https://imgix.femina.dk/media/7bcb3064cd24411398b53356603e4c16.jpg
Familieliv

At få barn gør dig mere syg

11. februar 2011
af Marie Tromborg, alive.dk
foto: all over press
Mødre har dobbelt så mange sygedage som fædre. Kvinderne tager ansvar for familien.

Mænd og kvinder har omkring lige mange sygedage - indtil de bliver forældre. For når det sker, får mor dobbelt så mange sygedage.

Det viser en ny undersøgelse fra det svenske Institut for Arbejdsmarkedsforskning.

Her kan man se, at der er store forskelle mellem kvinder og mænds sygefravær, men først når de er blevet forældre. Forskellen er markant, indtil det førstefødte barn er blevet 15 år.

Undersøgelsen viser også, at dårlige arbejdsvilkår ikke gør nogen forskel for forskelle i sygefravær, da kvinder har højere fravær i alle sektorer.

Kvinderne tager størst ansvar
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er overrasket over, at der er så stor forskel på mødre og fædres sygefravær.

- Jeg ville egentlig have troet, at debatten om ligestilling de seneste årtier havde udlignet forskellen, siger han og fortsætter:

- Det er meget nærliggende, at kvinder melder sig selv syge, når barnet er sygt i mere end én dag. Det skyldes jo, at kvinder er dem, der tager det største ansvar for børnene, siger Flemming Ibsen.

Normen på arbejdspladsen
Samtidig peger han på, at en anden mulig forklaring kan være, at der fra arbejdsgiverens side opereres efter nogle gamle, faste normer.

- Selvom mange kvinder i dag er ligeså karriereorienterede som mænd, så kan man snildt forestille sig, at mange chefer i Danmark alligevel har en større accept af, at mødre melder sig syge, for at passe familien, end at mændene gør det, siger Flemming Ibsen.

Undersøgelsen har undersøgt sygefraværet indenfor alle sektorer siden 1980'erne. Og i den periode har der ikke været nogen ændring i forholdet mellem mødre og fædres sygefravær.
Til gengæld er flere kvinder begyndt at arbejde fuld tid. Tallet for vores svenske naboer er steget fra 30 til 50 procent af kvinderne.

Læs også