Familieliv

Giv dit barn gode bogvaner

af Marianne Engelbrechtsen 3. december 2008
Foto: Bo Lynge
Det er godt at starte så tidligt som muligt med at introducere barnet for bøger. Til at begynde med at det mest et legeredskab, men med tiden bliver det en naturlig del af hverdagen.

- Jo før, du gør bøgerne til en naturlig del af hendes hverdag, jo bedre, siger Marianne Eskebæk Larsen, forskningsassistent ved Center for Børnelitteratur om at introducere børn for bøger.

Det skal være hyggeligt at læseEn bog er et fantastisk redskab, og allerede fra dit barn er lille, kan du være med til at give barnet gode bogvaner.- Det at "læse" skal være forbundet med hygge og frivillighed. Mens dit barn er lille, så opfatter hun bogen som et stykke legetøj. Selv om dit barn ikke virker interesseret i bøger, så bliv ved med at præsentere hende for forskellige slags, siger Marianne Eskebæk Larsen.

Tal om bøgerne- Det er også en god idé at tale om bogen. Både undervejs og bagefter. Børn kan også godt lide at få læst de samme bøger op igen og igen og meget tyder på, at genlæsninger giver et bedre udgangspunkt for samtale mellem børn og voksne, siger Marianne Eskebæk Larsen.

Hvornår kan man læse hvad?- For alle aldersgrupper gælder det, at bøger med rim og remser stimulerer den sproglige udvikling. Børn lærer at lege med sproget, og det kan være med til at give barnet et varieret sprog, forklarer Marianne Eskebæk Larsen.Hun synes ikke, at det er et formål i sig selv, at børn skal læse bøger uden billeder så hurtigt som muligt. Generelt vil børn gerne have billeder, fordi det er deres forankringspunkt i fortællingen. 0-3 år: Flap- og følebøger, pegebøger og seriebøger. Man kan også bruge den ordløse billedbog som pegebog.

3-4 år:De lidt mere sprogligt udfordrende billedbøger kan man starte med her. Prøv at være opmærksom på også at læse bøger som leger med sproget

4-6 år: Ordløse billedbøger såvel som bøger med stedvise illustrationer. Længere bøger og bøger, hvor samspillet mellem tekst og billede er lidt mere krævende.

Du finder masser af gode børnebøger på Saxo.comLæs også:Dit barns mentale udviklingComputerspil kan udvikle dit barnTv skader ikkeArtiklen indholder affiliatelinks.