https://imgix.femina.dk/media/ab60aa732cfd4272a2b444ac5c21f200.jpg
Familieliv

Få det bedste ud af din krop

5. januar 2009
af Anne Ruby
Foto: Colourbox
Der sker meget med kroppen under en graviditet. Noget vender tilbage til normalen efter lidt tid, andet skal have en hjælpende hånd, men enkelte varige minder kan man godt ende op med.

Brysterne
Dine bryster vokser op til tre bh-størrelser under graviditeten. De største fysiologiske ændringer med dine bryster sker under graviditeten, så amning giver ikke hængebryster. Den svulmende barm forsvinder, når du er færdig med at amme.

1 Da brystet består af kirtler og fedtvæv, kan man ikke træne selve brystet, men de underliggende brystmuskler kan trænes for eksempel med brystsvømning.

2 Hvis du er ked af din nye barm, så invester i bh'er gerne med lidt fyld, så du kan føle dig feminin.

Læs også:Tre veje til en lækker krop

Fødderne
Nogle kvinder går en halv til en hel skostørrelse op under graviditeten, pga. væskeansamlinger og at leddene i kroppen bliver løsere. Ikke alle kvinder vender tilbage til deres normale skostørrelse efter fødslen, men det er kun under første graviditet, at fødderne vokser.

3 Vælg flade og behagelige sko under graviditeten, da leddene løsner sig.

4 Efter fødslen kan selv en lille hæl få en fod til at syne mindre.

5 Køb fodtøj, der passer til dine nye fødder, i stedet for at tvinge fuserne ned i de gamle.

6 Få skomageren til at blokke dine gamle sko ud, så de passer.

Maven
Du bliver sikkert overrasket over, hvor stor maven fortsat er, når barnet er kommet ud, men livmoderen trækker sig sammen, og det samme gør musklerne og huden.

7 Når dit bækkenbund har genvundet sin styrke efter fødslen, kan du gå i gang med mavebøjninger. Lav få øvelser, men gør det tit. Læg dig på ryggen med hænderne bag hovedet, bøj benene og pres lænden i gulvet. Ånd ud, træk maven ind, spænd bækkenbunden og løft skulderbladene fra gulvet. Hold stillingen i et par sekunder, før du ånder ud og slapper af. Du kan styrke de skrå mavemuskler ved at lave øvelsen, mens du trækker venstre skulder i retning mod højre knæ og omvendt. Stop, hvis det gør ondt.

Strækmærker
Strækmærkerne opstår, fordi huden bliver spilet ud under graviditeten, men om du får strækmærker afhænger ikke direkte af, hvor meget du tager på. Derimod er det hormonelt og arveligt betinget.

8 Strækmærker er mest synlige på solbrun hud, så hold igen med solbadningen.

Fedtdepoter
Nogle oplever, at de bliver bredere over hofterne efter fødslen. Det skyldes både hormonet relaxin, som får bækkenet til at udvide sig, og at din krop fungerer som et forrådskammer for dit barn.

9 Du må ikke gå på slankekur, så længe du ammer, men du må godt motionere. Gå lange ture med barnevognen.

10 Nogle træningscentre har en børnepasningsordning, så mor kan træne, mens babyen bliver passet.

Underliv
Efter fødslen er musklerne i bækkenbunden blevet strakt ud og svækket. Det kan give problemer med at holde på vand og luft og mindre nydelse, når du har sex.

11 Lav knibeøvelser i bussen, mens du ammer eller foran tv'et. Start med at knibe sammen omkring endetarmen, som skulle du holde på luften, fortsæt med at knibe sammen omkring skeden og urinrøret. Tæl til ti, og slap af.

Hår
Mange oplever, at de taber meget hår efter fødslen. Det er dog de færreste, der permanent kommer til at døje med tyndt hår.

12 Du kan eventuelt tage et vitamintilskud af B-vitamin, der styrker håret.

13 En klipning kan gøre selv tyndt hår tykt at se på.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Har du brug for hjælp til at smide de sidste overflødige kilo efter graviditeten? Meld dig ind i Mama Slank og få hjælp fra Slankedoktor.dk's diætister og motionsvejledere.
Husk! Du kan få dit eget Mama Slank look på din profil. Når du opretter din profil vælger du bare det design, der hedder Mama.

Læs også:
Brug din krop
Få din figur igen
Træn dit bryst på 10 min

Læs også