Janni Pedersen om den moderne forældrerolle: ”Skru ned for ambitinerne om, hvordan det lykkelige liv skal være

Foto:

Familieliv

Janni Pedersen om den moderne forældrerolle: "Skru ned for ambitionerne om, hvordan det lykkelige liv skal være"

27. maj 2022
Af Sofie Olivia Mørch
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann, Nellie Møberg
Skal bagsiden af forældreskabets medalje have plads i den offentlige debat, eller bør vi som forældre affinde os med, at tilvalget om børn naturligt afføder fravalg?

Generation Millenial tuder mere end deres børn, skrev debattør og journalist hos Heartbeats Ditte Giese.

Bliv endelig ved med at tude. Det er sådan, vi ændrer noget, lød svaret fra feminas chefredaktør, Isabella Hindkjær.

Og der er da heller ikke nogen, der har sagt, at forældreskabet skulle være en dans på roser, men gør vi det i virkeligheden meget værre ved at tale højt om det?

Dette spørgsmål var også omdrejningspunktet for debat i lørdagens udgave af P1 Morgen, hvor Isabella Hindkjær og Janni Pedersen indtog panelet.

Spørger man Isabella Hindkjær, skal der være plads til en åben debat om bagsiden ved det moderne forældreskab.

Sådan en kan ifølge hende være med til at pege på forældede strukturer i samfundet.

– Der er nogle gange nogle især modsatrettede forventninger stadig i kulturen og for samfundet til kvinder og til kvinder, der får børn.

Af modsatrettede forventninger nævner hun blandt andet forventningen om, at kvinder gør karriere, samtidig med at det også er dem, der står for det meste af det huslige arbejde.

Og her er det ifølge hende behov for, at samfundet og debatten følger trop med udviklingen. Hun peger blandt andet på familiepolitik som en del af løsningen.

– Jeg tror, at der er masser, vi kan gøre som samfund i forhold til at kigge på, om tiden har fulgt med, om strukturerne omkring os har fulgt med den udvikling, vi har gennemgået, siger hun til P1 Morgen.

Da Janni Pedersen selv var ung mor, måtte hun i perioder være væk fra sin datter for at kunne afslutte sin uddannelse på Journalisthøjskolen.

– Jeg har taget nogle valg, som har kostet, men jeg ville også gerne være en dygtig journalist, og hun (hendes datter, red.) havde det også godt med sin far, siger Janni Pedersen til P1 Morgen.

Hun byder en åben dialog om emnet velkommen, men ifølge hende ligger der også et ansvar hos forældre i selv at forventningsafstemme og indrette sig efter et liv med små børn.

– Det er et tilvalg, når man får et barn, og dermed bliver man også nødt til at fravælge noget andet … Sig "okay nu er der to-tre år af mit liv, hvor jeg måske ikke har baller af stål, eller hvor jeg skal trække læsset."

– Jeg ved godt, at vi så kan tale konkret politik i fremtiden, og selvfølgelig skal man også det. Men skru ned for ambitionerne om, hvordan det lykkelige liv skal være, siger hun til P1 Morgen.

I kølvandet på den varme debat om forældreskabet har Isabella Hindkjær modtaget henvendelser fra unge mødre, som har svært ved at få hverdag, arbejdsliv og forældreskab til at gå op i en højere enhed.

Og det er eksempler som disse, der ifølge hende gør, at løsningen alene ikke skal findes i at afstemme egne forventninger til forældreskabet.

– Hvis du er enlig mor til tre og arbejder et sted, hvor der ikke er mulighed for at flekse eller for deltid, skal vi så bare sige til hende: "Du kan bare indrette dit liv på en anden måde". det synes jeg faktisk er en lille smule respektløst, siger hun til P1 Morgen.

Læs også