Skal barnets sikkerhedssele over eller under armen?
Familieliv

Børn i bilen: Hvad tror du er farligst?

8. marts 2016
Af Anette Snarby / Mammanett.no
Mange forældre begår netop denne fejl, når de spænder børnene fast i bilen!

Med tiden vil alle børn vokse ud af deres autostol, som har integrerede sikkerhedsseler. Mange forældre er herefter usikre på, om bilens egne sikkerhedsseler skal placeres henover barnets hals eller ej.

For er dette ikke livsfarligt ved en eventuel brat opbremsning?

Vidste du? Så længe bør dit barn sidde bagudvendt i sin autostol

Nej, understreger Carina Henske fra den norske Trygg Trafikk-organisation:

– Mange tror, at barnet kan blive kvalt, når det har bæltet over halsen, men det er helt forkert. Ved en brat opbremsning bliver barnet kastet frem, og da strammer bæltet henover skulderen, forklarer hun til Mammanett.no.

Placér ikke sikkerhedsselen under barnets arm!

Hun advarer forældre mod at lade sikkerhedsselens øverste del være placeret under barnets arm eller bag ryggen, som mange ellers gør. Det kan virke mere behageligt, men det er livsfarligt, da barnet i så fald ikke er spændt tilstrækkeligt fast.

Carina Henske opfordrer i den forbindelse til, at man som forælder også er opmærksom på, om barnet selv fører selen under armen, fordi de netop synes, det er mere behageligt.

Hvornår skal man skifte til en større autostol? Få svar her!

Hun henviser desuden til en undersøgelse for Trygg Trafikk i fjor, som viste, at 78 procent af norske forældre til børn mellem 4 og 12 år lader barnet spænde sin egen sikkerhedssele før køreturen.

Tjek altid, om barnets sikkerhedssele er rigtigt spændt, og at selen ligger stramt over hofte og skulder, lyder opfordringen.

Guide: Find den rigtige autostol

Rådet for Sikker Trafik i Danmark skriver følgende om børn og sikkerhedsseler:

- Det er både farligt og ulovligt at sætte selen under barnets arm. Det kan give store skader på de indre organer, hvis I bliver involveret i en trafikulykke. Selen må heller ikke sættes bag om barnets ryg, for så bliver barnets overkrop ikke holdt fast. Selen skal altid sidde rigtigt: Foran kroppen og hen over skulderen. Det er ikke farligt, at selen sidder tæt på halsen, men hvis selen generer, så læg et lille stykke stof under.

Efter ny test: Advarer mod flere farlige autostole

- Stram selerne så meget, at du lige kan få en flad hånd ind under. Sidder selen for løst, er der risiko for, at den ikke holder dit barn ordentligt på plads, hvis der sker en ulykke. Tjek også, at selerne ikke er snoede.

Se også:

https://imgix.femina.dk/auto.jpg
Kendte tvillingemødre:

Læs også