Det kan godt blive for koldt at sove ude for baby.
Familieliv

Det kan godt blive for koldt at sove udenfor

22. februar 2011
af Dennis Christensen, Magasinet Mor
Foto: Colourbox
Må baby sove lur i fem graders frost? Og er det rigtigt, at det ‘hærder’ de små at sove ude? FAQ om at lade dit barn sove uden for om vinteren.

1. Hvor gammel må babyen være, før den kan sove udenfor i kulden?
"Børn kan sove ude, når de har genvundet deres fødselsvægt - men er det meget koldt, eller regner det, bør du vente, til babyen er fem-seks uger gammel. Nyfødte tåler ikke at få fugtig eller kold luft ned i lungerne, da de skal bruge alt for meget energi på at varme luften op og få den sendt ud i systemet. Specielt børn under seks måneder er særligt udsatte for kuldepåvirkning."

2. Hvornår må børn absolut ikke sove ude?
"Når de har feber. Syge børn skal observeres inden døre. Og hvis dit barn har astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller en hjertesygdom, bør det altid sove inde i koldt og tåget vejr."

6 gode råd om at sove ude i kulden

Barnevognen skal stå i læ for regn, rusk, rim og blæst.

Barnevognen skal være vind og vandtæt, gerne isoleret i bunden med en flamingoplade eller en isoleringsmadras.

Barnet må ikke sove ude i temperaturer under minus 10 grader.

Barnet skal være klædt på, så kun ansigtet er frit. Føler man barnet i nakken, må barnet hverken være svedig eller kold.

Barnet må højst sove ude i kulden i to timer - og altid kun under opsyn.
Syge børn må ikke sove udenfor.

3. Hvor koldt må det være?
"Børn kan sove udenfor i temperaturer ned til minus 10 grader, hvis de er klædt rigtigt på. Men vær opmærksom på, at små børn helt op til halvandet års alderen ikke mærker kulden og derfor ikke reagerer, selvom de fryser. Derfor skal du holde dem under opsyn."

4. Hvad vil det sige at holde barnet under opsyn?
"Du skal både bruge babyalarm og kigge ned til barnet, mens det sover. Stik hånden ned i nakken og mærk efter: Dit barn må hverken være svedig eller kold. Og det må maksimalt sove ude i to timer."

5. Hvordan skal jeg pakke min baby ind?
"Brug tre lag tøj plus overtøj, hvis det er koldt. Start med undertøjet, gerne en bodystocking, så det ikke skiller på midten. Så en langærmet bluse og et par strømpebukser eller lange underbukser, og så en trøje og et par bukser. Barnet skal have hue på, helst en elefanthue så kun ansigtet er frit. Det skal være anbragt i en pose med hætte og lukkede ærmer eller puttes i en flyverdragt, og dynen skal dække barnets krop både opadtil og til siderne."

6. Bliver en flyverdragt ikke for varm?
"Nej - især ikke hvis det er rigtig vinter. Så er en flyverdragt eller vatteret pose nødvendigt. Putter man barnet i flyverdragt, er det vigtigt, at der ikke er for mange spænder, knapper og lynlåse i dragten, som gør, at dit barn ligger ubehageligt."

7. Må barnet sove i vinterstøvler?
"Det er rarest for barnet at sove i vatterede sutsko, som passer til f.eks. en flyverdragt. Men har man været på tur, og barnet falder i søvn med støvler på, så gør det ikke noget. Bare husk at få luft til fødderne, når barnet kommer indenfor."

8. Hvor mange af tøjlagene må være uld?
"Det kommer an på barnet. Nogle synes, det er skønt med uld - også som undertøj. Har barnet børneeksem, irriterer ulden, og så er det bedst med bomuld inderst. Men du behøver ikke uld i alle lag. Det vigtigste er at vælge tøj, som virker varmeisolerende."

9. Hvad skal mit barn sove i? Er en gammel, brugt, rusten barnevogn fin nok?
"Det er fint med en stor, gammel vogn, men selve sovestedet bør ikke være rustent! Heldigvis findes der masser af brugte vogne, som er i orden. Vær dog opmærksom på, at hvis barnevognskassen er af stål, kan den let blive meget kold."

10. Hvordan finder jeg ud af, om sovepladsen er god nok?
"Sæt dig på en havestol og fornem, hvordan klimaet er lige her. Suser vinden rundt om hjørnet? Kommer der meget kulde fra jorden? Er det nok for dig at have en jakke på, eller bliver du kold efter et stykke tid og har brug for en dyne? Dit barn ligger jo helt stille, så hvis du fryser, gør barnet det også."

11. Hvordan skal madrassen være?
"Er det meget koldt, så læg en flamingoplade eller en isoleringsmadras i bunden. Selve madrassen skal være beregnet til barnevognsbrug og også passe rent størrelsesmæssigt. De fleste barnevognsmadrasser har et specielt lag, så fugten kan komme væk."

12. Hvis det regner, er det så ok at lægge babyen i barnevognen med regnslag hen over?
"Et regnslag giver høj luftfugtighed i barnevognen og dermed også grobund for bakterier og svamp. Lad så vidt muligt barnet sove uden regnslag og stil i stedet vognen under et halvtag. Er I ude at gå, og det begynder at regne meget, så fjern regnslaget, når bygen
er stoppet."

13. Til sidst: Er det en myte, at det 'hærder' børnene at sove udenfor?
"Ja. Der er ikke dokumentation for, at barnet hærdes mod infektioner ved at sove uden døre."

14. Hvorfor gør vi det så?
"I Danmark synes vi, at børn får dejlige friske, røde kinder af at sove ude, og at frisk luft er godt. Det er en meget dansk tradition, som man ikke ser på samme måde i andre lande, heller ikke de nordiske."

Læs også: 7 myter om mellemørebetændelse

Sover dit barn som en dør? Få hjælp til selvhjælp i dvd'en Sådan sover dit barn

Læs også