https://imgix.femina.dk/media/1477c016e2a44b9f8c526620982bfe2a.jpg
Familieliv

Forældre blæser på skolernes ferieuger

6. maj 2011
af Marie Tromborg
foto: all over press
40 pct. tager børnene ud af skolen og rejser uden for ferien. Sjællændere er værst

12 ugers ferie om året. Det er standarden for en gennemsnitsfolkeskoleelev i Danmark.

Alligevel vælger fire ud af ti danskere at tage deres børn ud af skolen og holde ferie udenfor de fastlagte ferieuger.

Værst står det til i Region Sjælland, hvor knap halvdelen - 48 procent - holder ferie med deres børn udenfor de fastlagte ferieuger. I region Nordjylland respekterer man i langt højere grad de bestemte ferietidspunkter. Her er det kun 28 procent, der rejser med børnene udenfor skoleferien.

Billiere ferie
Der er en helt klar årsag, til at forældre vælger at rejse udenfor skoleferien. Det er nemlig langt billigere.

- Mange børnefamilier har ganske enkelt ikke råd til at rejse uden for landets grænser i skolernes ferieuger, fordi priserne i de perioder stiger betydeligt. Til gengæld kan de uden for højsæsonen få store rejseoplevelser i udlandet til en overkommelig pris, siger familielivsekspert Kitt Tvile.

Hun vurderer, at forældre i dag er gode til at tage lektierne med, så børnene ikke kommer bagud i skolen.

Dårligt for læringen
Men det er professor på Center for Grundskoleforskning Per Fibæk Laursen uenig i.

- Der er ingen tvivl om, at det påvirker børnenes læring i en negativ retning at være væk i en periode, hvor resten af klassen fortsætter deres læring. Deres udbytte og læring hænger sammen med deres deltagelse, og det er svært at deltage, når man ikke er der, siger Per Fibæk Laursen til alive.dk.

Han mener desuden, at det også kan virke negativt på resten af klassen, når en klassekammerat er væk i en periode. Fordi der skal bruges tid og energi på at få den enkelte elev med igen efterfølgende.

Modsætning i samfundet
Desuden undrer Per Fibæk Laursen sig over, at forældre i dag ikke nødvendigvis handler efter, hvad de selv og resten af samfundet mener, er vigtigt.

- Det er forbundet med en mærkelig modsætning, at forældre og vi som samfund aldrig har stillet højere grad til elevers faglige niveau, når så mange forældre alligevel tager deres børn ud af skolen udenfor ferien, når det er fast cementeret, at det har en negativ effekt på læringen, siger Per Fibæk Laursen.

Test dit barns intelligens og find ud af, hvordan dit barn lærer bedst på mama.dk

Læs også: Børn bestemmer ferien

Små børn kan godt komme med på flyferie

Læs også