Mette Bluhme baby
Familieliv

Kejsersnit var det helt rigtige for Mette Bluhme Rieck. Men det tog noget tid, før hun selv indså det

28. marts 2023
Af Sara Bjerregaard
Foto: Privat
Selv når hendes omgangskreds bekræftede hende i, at et kejsersnit virkede som det rette for hende, følte hun et pres for at føde vaginalt. Det fortæller Mette Bluhme Rieck i feminas podcast "Syv lag senere".

Da Mette Bluhme Rieck blev kørt ind på operationsstuen til sit kejsersnit, blev hun helt rørt.

Her blev hun mødt af en stue fyldt med kvinder, som alle sammen var klar til at hjælpe hendes barn til verden.

– Der stod bare syv kvinder, som havde et udtryk i øjnene, som sagde: "We've got you girl, we're gonna do this", fortæller Mette Bluhme Rieck i feminas kejsersnitpodcast "Syv lag senere".

Hun beskriver oplevelsen som "empowering" for hende. Stemningen var rolig og afslappet, og det bekræftede hende i, at hun havde truffet det helt rigtige valg om et planlagt kejsersnit.

I afsnit fire af "Syv lag senere" taler hun med Stephanie Winkel om, hvorfor det var helt rigtigt for dem at vælge kejsersnittet til.

Et planlagt kejsersnit skulle nemlig vise sig at være det helt rigtige for Mette Bluhme Rieck. Men det var ikke uden en stor portion tvivl, at beslutningen blev taget.

I tvivl om fødsel

Mette Bluhme Riecks første barn blev født ved akut kejsersnit. Hun vidste, at hun denne gang ikke ville udsætte sig selv for det traume og kontroltab, hun oplevede dengang.

Det meste af graviditeten brugte hun på at bearbejde sit traume med en jordemoder.

Hun var meget i tvivl om, hvordan hendes andet barn, Bille, skulle komme til verden. Hun kunne i princippet føde vaginalt, men alt i hende sagde, at det skulle hun ikke.

Samtidig følte hun, at hun burde prøve det.

Mette Bluhme Rieck

40 år. Uddannet journalist og vært på DR-programmer som "Aftenshowet" og "Danmarks næste klassiker".

Mette er mor til Viggo, som blev født ved akut kejsersnit i 2018, og Bille, som blev født ved planlagt kejsersnit i 2022.

Egentlig ville hun ønske, at nogen havde sagt til hende, hvad der var det rigtige at gøre.

– Det var så tung en beslutning for mig, fortæller hun.

Panik og pres

Det tog Mette Bluhme Rieck seks måneder at vælge kejsersnittet til.

Selv når hendes omgangskreds bekræftede hende i, at et kejsersnit virkede som det rette for hende, følte hun et pres for at føde vaginalt. Et pres, der mest af alt kom fra hende selv.

Vandet gik, nogle uger inden kejsersnittet var planlagt til. Med det samme blev Mette ramt af en panikfølelse. Skulle hun nu føde på en anden måde, end hun havde planlagt?

Hun ringede til en bekendt, som er jordemoder, som gav hende lige præcis det råd, hun havde brug for at høre:

– Mette, der er jo ingen grund til, at den beslutning, der har taget dig seks måneder at beslutte, skal laves om på seks timer, fortæller hun i podcasten.

Vær ikke bange for at vælge kejsersnit til

Bille kom til verden ved et planlagt kejsersnit. Den trygge oplevelse har været med til at hele det første kejsersnit, fortæller hun.

Mette Bluhme Riecks søn Bille kom til verden ved et planlagt kejsersnit i 2022.
Mette Bluhme Riecks søn Bille kom til verden ved et planlagt kejsersnit i 2022.

I dag kan hun se, at hun i virkeligheden aldrig rigtig var i tvivl. Hun vidste udmærket godt, at et planlagt kejsersnit var den helt rigtige fødsel for hende.

Derfor opfordrer hun til, at man mærker efter og stoler på, at det valg, man har truffet, er det rigtige for en selv.

– Du ved det godt. Så træf den beslutning. For alt bliver bedre, når du har truffet den, siger Mette Bluhme Rieck i podcasten.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER – eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Læs også