Hedvig_Montgomery
Familieliv

"Da jeg ringede hjem ved 13-tiden, var der ingen, der var stået op"

10. juli 2024
Af Gry Thune
Foto: Jørn H.Moen
Skal du vække teenageren i ferien – i håbet om at få nattero i huset?

Få børn sagde de. Det bliver sjovt, sagde de. Men i tusindvis af hjem kæmper teenageforældre nu en kamp mod vilde dovendyr, som nægter at stå op om morgenen og gå i seng om natten.

Det er især kombinationen af ​​en lang sommerferie for teenagerne – og forældre, der arbejder og skal tidligt op dagen efter – som nu giver udfordringer for mange.

Psykolog Hedvig Montgomery har heldigvis nogle gode råd til, hvad man skal gøre med teenagere, der bare vil sove.

Men først og fremmest: En statusrapport.

En mor til en 16-årig søn og en 14-årig datter, som vælger at være anonym, beskriver det over for mediet KK sådan:

– Jeg føler, at det tager hårdt på mig at have to nattedyr i huset, når jeg selv skal på arbejde og op klokken 7, siger hun og sukker:

– Da jeg ringede hjem fra arbejde ved 13-tiden, var der ingen af ​​dem, der var stået op.

Moren til de to teenagere understreger dog, at hun glæder sig over ikke at skulle vække to trætte teenagere om morgenen.

Det er bare hende, der skal råde bod på sin egen nattesøvn.

– Når jeg dufter en toast "in the making" klokken 2, og hører en YouTube-video spille et sted i huset, så ved jeg, at jeg har mistet min sommersøvn for i år. Men som teenageren selv siger: "Hvad er problemet – jeg holder ferie."

Et eller andet sted, kan hun godt huske, hvordan det var at være teenager:

– Jeg nød nattetimerne i huset, når alle andre sov. Eller jeg tror, ​​de sov - måske var mor også vågen og spekulerede på, hvornår der ville være stille i huset?

Vi spurgte psykolog Hedvig Montgomery: Har du nogle gode råd til, hvad forældre kan gøre med teenagere, der bare gerne vil sove længe i ferien? Hvad gør man, når det forstyrrer forældrene om natten, som har brug for søvn til næste arbejdsdag? Skal man ndføre regelmæssige vågne-/søvntider eller bare lade dem være? Eller noget helt andet?

– Alt familieliv handler om at tilpasse sig hinanden, og hvor de forskellige mennesker i familien er lige nu, svarer Montgomery på sin udpræget forstående måde.

Hun fortæller også:

– For de mindste børn står vi tidligt op og vakler trætte ud i dagen. For teenagerne er det modsat. Det vigtigste at vide er, at teenagere har brug for at sove. Især når de er i de sværeste stadier af puberteten.

– Og så får du løst det efter bedste evne - og sørget for, at du faktisk også har det godt med dem! For I er stadig en familie, selvom et af børnene er i sin egen verden lige nu.

Montgomery har tidligere også givet konkrete råd om teenagere og søvn til Direktoratet for Børn, Unge og Familier:

  • Hav respekt for teenagerne – råben og grin hjælper ikke.
  • Hjælp dem med at komme i gang om morgenen – vis forståelse.
  • Vær opmærksom på, at alenetid om aftenen er værdifuldt for dem.
  • Tal med teenagerne om vigtigheden af ​​søvn i stedet for at bruge den imod dem – undgå beskyldninger.

Denne artikel blev første gang udgivet af kk.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Læs også