https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/moed-en-mor/miem-prim.jpg
Familieliv

At være mor er fedeste i verden!

1. juli 2013
af Frida Paustian
Foto: Tuala Hjarnø
Mie Moltke har gået København tynd i sin barsel, for det var her, hun fandt sit frirum uden computer, oprydning og hverdagspraktik. Og så synes hun, at alle mødre bør tillade sig selv at nyde morrollen og leve i en boble i starten, frem for at tænke så meget på at tabe sig eller få sit gamle liv igen.

Hvad er den største forandring ved at blive mor?

Inden jeg fødte, havde jeg tænkt meget over, hvordan det ville blive at undvære min frihed. Men jeg havde ikke forudset den strøm af kærlighed til min søn, som kom, da han blev født. En kærlighed som gør, at jeg jo har lyst til at være sammen med ham. Næsten hele tiden.

Hvad lavede du i din barsel?
Jeg har gået hele København tyndt. Vi bor på 5. sal uden gård. Så hver formiddag pakkede jeg Mio i barnevognen og gik hele København rundt til langt ud på eftermiddagen. Det blev mit frirum, hvor jeg kom væk fra computere, praktiske gøremål og bare kunne nyde Mio.

Læs også: Le Gammeltoft: Livet HAR ændret sig efter jeg blev mor

Har I været ude at rejse under barslen?
Vi tog til Berlin med mine forældre, da Mio var nogle måneder gammel. Vi kørte derned i bil og holdt pauser undervejs. Det gik helt fantastisk nemt … med undtagelse af færgen hjem, hvor Mio skreg hele vejen. Men så prøvede vi det. Og overlevede jo. For os var det skønt at have mine forældre med, fordi de kom tættere på Mio, og Lai og jeg kunne sove lidt længere om morgenen! Til gengæld er det første gang, jeg har været i Berlin uden at shoppe, for hver gang vi gik ind i en butik, blev Mio utilfreds, og så sluttede det jo ligesom der.
Hvad er dine bedste tips til fødselshjælperen?
Min fødsel varede 17 timer. Lai var en stor og nærværende hjælp. Han holdt på mine hofter, hver gang jeg fik et ve. Det var en kæmpe hjælp. Lai havde måske ikke lige forestillet sig, at han skulle gøre det i 17 timer, men holdt ud og var der ved hver eneste ve.

Har du et godt hverdagsfif til at få mere tid sammen?
Takeaway-mad. Vi har bestilt en hel del mere takeaway, end inden vi fik barn … Hvad var dine værste gener ved graviditeten? Jeg havde en meget smertefri graviditet og havde heldigvis ikke de store gener. Det var mest plukveer, der kom, når jeg ikke slappede nok af – for det var en udfordring for mig at holde mig i ro. Havde du nogen cravings? Jeg havde noget med sennep. I en lang periode skulle jeg have sennep til alt – stæk sennep. Og så spiste jeg chips, som jeg ellers normalt aldrig rører.

Hvornår føler du dig utilstrækkelig som mor?
Når jeg bliver for stresset og ikke føler, at jeg er hundrede procent til stede med Mio. Men jeg arbejder meget med at fokusere på én ting ad gangen, slippe kontrollen lidt og forsøge at nyde nuet. Mio hjælper mig helt vildt til at være tilstede lige nu, og derfor bliver det også mere tydeligt, når jeg ikke er det. Hvad er den bedste oplevelse som mor? Det er umuligt at vælge! Der er så ubeskriveligt mange ting: at se ham trives, grine, udvikle sig ... det er det bedste i hele verden. Hvordan har forældreskabet været for parforholdet Der bliver selvfølgelig lidt mere logistisk snak, som vi ikke har været vant til før. Men jeg synes, vi har været rigtig gode til at huske at røre ved hinanden og passe på og hjælpe hinanden. Især omkring manglende søvn, usikkerhed og frustrationer, om man gør det godt nok. Her gælder det om at støtte hinanden og passe på hinanden, og det har vi snakket meget om og været gode til.

Hvad gør I for at passe på jeres parforhold?
Den første måned deltes vi om at sove. Lai sov i stuen og fik sovet om natten, til gengæld tog han Mio om morgenen, så jeg kunne sove to til tre timer – det var guld værd! Ellers gælder det om at respektere hinanden og give hinanden plads, huske på, at manden og kvinden ikke har samme behov, og respektere, at vi har brug for forskellige ting.

Har du nogle gode råd til kommende mødre?
Jeg vil råde alle kommende mødre til at tillade sig at nyde det og leve lidt i en “boble” i starten – det gælder ikke om hurtigst muligt at kunne komme på café, tabe sig, “få sit liv igen”, som jeg hører mange sige. I mine øjne er det helt forkert. Tillad jer selv at gå i mor-rollen, og nyd det. Det er det fedeste i hele verden, og vi får masser af tid senere til os selv. Det gælder om at nyde ens lille barn, mens tiden er der.

Hvilke ønsker har du for dit barn? Han skal stole på sig selv og på os. Og så skal han ikke være bange for at være hundrede procent sig selv.

Hvad skal dit barn aldrig?
Mangle kærlighed!

Læs også