https://imgix.femina.dk/media/02fe5db9274a4708b5db30a89faf86ed.jpg
Familieliv

Børn skal vænnes fra feriesengetider nu

2. juli 2019
Tirsdag, 2. juli 2019 - 11:00 Udgivet første gang tirsdag d. 2. august 2011 - af Trine Fisker, Alive.dk, Foto: All Over Press
Det tager tid at vænne børn fra at gå sent i seng i ferien. Se her, hvordan du gør det skånsomt.

Selv om der stadig står ferie i kalenderen for mange børnefamilier, så er det ifølge psykolog Charlotte Bjerregaard en god ide allerede nu at begynde at indstille sig selv og børnene på, at ferien snart bliver erstattet med en hverdag med madpakker, lektier og arbejde.

- Oftest sker der jo det i ferien, at sengetiderne bliver rykket, og at tidspunkterne for måltiderne ændrer sig, og sådan er virkeligheden bare ikke, når man skal i gang igen, siger Charlotte Bjerregaard, der driver Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg i København, som udelukkende koncentrerer sig om børn og familie.

Og særligt sengetiderne er værd at sætte fokus på, hvis man har børn i børnehavealderen eller i den tidlige skolealder, lyder det fra eksperten. Det tager nemlig tid at få de små til at vænne sig til at blive puttet tidligere.

- Man kan maksimalt rykke små børns sengetid med mellem 15 og 30 minutter om dagen, så hvis et barn, der er vant til at komme i seng klokken 20, har været oppe til klokken 22 i ferien, så kan det faktisk tage op til en uge at komme ordentligt tilbage til hverdagens søvnrytme. Så det er en god ide at gå i gang med at vende søvnrytmen allerede nu, uddyber hun.

LÆS OGSÅ: Flydende sengetider og for lidt søvn: Sådan reagerer dit barn

Undgå trætte og umulige børn

Og selv om man stadig holder ferie, så er det i hele familiens interesse, at man bruger tid på netop det.

- Hvis man ikke får styr på søvnrytmen, kan man ende med at få børn, der er helt umulige og trætte, når de så endelig skal af sted i skole eller børnehave, og det er synd for både børnene og resten af familien. Derfor bliver forældrene nødt til at tage ansvar for, at børnene kommer ordentligt tid i seng. Også selv om det stadig er ferie, siger Charlotte Bjerregaard.

Hvis man har lidt ældre børn, så skal man udnytte det, at man kan tale med dem om det skift, der bliver fra ferie til hverdag.

- De større børn skal i højere grad forberede sig mentalt på, at ferien snart er slut. Her kan man begynde at snakke om, hvordan det nu er, når det er hverdag med skole og lektier. To til tre dage før skal man som forældre have børnene tidligere i seng og have dem tidligere op. Det kan man eventuelt gøre ved at planlægge nogle sjove aktiviteter, der ligger tidligt på dagen, så der er noget at stå op til, og som tilmed giver en mere naturlig træthed tidligere på aftenen, siger hun.

Gælder også forældrene

Og når man som forældre så er gået i gang med at få rytmerne tilbage hos børnene, så skal de huske, at de også selv skal indstille sig på, at hverdagen står for døren, lyder rådet fra psykolog Charlotte Bjerregaard.

- Her er det vigtigt ikke kun at tænke på det, som noget negativt. Mange konflikter opstår nemlig, fordi forældrene synes, det er træls at skulle tilbage til arbejdet. Man kan eventuelt minde sig selv om, at man godt kan fortsætte med nogle af de sjove ting som familien har brugt tid på i ferien. På den måde bliver overgangen fra ferie til hverdag mindre, siger hun.

LÆS OGSÅ: Gode alternativer til skæld ud

Læs også