hpv-vaccine
Familieliv

HPV-vaccinen virker: Markant fald i forstadier til kræft hos unge kvinder

20. juni 2018
af Redaktionen
En ny undersøgelse viser, at HPV-vaccinen har reduceret andelen af kvinder, der får svære celleforandringer med 40 procent.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn skal vaccineres mod HPV, så er det måske værd at tage de nyeste forskningsresultater med i overvejelserne. Nye tal bekræfter nemlig, at vi fremover vil se langt færre yngre kvinder, som bliver ramt af livmoderhalskræft.

Den første HPV-vaccinerede årgang er blevet voksne og har været til den indledende screenings-undersøgelse hos lægen for forstadier til livmoderhalskræft. Der er tale om de kvinder, der er født i 1993, og som i dag er 25 år. Forskere fra Københavns Universitet har fulgt kvinderne og konstaterer nu, at der er 40 procent færre tilfælde af svære celleforandringer blandt disse kvinder sammenlignet med de kvinder, der er 10 år ældre, og ikke fik tilbudt vaccinen gratis.

Forskerne kan ikke at give et præcist bud på, hvor mange færre tilfælde af livmoderhalskræft, vi vil se i fremtiden, men forventningen er positiv og det skønnes, at det markante fald i svære celleforandringer også vil medføre markant færre kræfttilfælde på sigt.

hpv-vaccine

Louise Johansen fik konstateret svære celleforandringer i 2012 og fik foretaget kegleoperation. Louise har i dag normale celler og er helt overbevist om, at hendes døtre på henholdsvis 10 og 7 år skal have den vigtige HPV-vaccination, der forebygger livmoderhalskræft.

Forskningsresultatet er publiceret i International Journal of Cancer.

Læs også