frederik og morten
Familieliv

De er rejst 9.000 km for at få deres drøm til at gå i opfyldelse. Men det er ikke let

27. februar 2024
af Line Frandsen, Katrine Rosenbæk
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Bagedystdeltageren Frederik Haun og danseren Morten Kjeldgaard har det seneste år kæmpet for at udvide familien.

De fik hinanden ved et romantisk og storslået bryllup på Sonnerupgaard Gods i maj sidste år.

Siden har Frederik Haun og Morten Kjeldgaard kæmpet for at få et barn – men drømmen om familieforøgelse har ikke været let for ægteparret.

Som det ser ud nu, er det nemlig ikke lovligt for parret at bruge rugemødre herhjemme. Parret kan heller ikke gå i fertilitetsbehandling med for eksempel en veninde – og derfor har de været nødsaget til at søge mod udlandet.

Nu fortæller Frederik Haun og Morten Kjeldgaard, at de har søgt ganske langt væk for at få drømmen til at gå i opfyldelse. Helt konkret har de nu søgt hjælp hos San Diego Fertility Center, der ligger hele 9.000 kilometer fra parrets hjem.

"Vi har været i gang i lidt over et år nu, og ingen af os havde kunnet forudse, hvor vild en rejse det har været og stadig er – alle de følelser, der konstant er på spil, både de gode og de dårlige", fortæller Frederik Haun på sin Instagram-profil.

Her har han delt et billede, hvor han og Morten står ude foran fertilitetsklinikken i San Diego.

Parret røber dog ikke, hvor langt de nu er i processen med at udvide familien med en lille én, men de lægger ikke skjul på, at det har været en hård rejse med en masse følelser:

"Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det skulle være så svært for to mænd at stifte familie."

Han skriver, at den danske lovgivning har været en "betydelig udfordring" for deres drøm, og at det har ført til mange frustrationer.

De er blandt andet blevet konfronteret med spørgsmål om forældreskab, juridisk anerkendelse og social accept, fortæller han og påpeger, at han andre ikke behøver at tænke på den slags spørgsmål på samme måde.

I Danmark har to mænd få muligheder for at stifte familie. Det er som sagt i praksis ulovligt at få et barn ved hjælp af en rugemor i Danmark, og derfor ser man, at par med to mænd får barn ved hjælp af en rugemor i udlandet.

Derudover er det også kun muligt at registrere to juridiske forældre, men i mange LGBT+-familier er der flere end to forældre. Det efterlader ofte en forælder uden rettigheder i forhold til sit barn.

Frederik Haun skriver videre, at det er "en rejse, der kræver styrke, tålmodighed og en urokkelig tro på vores ret til at være forældre", og fortsætter:

"Trods disse udfordringer nægter vi at lade os slå ud. Vi er fast besluttede på at kæmpe for vores drømme og nedbryde de barrierer, der står i vejen for os."

Artiklen blev først bragt hos Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også