https://imgix.femina.dk/media/b979698836d449fcb7d30656be047abe.jpg
Familieliv

Bedste kan noget, far og mor ikke kan

29. september 2009
af Margrethe Brun Hansen og Maria Holkenfeldt Behrendt / Uddrag fra bogen "Guide til bedsteforældre og deres børn"
Psykologen Margrethe Brun Hansen og journalisten Maria Holkenfeldt Behrendt har sammen skabt bogen ”Guide til bedsteforældre og deres børn”, der udkom den 28. september 2009.

Bedsteforældre er da bare noget, man er, er det ikke? Ligesom det at være forældre også bare er noget, man bliver, når et barn kommer til? Nej, vi ved godt, det ikke er så enkelt længere. For når et barn bliver født, er det ikke kun barnet, der bliver til. Der bliver også født et forældrepar og med dem to hold bedsteforældre! Seks forskellige mennesker skal finde deres roller i forhold til den nyfødte, men bestemt også i forhold til hinanden.

0-3 års alderen
Mens barnet er helt lille, er det den nære kontakt - det, at der bliver knyttet nære følelsesmæssige bånd - der danner forholdet mellem bedsteforældre og børnebørn. Psykologen John Bowlby beskriver, hvordan det lille barn kan knytte sig til et lille antal omsorgspersoner. De første vil være far og mor og eventuelt nære bedsteforældre. I de situationer, hvor barnet enten oplever omverdenen som ny og truende eller bliver bange og har brug for hjælp, søger det hurtigt hen til en af dem for at få sikkerhed. Det kaldes en sikker base, og herfra kan barnet i tryg forvisning om at blive passet på begive sig ud i verden, lære den at kende og at begå sig i den.

F.eks. kan man til familiefester se, at hvis der kommer fremmede ind i stuen - som det lille barnebarn ikke kender - og mor og far ikke er til stede, så iler det lille barnebarn hen til bedstemor, sætter sig på hendes skød og vil nu gerne snakke med de fremmede. Men det skal foregå fra en 'sikker base', nemlig bedstemorens skød. Hele processen med at få knyttet bånd beror meget på bedsteforældrenes lyst til at få et frugtbart forhold til barnet. Det handler om at se med sit hjerte. For de helt små børn giver et tæt forhold til bedsteforældrene en fundamental følelse af, at de har fået knyttet dybe, følelsesmæssige bånd.

4-7 års alderen
I 4-7 års alderen, vil barnet ud over den nære omsorg gerne opleve overbærenhed og tålmodighed - noget mange børn kan savne fra far og mor i en travl hverdag. Som et barn på 5 år sagde til mig: Hvis jeg spilder noget eller ikke spiser op, så siger bedstemor altid pyt med det. Så netop det, at bedsteforældrene kan tage den lidt med ro - sige pyt med det - skønner børn meget på i den alder. Børnene forstår på en måde, at der er lidt mere frirum hos bedsteforældrene, end der er derhjemme. Ofte bliver den trygge base også til et fristed - en oase i en ellers krævende hverdag.

8-11 års alderen
Fra 8-11 års alderen foretrækker børnene bedsteforældre, de kan have et fællesskab med - fælles aktiviteter er i høj kurs. Nogle syr og strikker med bedstemor, andre ordner frimærker eller mønter sammen med bedstefar eller hjælper med til at ordne båden, så den bliver gjort klar til sommeren. I denne alder er en ferie på højskole med bedsteforældrene et stort hit - hvis man vel at mærke tager udgangspunkt i noget, alle interesserer sig for.

Læs også:
Lær at tackle svigermor
Få det bedste ud af bedsteforældrene

Læs også