Skal barnets sikkerhedssele over eller under armen?
Familieliv

Børn i bilen: Hvad tror du er farligst?

Af Anette Snarby / Mammanett.no 8. marts 2016
Mange forældre begår netop denne fejl, når de spænder børnene fast i bilen!

Med tiden vil alle børn vokse ud af deres autostol, som har integrerede sikkerhedsseler. Mange forældre er herefter usikre på, om bilens egne sikkerhedsseler skal placeres henover barnets hals eller ej.

For er dette ikke livsfarligt ved en eventuel brat opbremsning?

Vidste du? Så længe bør dit barn sidde bagudvendt i sin autostol

Nej, understreger Carina Henske fra den norske Trygg Trafikk-organisation:

– Mange tror, at barnet kan blive kvalt, når det har bæltet over halsen, men det er helt forkert. Ved en brat opbremsning bliver barnet kastet frem, og da strammer bæltet henover skulderen, forklarer hun til Mammanett.no.

 

Placér ikke sikkerhedsselen under barnets arm!

Hun advarer forældre mod at lade sikkerhedsselens øverste del være placeret under barnets arm eller bag ryggen, som mange ellers gør. Det kan virke mere behageligt, men det er livsfarligt, da barnet i så fald ikke er spændt tilstrækkeligt fast. 

Carina Henske opfordrer i den forbindelse til, at man som forælder også er opmærksom på, om barnet selv fører selen under armen, fordi de netop synes, det er mere behageligt.

Hvornår skal man skifte til en større autostol? Få svar her!

Hun henviser desuden til en undersøgelse for Trygg Trafikk i fjor, som viste, at 78 procent af norske forældre til børn mellem 4 og 12 år lader barnet spænde sin egen sikkerhedssele før køreturen. 

 

Tjek altid, om barnets sikkerhedssele er rigtigt spændt, og at selen ligger stramt over hofte og skulder, lyder opfordringen. 

Guide: Find den rigtige autostol

Rådet for Sikker Trafik i Danmark skriver følgende om børn og sikkerhedsseler:

- Det er både farligt og ulovligt at sætte selen under barnets arm. Det kan give store skader på de indre organer, hvis I bliver involveret i en trafikulykke. Selen må heller ikke sættes bag om barnets ryg, for så bliver barnets overkrop ikke holdt fast. Selen skal altid sidde rigtigt: Foran kroppen og hen over skulderen. Det er ikke farligt, at selen sidder tæt på halsen, men hvis selen generer, så læg et lille stykke stof under.

Efter ny test: Advarer mod flere farlige autostole

- Stram selerne så meget, at du lige kan få en flad hånd ind under. Sidder selen for løst, er der risiko for, at den ikke holder dit barn ordentligt på plads, hvis der sker en ulykke. Tjek også, at selerne ikke er snoede.

Se også:

    Kendte tvillingemødre:

Kronprinsesse Mary

Kronprinsparrets børneflok voksede til dobbelt størrelse, da Mary i 2011 fødte tvillingerne Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Fyrstinde Charlene af Monaco

Også i Monaco var der royal tvillingeglæde, da fyrstinde Charlene i 2014 fødte prinsesse Gabriella Therèse Marie og prins Jacques Honoré Rainier - de første kongelige tvillinger i Monacos historie. 

Mariah Carey

Popdivaen har tvillingerne Moroccan og Monroe (født 2011) fra sit tidligere ægteskab med skuespilleren Nick Cannon. Mon det er tilfældigt, at den musiske mor har valgt disse navnesammensætninger til børnene, som i daglig tale kaldes 'Roc and Roe'?

Celine Dion

Sangerinden har tvillingerne Eddy og Nelson fra 2010 samt endnu en søn, René-Charles fra 2001. Alle tre børn har hun fået med sin manager René Angelil, som desværre døde af kræft den 14. januar 2016. 

Lise Nørgaard

'Matador'-forfatteren er mor til tvillingerne Anne og Bente, som i 1960'erne og 70'erne selv var kendte navne, idet de var et af verdens bedste doublepar i badminton.

Julia Roberts

'Pretty Woman'-stjernen fødte de supernuttede rødhårede tvillinger Hazel og Phinneaus i 2004, og dermed blev sønnen Henry fra 2007 storebror. Faderen til alle tre børn er kameramanden Daniel Moder.

Bettina Aller

Aller-direktøren blev i en alder af 48 år mor til tvillingerne Marco og Louis i 2010. Den eventyrlystne mor har opkaldt den ene tvilling efter den opdagelsesrejsende Marco Polo, mens den anden er opkaldt efter jazz-musikeren Louis Armstrong. Bettina Aller har desuden de ældre børn Emily og Christopher.

Angelina Jolie

Hollywood-parret Angelina Jolie og Brad Pitt havde allerede fire børn i fovejen, da skuespillerinden i 2008 fødte tvillingerne Knox og Vivienne. 

Marcia Cross

'Desperate Housewives'-stjernen havde næsten opgivet håbet om at blive mor, da hun i 2007 fik tvillingedøtrene Eden og Savannah kort før sin 45 års fødselsdag.

Sarah Jessica Parker

'Sex and the City'-stjernen havde i forvejen sønnen James sammen med sin skuespillermand Matthew Broderick, da parret i 2009 blev forældre til tvillingerne Tabitha og Marion via en surrogatmor. 

Mai-Britt Vingsøe

Radioværten fødte tvillingerne Noah og Filuca i 2002, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning. Tvillingerne har hun fra sit forhold til eksmanden Jason Watt, mens datteren Tillie Fia (født i 2008) er fra ægteskabet med Brian Andersen. Ham er Mai-Britt siden også blevet skilt fra.

Jennifer Lopez

Latin-silden, der både er skuespiller, sanger, danser og modedesigner, fik hænderne endnu mere fulde, da tvillingerne Max og Emme kom til verden i 2008. Lopez har børnene fra sit tidligere ægteskab med sangeren Marc Antony. 

Maibritt Saerens

'Krøniken'-skuespilleren blev mor til tvillingerne Annabelle og Roberto i 2010 og priser sig lykkelig for at have fået dem med manden Bent Jacobsen, da hun har udtalt, at hun ikke ville kunne overskue at stå med hele slæbet selv. Hun sender derfor ofte venlige tanker til kollegaen Mia Lyhne - se næste billede.

Mia Lyhne

'Klovn-'stjernen blev alenemor til tvillingerne Asta og Andrea i 2010, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning med en anonym sæddonor. Mia Lyhne var 39 år, da hun blev mor, og har udtalt, at hun syntes, at det var flovt at få børn alene. Læs mere her >>