Den første kontakt med din baby
Foto: Colourbox
Kroppen som sprog
I løbet af de første uger vil dit barn udvikle nogle ansigtsudtryk for at vise, hvordan det har det. Og snart vil din baby begynde at bruge hele sin krop. Den vil sparke, når det er ivrigt, og er den lille urolig over noget, vil bevægelserne være voldsommere, og hovedet vil gå fra side til side. Når dit barn gaber eller vender hovedet væk, er det et signal om, at det er træt og mæt af indtryk. Det har ikke lyst til at "snakke" mere, og vil bare gerne have ro og tid til at fordøje indtrykkene.
Gråd
Gråden er dit barns første sprog, og det bruger gråden til at udtrykke sine følelser. Dit barn græder, når det er sultent, fryser, sveder, føler ubehag, keder sig, er træt, overstimuleret eller utryg. Efter nogen tid vil du sikkert kunne skelne mellem de forskellige typer af gråd, og hvad den er udtryk for. En høj og gennemtrængende gråd betyder som regel, at dit barn har ondt et sted. Er den lille sulten, vil stemmelejet svinge, og er barnet træt eller irritabelt, vil gråden være brummende.
De bedste smil
Umiddelbart efter fødslen kan I være heldige at få et såkaldt biologisk smil fra jeres nyfødte barn. Det er ikke et bevidst smil, men naturen har indrettet det så smart, at barnet sender et signal til jer, som smelter jeres hjerter. Men det egentlige sociale smil, der involverer hele ansigtet, kommer først, når jeres barn er omkring fire-seks uger gammelt.
Den første samtale
Allerede i løbet af de første uger kan du opleve, at dit barn efterligner dine ansigtsudtryk og lyde. Rækker du tunge, vil dit barn sandsynligvis gøre det samme efter et minuts tid. Din baby vil hurtigt lære at gøre ting på skift: Være stille, når du taler, og lave lyde og bevæge sig, når du tier stille. I begyndelsen vil kontakten være ganske kortvarig, men efterhånden vil jeres "samtaler" blive længere og længere og med flere og flere variationer.
Søvn
Nogle spædbørn sover meget og andre mindre. Her skal I ikke have for faste forventninger. I begyndelsen vil barnet vågne, når det er sultent. De første seks uger vil barnet typisk være vågent 4-10 timer i døgnet. Efter seksugersalderen vil det være mere vågent og begynde at kende forskel på dag og nat. Undlad at tænde lys og snakke med barnet, når du ammer og skifter ble om natten. Husk at lægge barnet på ryggen, når det skal sove, for undersøgelser har vist, at det mindsker risikoen for vuggedød. Det første år må barnet ikke ligge med hovedpude.
Styrk nakke og ryg
Hvis dit barn får en favoritside, som det helst vil vende hovedet til, kan det give et skævt kranie, derfor er det vigtigt, at du lægger dit barn skiftevis med hovedet til højre og venstre. I barnets vågne timer er det også vigtigt, at du så ofte som muligt lægger det på maven for at styrke dets nakke- og rygmuskler. Du kan for eksempel lægge barnet på dit bryst, så det rejser hovedet op og senere hen støtter med armene for at få øjenkontakt med dig.