https://imgix.femina.dk/media/88f220460b094deea9aa25dea0282553.jpg
Familieliv

Kend dig selv og din baby

27. januar 2010
af Signe Bjerre
Foto: Colorbox.
Generation Z er kendetegnet ved at være projektbørn. Se hvad der ellers karakteriserer babys generation og ikke mindst din egen generation.

Den nye generation - 'Generation Z' - er kendetegnet ved at være projektbørn. Se hvad der ellers karakteriserer babys generation og ikke mindst din egen generation:

Generation Z

Generation Z er født i perioden 1991 til 2008. Den er kendetegnet ved at være en generation af forholdsvis forkælede børn, hvis forældre ofte har dårlig samvittighed over at have travlt og arbejde for meget.

Børn i Generation Z er som regel planlagt ind i et karriereforløb - de har også betegnelser som curlingbørn, trofæbørn og projektbørn. Disse betegnelser peger på, at børnene betragtes som det vigtigste omdrejningspunkt for familiens temperatur og lykke.

Børnene får forældrenes fulde opmærksomhed og inddrages i høj grad i familiens beslutninger og forventer at blive hørt, også når det gælder forbrug.

Generation Z er samtidig en generation som for alvor oplever konsekvenserne af det stigende antal skilsmisser, og den familiestruktur som de vokser op i er karakteriseret ved at tælle både mor, far, bonusmor, bonusfar, bedsteforældre, bonusbedsteforældre etc.

Generation Y

Generation Y er ofte defineret som værende født mellem 1975 og 1990 og hører dermed til de små årgange.

Generation Y er den første generation, som for alvor ikke "plejer" at gøre noget som helst, som er vokset op i en verden i konstant forandring og aldrig rigtig har kendt til økonomiske bekymringer.

Det er den rigeste og bedst uddannede generation nogensinde. Generation Y har forandring som et grundvilkår i tilværelsen og betragter hele verden som sin potentielle lege- og arbejdsplads. Kendetegnende for Generation Y er derudover, at de lidt groft sagt altid har fået, hvad de har peget på; fjernsyn og PlayStation på værelset og altid det nyeste legetøj.

Generation Y er vokset op med et enorm fokus. I Generation Y er alle superstjerner. De har af deres forældre hele livet fået at vide, at de er enestående.

Generation Y vil gerne have meget ud af livet, og det er ikke de materielle goder, der står øverst på ønskelisten. Det vigtigste for Generation Y er at realisere sig selv, udvikle sig personligt og arbejde i job, der har et formål, og som giver mening for dem.

Overordnet kan man konkludere, at Generation Y føler sig drevet mere af lyst end af nød eller pligt.

Generation X

Generation X hører til den gruppe af danskere, som er født mellem 1960 og 1975.

De er opvokset med energikrise og bilfrie søndage, de har været unge i fattigfirserne og har oplevet et arbejdsmarked præget af arbejdsløshed, og de tidlige X'ere har også oplevet kartoffelkurens konsekvenser - ting, som på flere områder præger dem i deres tilgang til arbejdslivet og hæmmer dem i at satse stort.

Generation X er opvokset i en verden, hvor alt forandres hurtigere og hurtigere; hvor nogle af vor tids mest omtalte og betydningsfulde fænomener som internettet, personlige computere og mobiltelefoner først for alvor dukker op efter, at de er kommet i gang med arbejdslivet.

Generation X er derfor heller ikke udpræget glade for forandringer.

Generation X kom på arbejdsmarkedet på et tidspunkt, hvor nedskæringer og økonomiske stramninger tog til, og hvor loyalitet ikke længere blev gengældt med sikkerhed i ansættelsen. Derfor har de lært at stole mest på sig selv, de er typisk meget pragmatiske, men det har også gjort flere af dem materialistiske.

Kilde: Louise Byg Kongsholm: Fra barnevogn til kørestol - Livsfaser og forbrug (pej gruppens forlag, 2007)

Læs også:
Babyer græder på forskillige sprog
Regler for navne
Få inspiration i mama.dks store navneguide

Læs også