Teenager
Familieliv

Disse 5 ting bliver teenagere mest flove over ved deres forældre

24. januar 2020
af Camilla Korntved
Når børn når en vis alder, er næsten alt, hvad forældrene siger og gør, ulideligt pinligt. Men hvorfor bliver teenagere så flove over deres forældre?

Du husker det måske selv? Den dybe forlegenhed, når din far pludselig stak hovedet ind i klasseværelset for at aflevere dit glemte gymnastiktøj. Eller fodboldkampen hvor din mor råbte højt og skingert med fra sidelinjen. For ikke at snakke om den underlige hue, hun havde på den dag. Simpelthen helt ubeskriveligt flovt!

Når du selv bliver forælder, vil du med al sandsynlighed opleve det samme med dine egne børn. Og det bliver helt sikkert smertefuldt, den dag du anerkender, at du er faldet ned fra forældre-piedestalen. Barnet, som tidligere lo af dine vittigheder, så tårerne trillede, ler ikke længere. Du er ikke mere den sejeste far eller den sjoveste mor. Tværtimod er (næsten) alt, du gør, forkert.

Lars Halse Kneppe er uddannet journalist og psykolog og arbejder ved Pædagogisk-psykologisk Tjeneste (PPT) og ved flere videregående skoler i Oslo. Han har gjort sig nogle tanker om, hvorfor ungdommen i en periode tager afstand fra deres forældre.

Det, forældre gør, føles så personligt

- Forandringen sker hos de fleste på et eller andet tidspunkt i teenageårene. Det er vanskeligt at sige, nøjagtig hvornår det sker, og det er meget individuelt, hvor længe det varer, siger Lars Halse Kneppe. Men han forsikrer samtidig, at det for de fleste heldigvis er en periode, som går over igen.

Han mener, at en af grundene til, vi reagerer på vores forældres væremåde og handlinger er, at det føles meget personligt og nært. Det føles på sin vis, som om alt de gør og siger også fortæller noget om os.

De er således i en unik position for at få os til at føle os flove, forklarer han.

Han tilføjer, at en anden grund til, vi bliver flove, er, at unge mennesker ofte har behov for plads til at vokse, og det får de ved at tage afstand fra deres nærmeste, der fungerer som en slags varige referencepunkter. For at blive i stand til at blive din egen person, må du tage afstand til dem for at vise, at du er anderledes.

- Men mange børn er også oprigtigt stolte af deres forældre, selv om de måske ikke tør at indrømme det, siger han trøstende.

LÆS OGSÅ: 6 typiske faldgruber som mor til en teenager

Det er i orden at din teenager bliver flov - men undgå at gå over stregen

- En ting, der ofte er lidt vanskelig med børn og teenagere er, at de svinger så voldsomt i, hvad de tåler fra os voksne. Nogle dage tåler de alt, mens de andre dage tåler ingenting.

Lars Halse Kneppe forklarer, at det derfor kan være let at træde forkert, når vi joker med dem eller bruger ironi. Men det betyder ikke, at vi skal stoppe med at joke med dem.

- At blive krænket er også en del af livet, siger han.

Der findes to typer af forlegenhed, som forældre kan påføre deres barn. En ufarlig forlegenhed og en uheldig forlegenhed, skriver amerikanske Rosalind Wiseman i bogen ”Masterminds & Wingmen”. Wiseman er lærer og forfatter af flere bestsellerbøger om børn og teenagere.

At synge højt i bilen foran barnets venner, eller kramme barnet i fuld offentlighed, er flovt for barnet, men alligevel ikke noget, man skal lade være med at gøre. Der er dog enkelte ting, som forældre helt bør undgå, mener hun.

At dele personlige informationer om barnet offentligt, hvad end det er til fremmede i bussen eller til barnets venner, er noget man skal være meget forsigtig med. Man bør heller ikke udlevere sårbare sider af barnets personlighed, som for eksempel at sige ”Det her er Billy, han er vældig genert. Han kan ikke lide at snakke med nogen”. Sådan nogle kommentarer er at gå over stregen for, hvad der er i orden, ifølge Rosalind Wiseman.

LÆS OGSÅ: 8 gode råd til at tackle din teenager

Lars Halse Kneppe er enig i dette.

- Vi bør undgå at udlevere dem til andre. Altså at dele informationer, som vi har fået fortalt i fortrolighed. Men det handler lige så meget om at undgå et tillidsbrud.

Forældre må godt drille barnet lidt, men samtidig skal de træde varsomt, når det gælder enkelte emner. Teenagere har godt af, vi har det sjovt med dem, så længe de ikke oplever, at vi har det sjovt på deres bekostning. Alligevel tror han, der er visse temaer, vi ikke bør drille med, fordi teenagerne kan opleve dem som mere alvorlige, end vi er klar over.

- Mad, krop og træning bør vi være varsomme med, når vi driller - både når det gælder deres forhold til emnerne, men også vores eget, uddyber han.

Vigtigt at øve sig på at tåle forlegenhed

Psykologen mener, at vi ikke bør tage for meget hensyn.

- Det er ikke forkert at give dem et kram af og til, selvom jeg tænker, at vi bør undersøge med barnet, hvorfor det eventuelt er ubehageligt at få et kram. Det kan være grunde, som de er for flove til at fortælle os.

- Generelt tror jeg ikke, at vi skal være bange for at gøre vores børn eller teenagere lidt forlegne af og til. Det er faktisk en del af livet, og de kommer også til at møde forlegenhed uden for hjemmets fire vægge, så det er faktisk vigtigt at øve sig på at tåle forlegenhed, siger Lars Halse Kneppe.

Det er absolut ikke et mål i sig selv at beskytte barnet mod forlegenhed.

- Der er en masse tryghed, som ligger i det at tåle eller kunne rumme sin egen forlegenhed, som er en færdighed, de fleste af os trænger til at øve os på, slutter han.

Dette er måske pinligt, men alligevel i orden at forældre gør:

 • Jubler højt og entusiastisk til en fodboldkamp
 • Laver sjov eller driller på en venskabelig måde
 • Synger i bilen – selv om barnets venner er til stede
 • Giver barnet et kram foran andre
 • Fortæller en joke til barnets venner

Kilde: Rosalin Wiseman fra bogen "Masterminds & Wingmen"

Dette bør forældre undgå:

 • At drille med ting, som har med krop, mad og træning at gøre
 • At have det morsomt på barnet bekostning
 • At dele fortrolige informationer til barnets venner eller andre
 • At udlevere sårbare sider i ungdommen
 • At ydmyge barnet foran andre

Kilde: Rosalin Wiseman i bogen ”Masterminds & Wingmen”, og psykolog Lars Halse Kneppe

Dette synes barnet selv er det pinligste:

 • Når forældre snakker om ting som barnet/teenageren ikke vil have at vennerne skal høre
 • Når forældre synger foran vennerne
 • Når forældre stiller vennerne for mange nærgående spørgsmål
 • Når forældre klæder sig underligt. Stramt tøj eller hatte er det mest pinlige
 • Når forældre går rundt i undertøj i hjemmet og vennerne er på besøg

Baseret på en undersøgelse udført af Nickelodeon i samarbejde med det Svenske Aftenblad. 1.820 børn mellem 6-15 år har svaret.

Læs også