Teenager
Familieliv

7 ting, der gør dig til en pinlig mor - ifølge din teenager!

11. juni 2018
af Karoline Mathilde Rasmussen
foto: Panthermedia
Er vi mødre pinlige? Selvfølgelig er vi ikke det! Men det er mærkeligt nok som om, at vores teenagere derhjemme ikke altid er helt enige.

Synes din teenager, at du er pinlig?

Der er ingen tvivl om, at vi kun ønsker det bedste for vores børn. Men har du en teenager i huset, så har du lige som os helt sikkert oplevet, at alle dine gode intentioner er endt med et ’helt ærligt, mor. Styr dig!’

Teenagere har bare en anden måde at anskue verden på, og deres tærskel for pinlig opførsel er nok lidt en anden end vores.

Vi har samlet 7 ting, som i særdeleshed får vores teenagere – og helt sikkert også din - til at krumme tæer!

1. Dit tøj

Her er det sådan, at mødre næsten ikke kan gøre noget rigtigt. Dine læderbukser er enten for unge, for bikeragtige eller for stramme, og intet i dit skab passer åbenbart til – ifølge din teenager. Derfor er den eneste løsning faktisk, at du sådan set bare går i det, du har lyst til. Du ser helt sikkert brandgodt ud, uanset hvad din teenagers holdning er.

2. Dine dansemoves

The Beatles, Rolling Stones, ABBA, Bee Gees, Gasolin og Michael Jackson. Du kender dem alle, og fælles for dem er, at de er yderst dansevenlige. Men du bør også vide, at når Stayin’ Alive eller Rabalderstræde tromler løs på anlægget til familiefesten, skal du blive siddende på din stol, selvom det føles helt og aldeles naturstridigt for dig. Hvis du imidlertid er ligeglad med, om din teenager graver et hul i dansegulvet og forsvinder, kan du frit give den gas.

LÆS OGSÅ: Akavet, men nødvendigt: 8 tips til at tale sex med din teenager

3. Din åbenhed

Du har måske læst et sted, at du nemmest får din teenager til at åbne op ved at fortælle om dig selv, dine egne oplevelser, følelser og erfaringer. Til en vis grad er det helt sikkert også et godt sted at starte, fordi du tager rollen som et menneske og ikke ’bare’ som en mor. Men består din åbenhed i at fortælle om eskapader, kropslugte eller ungdomsbranderter, er du gået for langt.

4. Dine lyde

Er du typen, der går og synger i supermarkedet? Nynner en lille melodi i køen? Siger ’vupti dupti’ og udbryder ’voila’, når varerne er lagt op på kassebåndet? Lad være med det. I hvert fald hvis du har en teenager med på slæb, du også gerne vil være gode venner med på hjemturen.

5. Den om bien og blomsten

Du ved jo godt, at du skal have ’snakken’ med din teenager. Det ved din teenager også godt. Og det er helt sikkert en dag, I begge to gruer meget for. Hvordan får du sagt ’HUSK FOR GUDS SKYLD KONDOM’ så det ikke lyder som en opfordring til at hoppe ud i lagengymnastik, men heller ikke som et forbud eller en opsang, som er noget, de færreste teenagere responderer godt på. Ja, den er svær! Hvis det kan være nogen trøst, vil den klassiske tale om bien og blomsten til enhver tid være meget mere ubehagelig for din teenager, end den er for dig.

LÆS OGSÅ: Ordbog: Det betyder det, når din teenager siger ...

6. Din adfærd på de sociale medier

Du ser en konkurrence på Facebook. Du liker og deler. Og når I lige har været på storbyferie, skal billederne selvfølgelig vises frem, så dine veninder og resten af familien kan se, hvor vidunderlig en tur I har haft. Måske beslutter du dig sågar for at skrive et offentligt ’tillykke’ til din teenager, som du knytter en lille barndomsanekdote til. Synes du, at alle tre scenarier virker nogenlunde tilforladelige? Din teenager er ganske givet uenig.

7. Din opførsel – bare sådan i det hele taget.

For de fleste teenagere er det alfa og omega at passe ind og være ’ligesom alle andre’ – uden alligevel helt at være det, selvfølgelig. Det klarer de ret godt selv, men der er ikke noget, der kan ødelægge et sådant normalitets-projekt som en mor. Men hvordan sætter man formel på ’normal’? Det er ikke engang sikkert, at din lille ungvoksne selv er klar over det, men hvis du har de ovenstående punkter in mente, er du allerede godt på vej.

Og husk så, at din teenager helt sikkert elsker dig, uanset hvor pinlig du er (i hendes/hans verden!) – og at din pinlighedsfaktor nok skal falde i takt med, at din teenager bliver ældre (vi taler af erfaring!)

Læs også