Bonusmor skilsmissefamilie bonusbørn
Bonusmor

Hylder datterens bonusmor - her er deres bedste råd

5. maj 2022
af Birgitta Lindvall Wiik, allas.se
Foto: Theresia Köhlin
Sussie Eriksson anede ikke, hvilken indflydelse den hyldest, hun skrev på Facebook til sin datters bonusmor Pernilla Andersson, ville få. Den spredte sig som en steppebrand, og siden har de optrådt i artikler, radio og tv. Her fortæller de om deres forhold og giver tips til andre mødre og bonusmødre.

Stella var halvandet år gammel, da hendes mor Sussie Eriksson, 39, og far Magnus Jansson, 40, gik fra hinanden.

Da Magnus kort tid efter fandt kærligheden med Pernilla Andersson, 35, fik Stella en bonusmor.

Det kunne have været anledning til konflikter, men det gik ualmindeligt smertefrit at få Pernilla ind i familien. Sussie bød hende velkommen, og Pernilla var helhjertet engageret.

- Sussie ringede til mig og inviterede mig til Lucia-fejring i børnehaven, hun bød mig velkommen til alt, hvad der havde med Stella at gøre - ikke bare én gang men igen og igen.

- Jeg blev involveret og følte mig inkluderet med det samme, siger Pernilla og fortæller, at hun hurtigt gik fra at tænke på Sussie som "en eks" til at se på hende som Stellas mor.

https://imgix.femina.dk/2022-05-06/nytbillede.jpg

Der bliver snakket, grinet og drukket kaffe i køkkenet hjemme hos Sussie og Stella i Saltsjöbaden, lidt udenfor Stockholm.

Sussie kommer oprindeligt fra Stockholm og mødte sin eksmand Magnus på et værtshus i Malmø.

- Jeg besøgte nogle venner i Skåne og mødte en sjov fyr, der begyndte at danse kosakdans. Det var Magnus, griner Sussie og Pernilla nikker bekræftende til, at Magnus er lidt "skør".

Imens viser Stella sin bedste kosakdans på køkkengulvet.

- Vi gik fra hinanden, da Stella var halvandet år. Vi havde det ikke godt sammen, men det var alligevel hårdt. En skilsmisse er nok aldrig let. I dag ser jeg på Magnus som min bror. Jeg ønsker ham alt det bedste, siger Sussie.

Altid elsket børn

Pernilla, der kommer fra samme område i Skåne som Magnus, flyttede til Stockholm allerede som 22-årig.

- Jeg har altid elsket børn, min mor er førskolelærer og har flere børnehaver i Skåne. Det føltes naturligt for mig også at læse til førskolelærer. Under studiet arbejdede jeg ekstra som barnepige. Det var næsten, som om jeg havde min egen familie, fortæller Pernilla, hvis liv næsten altid kredsede om børn.

Derfor var det ikke en ulempe, da det viste sig, at hendes tinderdate Magnus allerede havde en lille pige.

Bonusmor skilsmissefamilie bonusbørn

- Både Magnus og jeg var på ferie i Skåne, da vi havde vores første date. Vi sad på en bænk bag fiskerhuset i min hjemby Magnarp. Vi spiste is og så ud over havet. Da vi gik hen til Magnus' bil, så jeg autostolen. Sådan fortalte han om Stella, griner Pernilla og fortæller, at hun faktisk allerede var vild med Magnus i teenageårene.

- Min storesøster holdt en fest engang med rigtig mange mennesker hjemme hos vores forældre. Der skøjtede Magnus gennem stuen og landede på terrassen, hvor jeg stod. Jeg kan huske, at han bad mig om at lave makaroni til ham. Så tog min søster mig op på værelset, haha.

Første møde

Pernilla glemmer aldrig sit første møde med Stella, det er endda foreviget på et billede.

- Jeg købte tøjdyret "Lilla Gubben", altså Pippi Langstrømpes hest, til Stella. Vi legede lidt med den og så gik vi på legepladsen og gyngede. Det var en fantastisk start på vores liv sammen.

- Jeg blev en del af Stellas liv med det samme, skiftede ble og gav hende grød. Det var så hyggeligt, og jeg ville hellere sidde i sofaen og putte med lille Stella end at gå til fest.

Sussie Eriksson og Pernilla Andersson – og deres familier

Sussie Eriksson, 39, projektleder på Handelshøjskolen.

Datteren Stella på 7 år. Kæreste Mårten Knutsson, 50, arbejder i reklamebranchen. Bor i lejlighed i Saltsjöbaden, Sverige.

Pernilla Andersson, 35, på barsel.

Magnus Jansson, 40, arbejder med padel-udvikling. Stella, 7, Olof, 2 ½ og Tilde, 4 måneder. Til familien hører også golden retrieveren Bosse.

Bor i lejlighed i Kummelnäs, Sverige.

Et par måneder senere erfarede Sussie, at Magnus var begyndt at date, og kort efter mødte Sussie Pernille for første gang.

- Vi skulle hente Stellas ting hos Sussie, og jeg var meget nervøs, hvad nu hvis hun var meget vred? Imens Magnus løb rundt og hentede ting, snakkede vi to sammen. Sussie var snakkesalig, glad og omfavnende. Der var ingen misundelse, og jeg blev så positivt overrasket, siger Pernilla.

Sussie husker også det første møde med varme:

- Mine og Magnus’ fælles venner havde fortalt mig, at Pernilla var meget sød ved Stella, og jeg fik straks et utrolig varmt indtryk af hende. Hun behøvede ikke at kunne lide mig, så længe hun elskede Stella.

- Men vi har et rigtig godt forhold, og jeg spørger ofte Pernilla til råds. Hun er lige så ofte sammen med Stella, som jeg er. Bare fordi jeg er den biologiske mor, så har jeg ikke altid de rigtige svar. Pernilla skal have en stjerne for, hvordan hun har klaret det.

Deltog 100 procent

Pernilla er taknemmelig for, at hun er med til at tage ansvar og må være 100 procent involveret. Hun er også med til alt fra Lucia-fejring til skole-hjem-samtaler.

- Mig, Magnus og Pernilla er "Team Stella". Alt, hvad vi gør, skal gavne hende, og vi taler aldrig dårligt om hinanden. Vi fejrer Stellas fødselsdage sammen, og da Pernilla, Magnus og Stella var i Spanien, tog min kæreste Mårten og jeg på besøg. Vi spiser aftensmad nogle gange sammen og støtter hinanden i stort og småt, siger Sussie.

I dag har Stella fået to yngre søskende hos Pernilla og Magnus, men inden lillebror Olof og lillesøster Tilde blev født, var familien i stor sorg.

- Da jeg var gravid i 25. uge, fik vi at vide, at vores barn ikke ville overleve. Vores baby Lillys organer udviklede sig ikke i samme tempo som krop og hjerne, og vi blev tvunget til at afbryde graviditeten, siger Pernilla.

Hyldest til bonusmødre

Sussie og Pernilla ønsker, at flere vil få et lige så godt forhold, som de selv har, og at myten om "den onde stedmor" forsvinder for altid.

I haven udenfor Sussie og Stellas lejlighed har de lavet et mindested for Stellas lillesøster, der blev en engel. Stella har dekoreret en sten, og ved den tænder de af og til et lys for Lilly.

Bonusmor skilsmissefamilie bonusbørn

- Det var en meget hård tid for os, og så var Sussie der som en støtte. Hun kom hjem til os og tog sig af Stella, hun ordnede mad og vaskede vores tøj, når vi ikke selv kunne holde det ud. Det betød meget, siger Pernilla.

- Jeg er så taknemmelig for alt, hvad Pernilla gør for Stella og synes, at bonusmødre sjældent får ros for deres indsats, siger Sussie, der i januar skrev et langt hyldest-indlæg til Pernilla på Facebook.

- Jeg var i Spanien, da jeg læste Sussies indlæg og blev utrolig glad og rørt til tårer ved at læse det. Det var stort, siger Pernilla.

Sussies hyldest-opslag til Pernilla på Facebook

Nej, det er ikke den officielle mors dag i dag, men for mig er det meget ofte bonusmors dag.

Fra min datter Stella var et år, har hun været der: Pernilla.

Hver anden uge læser hun eventyr, tørrer tårer, vinker, nusser, danser og griner med Stella. Hun har taget Stella til sig som sit eget barn siden dag ét.

Jeg valgte hende ikke selv, men man skulle næsten tro det (Tak Magnus!)

Hun er varm, selvsikker, sjov, stærk, sårbar og mere lærerig, legende og ressourcestærk end mig!

For Stella er 'navnet' mor og Pernilla (eller Pi, som hun sagde som lille) næsten det samme - hun har en mor og en Pernilla. Og nu om dage kalder hun også ofte Pernilla for en mor - den bedste bekræftelse på deres forhold.

Nu er Stella næsten 7 år og har to søde små søskende, og Pernilla involverer Stella på fantastiske måder, og sørger samtidig for, at de får deres egen tid sammen – selvom tiden er knap.

Hvis der er nogen at elske og respektere, så føler jeg, at det er den, der holder af og elsker dine børn!

Pernilla, TAK fordi du er med i Stellas liv, og gør det endnu mere herligt og smukt! Heldige hende (og mig), der har dig.

Jeg er godt klar over, at alle ikke er lige så heldige, som jeg er på denne front; at der stadig er 'stedmødre', der ikke vil deres bonusbørn det godt og situationer, der af forskellige årsager er ekstra komplekse.

Men jeg ville ønske, at vi gjorde alt, hvad vi kunne for at se det bedste i vores tidligere partneres nye partnere; at vi støtter dem og tager imod dem med åbne arme. At vi flere gange inviterer til at skabe et samarbejde som medforældre.

Livet og familiesituationen bliver sjældent, som vi havde forestillet os – men i mange tilfælde har vi virkelig mulighed for at få det bedste ud af det.

Vi har alle et ansvar for at ændre billedet af den alt for ofte portrætterede 'onde stedmor' og skabe et nyt positivt billede af bonusmoren.

Det gør livet så meget nemmere og varmere for alle involverede – især vores børn.

Så TAK til alle de bonusmødre, der påtager sig den ikke alt for lette opgave at være forælder til en andens barn – I er fantastiske.

Hvad synes du, vi skal gøre for at hjælpe disse relationer og interaktioner endnu mere?

Kram! Sussie

Og svaret lod ikke vente på sig. Opslaget, der sætter fokus på debatten om bonusmødre, spredte sig som en steppebrand på forskellige medier.

Den er blevet delt hundredvis af gange, og har fået over 20.000 likes og 1.000 kommentarer. Nogle hylder bonusmødre, der findes i deres liv, andre siger, at de ikke bliver accepteret af børnenes biologiske mor.

Sussie og Pernilla, der sammen med Stella har medvirket i både radio og tv, fortæller, at de forstår, at ikke alle kan have et så tæt forhold som deres, men deler gerne deres bedste råd med andre mødre/bonusmødre:

  • Det handler ikke om dig, men om barnets trivsel. I lever med hinanden, så få det bedste ud af situationen.
  • Mød bonusmoren med åbent sind og inviter hende til at deltage. Alle vinder på den måde.
  • Bliv et team, der altid har barnets trivsel for øje.
  • Udtryk taknemmelighed for alt, hvad bonusmor gør for barnet.
  • Tal altid meget med hinanden foran børnene, selvom I er lidt uenige.
  • Vi har Stella hver anden uge, men er fleksible for alles bedste.
  • Stella har en rygsæk, der flytter mellem hjemmene. I den kan hun pakke, hvad hun vil have med.

Artiklen blev første gang bragt på allas.se. Dette er en redigeret version.

Læs også