https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/mit-moderskab/astridkraghprim.jpg
Familieliv

Drop perfektionisten!

28. december 2013
af Frida Paustian
foto: Flemming Leitorp
Astrid Kragh er nødt til at gennemplanlægge sin hverdag for at få ministerrollen til at gå op med familielivet. At det lykkes, skyldes i høj grad gode venner og familie, alenetid med manden og evnen til at blæse på det perfekte.

Hvordan får du hverdagen til at hænge sammen?

Blå bog

Astrid Kragh, 31 år, er social og sundhedsminister. Gift med rapperen Andreas Seebach. Sammen har de to børn. Da interview og fotooptagelser stod på, var Astrid Kragh midt i en hektisk valgkamp om formandsposten i SF.

Når man har en travl hverdag, er der sjældent to uger, der er ens. Det kræver derfor utroligt meget planlægning. Hver søndag aften sætter vi os ved køkkenbordet og gennemgår den kommende uge med, hvem afleverer og henter i børnehaven? Hvornår har jeg tid sammen med børnene, og hvornår har vi tid sammen? Hvis alle mine aftener er booket op med møder og arrangementer, skal der måske sorteres noget fra, så jeg kan aflevere en eller to gange mere end planlagt og have god tid sammen med familien om morgenen.

Vi er dybt afhængige af vores dejlige netværk, der består af bedsteforældre, min søster, vores fantastiske naboer, der har barn i samme børnehave som os, mødregruppen og andre gamle venner. Uden de mange skønne mennesker ville vi være på spanden.

For at have overskud til den hektiske hverdag, trækker vi stikket helt ud et par uger om sommeren. Ingen telefoner, ingen computere. I år lånte vi en lejlighed i Berlin, året forinden én på Tenerife, og året før det passede vi hus i Svendborg. Det vigtige er at komme helt væk fra hverdagens trummerum.

Hvordan gør I rent praktisk?

Min mand er lige nu på barsel med vores søn, der er otte måneder gammel. Det har han været i et lille halvt år, og indtil for nylig var de med mig rundt, så jeg kunne amme. Det er både en udfordring at have et travlt ministerliv og samtidig et privilegium, fordi man kan have mand og barn med.

Vi taler tit om at lave madplan, købe stort ind eller få leveret via nettet. Men det bliver aldrig til noget - vi har for travlt til at få det sat i system. Tit spiser vi med naboerne, når ungerne alligevel leger sammen, og så bliver det sammenskud af, hvad der er i køleskabet. Og så har jeg en god, gammel veninde, der kommer med aftensmad til fryseren, når hun tænker, det brænder på. Det er skønt og meget uvurderligt at have den slags mennesker i sit liv.

Hvordan kombinerer du en lang arbejdsdag med familielivet?

Helt lavpraktisk handler det om at booke tid i kalenderen til at være sammen med ungerne. At sørge for, at jeg kan spise morgenmad sammen med min datter og aflevere eller hente hende i børnehaven, i hvert fald et par gange i løbet af ugen. Når jeg er hjemme, lægger jeg telefonen til side og stopper med at være "på", indtil børnene sover. En mor, der konstant tjekker sin telefon og er optaget, er næsten værre end en mor, der ikke er der. Derfor laver jeg som oftest også altid interviews færdige i ministerbilen, inden jeg går indenfor derhjemme.

Hvad er din bedste oplevelse som mor?

Ligegyldig hvor lang en dag har været, eller hvor kort en nattesøvn jeg har fået, er det de små ting i hverdagen: Et smil, en god og klog snak med min tre-årige over havregrynene og et savlende kys fra min lille søn, når jeg kommer hjem efter en lang dag. Det værdsætter jeg meget, og det gør mig meget lykkelig.

Læs også om Line Ernlunds moderskab: "Jeg føler mig som en version 2.0 i ny og forbedret udgave"

Hvornår føler du dig utilstrækkelig som mor?

Jeg tror, alle forældre kender følelsen af at skulle gå på arbejde en morgen, hvor dagen er startet lidt skævt. Eller gå fra en aflevering i børnehaven, der ikke var helt skæg. Det er ikke en rar følelse. Men heldigvis kommer humøret ofte igen kort tid efter, når legekammeraterne melder sig på banen. På den måde er det nok hårdest for forældrene.

Hvordan kobler du af og er nærværende med dit barn?

Jeg elsker at komme helt ned i børnehøjde - bogstaveligt talt. At tømme den største kasse med Duplo-klodser ud på gulvet i børneværelset og bygge slotte, zoologiske haver, parkeringshuse eller fantasi-landskaber. En anden elsket weekend-aktivitet hos os er at gå i Brugsen og vælge frugt og lave hjemmelavet frugtsalat. Det er sundt og lækkert, og man kan ikke stresse, mens man skærer frugt ud med en treårig.

Hvordan har forældreskabet været for jeres parforhold?

Det er klart, at det er en udfordring at holde fast i at være et par, når familien bliver større. Vi har en fast aftale med mine svigerforældre om, at de henter i børnehaven hver onsdag, så det er vores aften. Nogen gange bliver den brugt til arbejde eller praktiske ting derhjemme, men andre gange bruger vi den på at gå en lang tur, spise ude eller noget tredje. Men selv når den bliver brugt på at vaske op, rydde op eller noget andet praktisk, så er det rart at have børnefri tid sammen indimellem.

Har du et godt råd til kommende mødre?

Drop perfektionisten. Dit barn tager ikke skade af, at der er nullermænd i krogene engang imellem, og at tøjet ikke matcher. Det er meget vigtigere, at du som mor er glad og hænger sammen.

Er der noget, du fortryder?

Den slags ting skal man ikke bruge energi på. Hvis man gør sit bedste og det, man mener, er rigtigt i øjeblikket, kan man ikke gøre det bedre.

Hvilke ønsker har du for dine børn?

At de er glade og har mod til at gøre de ting, de brænder for. Og at jeg formår at give dem en grundlæggende tryghed og et selvværd, de kan tage med sig gennem livet.

Hvad skal dine børn aldrig?

Føle, at de må stå alene med deres problemer.

Her kan du læse: Julie Berthelsen om at være mor

Læs også