, de havde lært fra Pyrus, og en stor del af de adspurgte mente, at man kunne lære noget af at se Pyrus. Der var også bred enighed om, at Pyrus formidler historie godt.

Udover disse spørgsmål bad jeg også folk beskrive, hvad de huskede allerbedst fra Pyrus. Svarene var mange og forskellige, men der var en vis tendens:

De fleste husker sangene bedst, men der er også mange, der husker rejserne ind i bøgerne og de historiske fakta rigtig godt. Specielt husker folk karaktererne (Kandis, Pyrus og Gyldengrød) og deres særtræk.
Ifølge denne spørgeundersøgelse er der altså noget godt fagligt indhold i Pyrus-julekalenderne, og vi kan også se, at mange finder det vigtigt, at julekalendere ikke kun tilbyder underholdning, men også har et læringsindhold.

Desuden kan man fornemme, at Pyrusjulekalenderne gør et indtryk på folk - specielt dem, der har set dem som børn.

Undervisning skal også slå på det følelsesmæssige

Blandt os historikere er der bred enighed om, at undervisningen og formidlingen er nødt til ikke kun at fokusere på det faglige, men også på det følelsesmæssige. I Pyrus lærer børnene rigtig meget om Danmarkshistorien, men de bliver samtidig underholdt.

Jeg tror næppe, at Pyrus-julekalenderne havde været lige så populære, hvis indholdet i samtlige 24 afsnit havde bestået af Gyldengrød, der sad i en gammel lænestol med et vattæppe over sig og læste Danmarkshistorien op.

Jeg mener, at Pyrus er rigtig gode julekalendere. De er spækket med alle de spændende ting, som børn (og nogle voksne, inkl. undertegnede) kan lide. Den indlemmer børnene i fortællingerne, og den skaber gode minder. Jeg er stor fan af disse julekalendere, og jeg vil anbefale dem til alle og enhver.

Det er selvfølgelig op til den enkelte forælder, om det skal betyde noget, om børnerne lærer af deres juleunderholdning, men jeg vil konkludere, at Pyrus-julekalenderne er fantastiske til ikke blot at underholde børn (og voksne for den sags skyld) - men også at lære dem noget i samme ombæring.

Julie Nielsen, BA og kandidatstuderende i oldtidskundskab og historie

Læs også