https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/moed-en-mor/rikke-prim.jpg
Familieliv

"Jeg vil bruge tid på min familie”

13. juni 2013
af Frida Paustian
For den tidligere topatlet Rikke Rønholdt er det vigtigt, at hun har tid til sin familie. Derfor har hun sagt nej tak til lange arbejdsdage, au-pair piger og dårlig samvittighed.

Hvordan ser en almindelig dag ud for dig?

Min dag starter altid med et dejligt bad i ro og mag. Det er en slags meditation for mig. Her tænker jeg lige dagen igennem og mærker, hvordan min krop har det. Jeg nægter at stresse med det. Så vil jeg hellere stå tidligere op. Jeg føler mig helt ude af balance, hvis jeg ikke har haft mit morgenritual. Derefter skal Sebastian have morgenmad og tøj på og afleveres i børnehaven. Som regel styrer jeg i høj grad selv min arbejdstid, og det er en kæmpe luksus. Børn reagerer bare sindssygt dårligt på pres. Jeg kan altid se, at det er de dage, hvor jeg SKAL af sted på et bestemt tidspunkt, at han stritter imod.

Derefter arbejder jeg enten hos Verdens Bedste Nyheder eller på Leadership for Humanitarians. Jeg henter Sebastian lidt i fire, køber ind og laver mad, og hygger med familien. Jeg er vildt dårlig til at arbejde om aftenen, især når jeg er gravid. Min hjerne lukker bare ned, så jeg skal nå det arbejde, jeg skal have lavet i løbet af dagen.

Hvordan holder du dig i form, mens du gravid?

Jeg cykler på arbejde og rundt i byen, og derudover træner jeg på crosstrainer eller løber og laver stabilitets- og let styrketræning. Jeg har dog været meget opmærksom på at lytte til min krop med hensyn til træning. Da jeg blev gravid, trænede jeg benhårdt på fuld tid, men så pludselig fik jeg det rigtig dårligt med kvalme og lav energi. Jeg tror, det var min krops måde at beskytte babyen. Min lyst til at træne har svinget meget igennem graviditeten, og det respekterer jeg. Der kan gå flere uger, hvor jeg slet ikke træner, men kun går og cykler, og så pludselig en dag kommer lysten bare tilbage, og jeg kan gå ud og tæske rundt på atletikbanen.

Hvad synes du er vigtigst at give sine børn?

Jeg vil gerne give mine børn oplevelsen af kærlighed, tryghed og tid. De skal føle, at jeg har tid til dem. Det er en grund til, at jeg stoppede mit forrige arbejde som konsulent. Det var både spændende og udfordrende, men jeg kunne mærke, at det lagde alt for meget pres på vores familie. Det hele gik op i logistik, og jeg følte konstant, jeg var på bagkant, både med familien og med arbejdet. Jeg tænkte: "Det var sgu da ikke derfor, jeg fik børn," så jeg kunne se dem som en forhindring i at udføre mit arbejde og en kilde til dårlig samvittighed. Jeg måtte også gøre op med mig selv, om jeg ville have, at mine børn skulle tilbringe langt flere timer i institutioner og sammen med au-pair-piger end med mig.

Da vi godt kunne overleve økonomisk, selv om jeg arbejdede lidt mindre og mere fleksibelt, så valgte jeg at se det som en luksus at kunne være den mor, jeg gerne vil være. Jeg er stadig meget ambitiøs i forhold til mit arbejdsliv, men jeg trøster mig med, at de fleste i vores generation nok kommer til at arbejde til vi er over 70, så jeg kan godt tåle at investere nogle år i min familie.

Er du til frie tøjler eller opdragelse?

Jeg er helt klart til, hvad jeg vil kalde værdi-baseret opdragelse. Vi har ikke specielt mange regler, men jeg går meget op i, at mine børn skal opføre sig ordentligt over for andre og forstå konsekvenserne af deres handlinger. Derudover tror jeg på, at man skal vælge sine kampe med omhu og stå fast. Sebastian har efterhånden lært, at hvis jeg siger nej, så betyder det nej, uanset hvor meget han skaber sig. Det sjove er, at han som regel ender med at finde sin egen løsning. Som da han en gang nedsmeltede fuldstændigt, fordi han ville have hele kartonen med Innocent smoothie - ikke en kop, ikke et glas nej HEEEELE KARTONEN! Efter han så havde stået og hylet og skreget og flået i døren til køleskabet i et kvarter, mens jeg bare stod lige så stille og holdt den lukket, så ændrede hans krav sig pludselig midt mellem to hulk til, at det skulle være et stort glas. Så fik han et glas, han selv valgte i skuffen, tårerne forsvandt som dug for solen, og vi snakkede ikke mere om den sag. Vi er begge meget stædige, og der skal nogle gange være plads til, at han selv kan definere en lille sejr, inden for de rammer jeg sætter.

Hvad tror du bliver det sværeste ved at blive mor for anden gang?

Jeg tror, det bliver en udfordring at skulle dele min tid og opmærksomhed mellem to små børn. Sebastian har været så vant til at have mig for sig selv, og jeg er spændt på, hvordan han reagerer. Han har selvfølgelig også sin far og sine bedsteforældre, som kan give ham masser af kærlighed, så hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg mest, det bliver svært for mig ikke længere at være hans nummer 1. Han vil nok trække sig lidt fra mig, når han opdager, at jeg ikke længere er tilgængelig på samme måde, og det kommer til at gøre ondt.

Blå bog

Rikke Rønholt er 37 år. Hun arbejder som associate partner i Leadership for Humanitarians, og er frivillig hos Verdens Bedste Nyheder. Har sønnen Sebastian på tre år og bonussønnen Joel på 17 år sammen med Stig Albertsen og bor på Østerbro i København.

Rikke er indehaver af dansk rekord på 400 meter, og er en af de bedste danske kvindelige 800 meter-løbere gennem tiderne. Har deltaget både ved VM og EM flere gange. Gjorde comeback efter tre års pause i 2012, men missede lige netop kvalifikation til OL i London.

Læs også: DJ Le Gammelgaard: "Livet HAR ændret sig efter jeg blev mor"

Læs også