https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/moed-en-mor/febmodenmor-prim.jpg
Familieliv

Karen Helene Hjort

8. juli 2013
af Frida Paustian
Foto: Nellie Moberg
TV2 vært Karen Helene Hjort øver sig i at lade vasketøj og Facebook vente, til hendes datter Anna Klara sover - og så krydser hun i øvrigt fingre for, at datteren aldrig vil gå til ridning.

Hvordan ser en almindelig dag på barsel ud for dig?

Vi er først nu ved at ane en form for rutine sammen med vores datter, men jeg prøver hver dag at have god tid, når vi vågner, så der er tid til at hygge og at vågne stille og roligt. Også de dage, hvor vi skal ud af døren tidligt. En gåtur med barnevognen er også et fast på punkt på min dagsorden. Og så glæder jeg mig, til hun er gammel nok til at blive puttet i en babyjogger, så hun kan komme med ud og løbe.

Det lyder jo enormt aktivt alt sammen, og det er det selvfølgelig ikke hele tiden. Nogen dage når jeg ikke noget som helst - ikke engang mascaraen, og det er også fint. Sådan skal det være - det er jeg meget indstillet på. Jeg har ingen intentioner om at bruge min barsel til andet end at lære at være mor.

Hvad er det bedste råd, du har fået?

Det er at lade være med at lytte til alle de 'gode' råd man ufrivilligt åbner op for, fra det sekund man er synligt gravid. Det var en veninde, der tidligt sagde til mig, at jeg skulle vælge en eller to personer, hvis indstilling jeg værdsætter, lytte til dem, og sortere alt andet fra.

Le Gammeltoft: Livet HAR ændret sig efter jeg blev mor

Hvordan har forældreskabet påvirket jeres parforhold?

Vi har begge, uafhængigt af hinanden, tænkt over og mærket, at vi nu er en lille familie. En dejlig og varm tanke - som vi var enige om, netop fik os til at føle os tættere forbundet. Derudover er det jo i langt højere grad også blevet et praktisk partnerskab, hvor der er nogle helt lavpraktiske ting, der bare skal fungere. Her er vi ikke verdensmestre endnu, men indtil videre har vi været rigtig gode til at tale sammen, om det der så ikke har fungeret, og måske derfor undgået de helt store skænderier, selv når søvnunderskuddet presser på.

Hvornår føler du dig utilstrækkelig som mor?

Puha - det syntes jeg tit, jeg gør. Heldigvis ikke så ofte, som da hun lige var født, så jeg formoder, at det er en følelse, der bliver mindre og mindre med tiden. Men når hun græder, og der ligesom ikke er nogen umiddelbare grunde til gråden, puha så er det hårdt. I de situationer har jeg adskillige gange undret mig over, hvem i alverden der dog har sanktioneret dét, at jeg skulle være mor, når nu jeg er så uduelig til det. Men heldigvis ved jeg nu, at dén følelse forsvinder, ligeså hurtigt som den kommer.

Har du nogen gode råd til andre mødre?

Tro på, at det du gør, er det rigtige. Det er dig, der kender dit barn bedst, og derfor også dig, der bedst ved, hvad barnet har brug for. Og når barnet græder utrøsteligt klokken crap om natten, og du sikkert tuder lige så højt, fordi du føler dig utilstrækkelig, så vid, at alene det, at du er der og forsøger at trøste dit barn, er en trøst i sig selv. Også selvom det ikke får barnet til at stoppe med at græde lige med det samme.

Har du nogen fødselsfif til gravide?

Jeg er så heldig, at have været med til to fødsler, inden jeg selv blev gravid. Min veninde har født hjemme, og jeg har været fødselshjælper begge gange. Det viste sig at være en meget stor gave i form af, at jeg jo på den facon havde set, at kroppen sådan set gør, hvad den skal, helt uafhængigt af hvad du har forberedt dig på. Så hvis man 'bare' forsøger at følge med de impulser, kroppen sender - og hvad jordemoderen siger - så skal det nok gå alt sammen.

Hvad er den største overraskelse ved at blive mor?

Det er nok det der ekstra hjertekammer proppet med ubegrænset kærlighed, der pludselig er der. Det er en helt ny form for kærlighed, og den er meget overrumplende. Jeg brugte en stor del af den første uge som mor, på at tude over netop dét.

Hvordan øver du dig i at være nærværende med dit barn?

Jeg forsøger efter bedste evne at lade telefon, iPad og andre voksenting ligge, når hun er vågen og at følge hendes rytme, så godt som muligt. Når hun har lyst til at pludre og "lege" så gør vi det - og så må vasketøjet og Facebook vente, til hun sover. Og så har jeg købt en bog, der handler om, hvordan man kan leger med baby, for lige på det punkt var jeg godt nok blank på forhånd.

Hvilke ønsker har du for dine børn?

At vi får hende lært at elske og blive elsket. Hvis det er på plads tror jeg, at alt andet i livet er lidt nemmere.

Hvad skal dine børn aldrig?

Jeg bliver ret presset, hvis hun vil gå til ridning. Jeg er vanvittig bange for heste efter at have brækket ryggen efter et fald fra en hest, der løb løbsk med mig. Det var anden og sidste gang, jeg sad på sådan en, så det håber jeg, aldrig hun skal. Og hvis du spørger hendes far, så skal hun ALDRIG have en tatovering.

Mie Moltke: At være mor er det fedeste i verden!

Blå bog
Kæreste: Jeppe Risum

Navn og alder på børn: Anna-Klara - født d. 27. oktober 2012.

Job: Studievært på TV 2 NEWS

Født i Odense, vokset op i Frederikshavn, hvor hun har gået i skole og gymnasium. Uddannet journalist på Roskilde Universitetscenter i 2004. Arbejdet på TV 2 Bornholm frem til januar 2006 og været på TV 2 siden da, både som reporter på 19 Nyhederne og som vært på Station 2.

Læs også